Τα συμπληρώματα και οι ανάγκες του ποδηλάτη!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Screenshot 2016-02-11 10.31.02

Όταν βγαίνεις για ποδήλατο και κάνεις μικρές βόλτες ή προπονήσεις χαμηλή έντασης, μπορεί να την ‘βγάλεις’ και με σκέτο νερό.

Τι γίνεται, όμως, όταν οι προπονήσεις σκληραίνουν ή ο ρυθμός στις βόλτες αρχίζει και ανεβαίνει; Όταν τα χιλιόμετρα αυξάνονται και εκτός από το fun μπαίνουν στην εξίσωση φιλοδοξίες για καλύτερες επιδόσεις ή και για κάποιον αγώνα;

Η επιπλέον πίεση σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσεις ανάλογα το σώμα σου ώστε να αντέξει τις πολλές προπονήσεις σε βάθος χρόνου και φυσικά ώστε να βγάλει επιδόσεις. Είναι η διαφορά μεταξύ αθλητή και πρωταθλητή!

Η πίεση στο σώμα του ερασιτέχνη από την άλλη σημαίνει πως θα γυρνά εξαντλημένος τις Κυριακές στο σπίτι του και θα ‘σέρνεται’ μια μέρα (ή και περισότερες) μέχρι να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς! Είναι η διαφορά μεταξύ του ‘κάνω ποδήλατο και το ευχαριστιέμαι’ και του ‘κάνω ποδήλατο και ταλαιπωριέμαι’.

Ας δούμε μια σειρά από συμπληρώματα, που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την  αθλητική μας προσπάθεια!*

Ηλεκτρολύτες

Το νούμερο ένα συμπλήρωμα που χρειάζεσαι. Σε όποια μορφή και να το πάρεις σου είναι σούπερ απαραίτητο. Αν έχεις δυο μπουκάλια το ένα ας είναι νερό και το άλλο ηλεκτρολύτες. Αν έχεις backpack και μπουκάλι, βάλε στο backpack το νερό και τους ηλεκτρολύτες στο μπουκάλι. Αν κάνεις το αντίστροφο, δύσκολα θα καθαρίσεις τον ασκό του σακιδίου!

Αν τώρα επιλέξεις ηλεκτρολύτες που θα βοηθήσουν και στην καύση του λίπους, τότε τόσο το καλύτερο!

Ηλεκτρολύτες μπορείς να πάρεις και σε μορφή ταμπλέτας, μια πολύ πρακτική λύση ώστε να μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ανα πάσα στιγμή!

Ενεργειακό σνακ

Όταν επιλέξεις να βγεις για μια μέτρια προς μεγάλη βόλτα, το πρώτο πράγμα που φροντίζεις να εξασφαλίσεις μετά το νερό είναι την κάλυψη των ενεργειακών σου αναγκών. Μια μπάρα είναι εξαιρετική λύση, αφού μπορεί να αυξήσει ακόμα και την ποσότητα των υδατανθράκων που μπορούν να αφομοιωθούν και να χρησιμοποιηθούν από τους μυες που γυμνάζονται, έως και 55%. Φυσικά, η ποικιλία σε γεύσεις πλέον είναι τέτοια που μπορείς να διαλέξεις μέσα από αμέτρητες επιλογές, ακόμα κι αν είσαι…’περίεργος!

Αν από την άλλη δεν σου ταιριάζει η μπάρα και προτιμάς την ευκολία του gel, αυτό το συγκεκριμένο με καφεϊνη θα σου καλύψει και την ανάγκη για…καφέ! Και στα gels οι γεύσεις από τις περισσότερες εταιρίες είναι πολλές!

Διαφορετική εντελώς επιλογή από τα κλασικά gels είναι τα chomps, για όσους θέλουν να μασάνε!

Αποκατάσταση

Η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο τριάντα λεπτών για το γλυκογόνο (γνωστό σαν το «ευκαιριακό παράθυρο»), το οποίο είναι αμέσως μετά την άσκηση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η ευαισθησία της ινσουλίνης είναι στο υψηλότερο επίπεδο και οι εξαντλημένοι μύες ουσιαστικά ανοίγουν τις πόρτες τους στα συστατικά. Εάν αυτά τα συστατικά δεν απορροφηθούν αρκετά γρήγορα, η ευκαιρία για μέγιστη αποκατάσταση χάνεται. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σημασία δεν έχει πότε θα γίνει η αποκατάσταση, αλλά και ποιά συστατικά θα την κάνουν. Το σώμα μας χρειάζεται κάτι παραπάνω από απλά σάκχαρα και πρωτεΐνη για να αποκατασταθεί πλήρως. Συνεπώς, η αποκατάσταση περιορίζεται χωρίς τη σωστή αναλογία συστατικών. Το Ultragen προσφέρει 60γρ. γλυκόζης, επειδή κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη υδατανθράκων υψηλού γλυκεμικού δείκτη δρουν καταλυτικά και αυξάνουν την απορρόφηση των συστατικών από τους εξαντλημένους μυς. Επίσης, το Ultragen προσφέρει ένα συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων, γλουταμίνης και διακλαδιζόμενης αλυσίδας αμινοξέων, που συνεργάζονται μεταξύ τους και εναρμονίζουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της κορτιζόλης που αποφέρει η έντονη προπόνηση.

Φυσικά στο κομμάτι της αποκατάστασης σημαντική είναι και η πρόσληψη του μαγνήσιου. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο απαραίτητο για την καλή υγεία που συμβάλλει στην ισορροπία ηλεκτρολυτών, στην ενέργεια του μεταβολισμού, στη νευροδιαβίβαση και στην κατάλληλη λειτουργία των μυών και στη σύνθεση πρωτεϊνών.

Εξίσου χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί και η καρνιτίνη ή το ιχθυέλαιο (Ω3).

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα καρνιτίνης μπορούν να αυξήσουν τη χρήση των λιπαρών σαν καύσιμο, να ενισχύσουν την απόδοση και να βελτιώσουν την αποκατάσταση. Από την άλλη τα ιχθυέλαια γίνονται όλο και περισσότερο ένα δημοφιλές συμπλήρωμα σε αθλητές υψηλού επιπέδου από τρίαθλο, ποδηλασία και τρέξιμο.

*Τα προϊόντα που σας προτείνουμε βρίσκονται στο online shop τoυ Pharmnet, εταιρίας χορηγού του sela.gr. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι άνθρωποι της Pharmnet ασχολούνται ενεργά με την ποδηλασία όπως εμείς κι εσείς.

Previous Article

Τι μαθαίνουμε σαν γονείς, όταν δείχνουμε στα παιδιά μας να κάνουν ποδήλατο!

Next Article

O Sir Bradley Wiggins λέει πως το μηχανικό doping συμβαίνει εδώ και χρόνια!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια