Βελτιώστε τους χρόνους σας ξυρίζοντας τα πόδια σας!

Author: 1 σχόλιο Share:
1435199529602-1m9gjqu9f81ow-700-80

Ένα αγωνιστικό ποδήλατο, της τάξεως των 10000€ μπορεί να μας εξοικονομήσει μέχρι και 120 δευτερόλεπτα σε μια πορεία 40 χιλιομέτρων. Το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα μπορούμε να πάρουμε απο ένα απλό ξύρισμα σε χέρια και πόδια, ενώ το κόστος μας θα είναι μόνο 5€ για ξυράφι και αφρό. Πως φτάνουμε σε αυτό το συμπερασμα; Διαβάστε…

H Specialized ισχυρίζεται ότι το ξύρισμα στα πόδια μπορεί να εξοικονομήσει σε έναν ποδηλάτη 60-90 δευτερόλεπτα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Ο Cam Piper, μηχανικός έρευνας και ανάπτυξης στην Specialized κατέγραψε την αεροδυναμική αντίσταση του σώματος ενός δημοσιογράφου του ειδικού τύπου, ενώ έκανε πετάλι, βγάζοντας έναν μέσο όρο στα 60 δευτερόλεπτα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες αεροδυναμικές σύραγγες, αυτή της Specialized δημιουργήθηκε ειδικά για ποδηλασία. Ο Cda ενός ποδηλάτη κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 0.25m2 και  0.55m2. Τι ακριβώς είναι ο Cda; Είναι η μέτρηση του συντελεστή αντίστασης ενός ατόμου ή αντικειμένου (Cd) πολλαπλασιασμένου με το εμβαδόν της μπροστινής επιφάνειάς του (Α). Ένας μικρότερος αριθμός υποδεικνύει πιο αεροδυναμικό αντικείμενο.

Προφανώς και έχετε ακούσει για το πως η αναλογία δύναμης/βάρους βελτιώνει τις αποδόσεις σας, ιδιαίτερα σε ανώμαλη πορεία. Η αναλογία δύναμης/αεροδυναμικής αντίστασης είναι επίσης πολύ σημαντική προκειμένου να βελτιώσετε τους χρόνους σας σε μια πορεία. Εύκολα μπορείτε να επιβεβαιώσετε τα παραπάνω με ατομικές χρονομετρήσεις.

Η αεροδυναμική αντίστασή μου με αξύριστα πόδια, σε ένα ποδήλατο Venge ViAS, με στολή και αεροδυναμικό κράνος, στις μετρήσεις που μου έγιναν, βρέθηκε στα 0.271m2. Στη μέτρηση με τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και ξυρισμένα πόδια η αεροδυναμική αντίστασή στον ίδιο άνθρωπο βρέθηκε στα 0.259m2. Η διαφορά αυτή στην αντίσταση, σε μια πορεία 40 χλμ, μπορεί να βελτιώσει το χρόνο σας από 40 μέχρι 60 δευτερόλεπτα. Η ταχύτητα που αναπτύσσει ο ποδηλάτης δεν έχει να κάνει με τη βελτίωση του προσωπικού του χρόνου, καθώς με μεγαλύτερη ταχύτητα θα ποδηλατεί μεν για λιγότερη ώρα αλλά το σώμα του θα δέχεται μεγαλύτερη αντίσταση απο τον αέρα. Απο την άλλη, ένας ποδηλάτης που κινείται πιο αργά, θα περάσει περισσότερη ώρα στο ποδήλατο, αλλά το σώμα του θα δέχεται μικρότερη αντίσταση απο τον αέρα. Εν κατακλείδι, με όποια ταχύτητα και να διανύσει ένας ποδηλάτης 40 χιλιόμετρα απόσταση, θα γλιτώσει 40-90 δευτερόλεπτα χρόνο εφ’ όσον έχει ξυρισμένα πόδια.

Παρόμοιο αποτέλεσμα μπορούμε να πάρουμε ξυρίζοντας και τα χέρια μας. Η βελτίωση, λόγω μικρότερης επιφάνειας, θα είναι στο ¼ της βελτίωσης που έχουμε ξυρίζοντας τα πόδια. Παρ όλα αυτά, η τιμή αυτή κυμαίνεται απο 10 έως 25 δευτερόλεπτα.

 

Previous Article

Η sela στην Eurobike 2015!

Next Article

10 βασικά λάθη στο set up του mtb σας που πρέπει να αποφύγετε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια