Γιατί άξιζαν το 4ο Tour de France η Team Sky και ο Chris Froome.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
froome champagne

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά το Τοur de France με την Team Sky και τον Chris Froome να είναι οι μεγάλοι νικητές. Ο Βρετανός κατέκτησε για 4η φορά το Gran Tour, όχι γιατί ήταν τυχερός αλλά γιατί η διαχείριση του αγώνα από τον ίδιο και την ομάδα του, η υποστήριξη μεταξύ των αθλητών αλλά και η έλλειψη σοβαρού ανταγωνισμού έπαιξαν όλα τον ρόλο τους.

Σωστή διαχείριση του αγώνα και υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης.

Εκτός από 200 μέτρα αδυναμίας στο Peyragude η Team Sky έκανε άψογη διαχείριση του Γύρου Γαλλίας, μαχόμενη για κάθε δευτερόλεπτο, σε κάθε ανηφόρα και σε κάθε σπριντ, διατηρώντας το πλεονέκτημα που απέκτησε στο χρονόμετρο που ξεκίνησε και ο αγώνας. Η συγκέντρωση και η σωστή διαχείριση φάνηκε σε πολλά μέρη, αλλά ξεχώρισε στο Mur de Peguere και στο Izoard όπου δεν «έφυγαν» μπροστά αλλά διατηρούσαν την διαφορά από τους αντιπάλους τους χωρίς να καούν. Το παράδειγμα που ξεχωρίζει είναι ο τερματισμός στο Rodez όπου ο Froome κέρδισε ξανά το yellow jersey μέχρι και το τέλος του Γύρου.

tdf champs elysees road bike

Η σωστή και ποιοτική υποστήριξη από τους αθλητές της Team Sky.

Δίχως αμφιβολίες η Team Sky ήταν -και είναι- η δυνατότερη ομάδα που συμμετέχει αυτή την στιγμή στο Gran Tour. O Froome είχε την καλύτερη -και περισσότερη- υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια του Tour ακόμη και στις εξαντλητικές ανηφόρες. Αυτό σημαίνει πως μπορούσαν να πηγαίνουν με ρυθμό τέμπο για να αποτρέπουν επιθέσεις. Η ομαδική δουλειά και η τακτική ξεχώρισαν στο Peyragudes όπου ο καιρός πρόλαβε τον Froome αρκετά πριν τον τερματισμό, αλλά ο διευθυντής της ομάδας κράτησε τον ρυθμό μπλοφάροντας προς τις υπόλοιπες ομάδες πως όλα πήγαιναν καλά. Σε σημείο κλειδί με την αλλαγή του τροχού του Froome, στο Le Puy-en-Velay η ομάδα ήταν εκεί ώστε να τον βοηθήσει ήρεμα να βρεθεί ξανά μπροστά. Τέλος η κίνηση τακτικής στους ανέμους στο Roams-sur-Isere ήταν εξαιρετική καθώς ανάγκασε τους αντιπάλους να προσπαθήσουν πολύ σκληρότερα και να φτάσουν κουρασμένοι στις Άλπεις.

Σωστή διαχείριση δυνάμεων μέσω συντηρητικών αγώνων.

Ο Froome και η Team Sky είχαν ένα σχέδιο για το TdF. Ήθελαν να είναι συντηρητικοί κατά την διάρκεια του αγώνα, να κερδίζουν δευτερόλεπτα όπου είναι δυνατό και να είναι συγκεντρωμένοι ώστε να μην χάνουν χρόνο παρά να σκέφτονται πως θα κερδίσουν χρόνο με ενδεχόμενες επιθέσεις. Για να δουλέψει αυτή η τακτική θα έπρεπε οι κύριοι αντίπαλοι του Froome να κάνουν και αυτοί έναν πιο συντηρητικό αγώνα. Αυτό φάνηκε στα ετάπ των Foix, Le Puy-en-Velay όπου θα μπορούσαν πιθανότατα με κάποια επίθεση να κλείσουν αρκετά την διαφορά χρόνου και γιατί όχι, να βγουν και μπροστά. Ο λόγος για τον Aru, τον Bardet και τον Uran, αλλά αυτή η επίθεση ποτέ δεν έγινε.

tdf road bike high five short of

Δεν υπήρχε αξιόλογος ανταγωνιστής για τον Froome και την Team Sky.

Μπορεί κάποιος να πει πως ο Froome και η Team Sky στάθηκαν και λίγο τυχεροί καθώς δεν υπήρξε κάποιος αξιόλογος αντίπαλος μέχρι το τέλος του TdF. Ο Nairo Quintana θα μπορούσε να ήταν αυτός αλλά η συνεχόμενες συμμετοχές σε Gran Tour (4 για την ακρίβεια) και το κυνήγι της νίκης σε κάθε ένα από αυτά έπαιξε τον ρόλο του στην κούραση που βγήκε. Ο Alberto Contador μεγάλωσε, ο Vincenzo Nibali έλειπε και ο Fabio Aru χτυπήθηκε από την απώλεια δύο πολύ δυνατών συναθλητών του, τον Dario Cataldo και τον Fuglsang. Ο Alejandro Valverde και ο Porte βγήκαν εκτός από πτώσεις, ο Thibaut Pinot ήταν εκτός φόρμας και ο Esteban Chavez ήταν φάντασμα του εαυτού του. Αυτά δεν μειώνουν την αξία της νίκης καθώς όπως και σε όλα τα αθλήματα, έτσι και στην ποδηλασία για να κερδίσεις θα πρέπει πρώτα να τερματίσεις!

Previous Article

Απόσπασμα από τo MTB Film Deathgrip, με τους Josh Bryceland και Brendan Fairclough.

Next Article

H Veronique Sandler είναι η πιο loose αναβάτρια που έχουμε δει! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια