Γιατί θα πρέπει βελτιώσετε τον χειρισμό του ποδηλάτου δρόμου.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
bike-handling-road-bike-3

Πολλοί θεωρούν πως όταν ένας ποδηλάτης φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, αυτόματα γνωρίζει να χειρίζεται το ποδήλατο όπως επιθυμεί. Θεωρούν πως επειδή έχει καλή φυσική κατάσταση και επειδή κατάφερε να βγει στην 10-άδα σε κάποιους αγώνες, πως θα ξεχωρίζουν και οι δεξιότητες του πάνω στο ποδήλατο.

Δεν έχει σημασία πόσο καλή φυσική κατάσταση έχετε, δεν έχει σημασία σε τι θέση τερματίσατε στην «τάδε» ανάβαση (που μεταξύ μας μόνο στην Ελλάδα έχουμε ποδηλατικούς αγώνες «ανάβασης»). Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του χειρισμού πάνω στο ποδήλατο.

Αρκετοί ίσως αναρωτηθείτε, «γιατί να κάνω ζογκλερικά πάνω στο ποδήλατο δρόμου όταν αυτό που με ενδιαφέρει είναι το να πηγαίνω όσο πιο γρήγορα μπορώ;». Η απάντηση είναι πολύ απλή. Για την ασφάλεια σας. Όταν μάθει κάποιος να «χειρίζεται» το ποδήλατο, να το κάνει ό,τι θέλει τότε σε μια στιγμή ανάγκης θα καταφέρει να «ξεφύγει» πιο εύκολα και να μην τα δει σκούρα.

bike-handling-road-bike-1 Πολλοί αναβάτες παραβλέπουν τις ποδηλατικές τους δεξιότητες και συγκεντρώνονται μόνο στις στείρες επιδόσεις. Αυτό όμως που δεν μπορούν να καταλάβουν, είναι πως οι υψηλότερες επιδόσεις περιορίζονται από τις ποδηλατικές δεξιότητες του κάθε αναβάτη. Όταν λοιπόν αυτός ο αναβάτης ξεκινήσει να «δουλεύει» με σκοπό την ανάπτυξη των ποδηλατικών του δεξιοτήτων, τότε θα έρθει και η βελτίωση.

Όταν ο αναβάτης έχει αυξημένο έλεγχο και χειρισμό του ποδηλάτου του, μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα και πιο σωστά σε πιθανούς κινδύνους που θα εμφανιστούν, αλλά επίσης γίνεται αυτομάτως και πιο ασφαλής για τους υπόλοιπους αναβάτες μέσα σε ένα μεγάλο γκρουπ.

Η κατάλληλη εποχή για να δουλέψει κάποιος πάνω σε αυτές τις δεξιότητες είναι ο χειμώνας, καθώς οι προπονήσεις είναι πιο χαλαρές και στους δρόμους παρουσιάζονται όλων των ειδών τα εμπόδια και δυσκολίες.

Τα βασικά.

  • Ο χειρισμός του ποδηλάτου και οι δεξιότητες πάντοτε μπορούν να βελτιωθούν, οπότε πάντα πρέπει να τις «προπονείτε».
  • Το να αυξήσετε τις ποδηλατικές σας δεξιότητες αυτόματα αυτό θα μεταφραστεί σε ταχύτερες αντιδράσεις και αποτελεσματικότερους τρόπους βελτίωσης της φυσικής σας κατάστασης.
  • Η ποδηλασία βουνού, το ΒΜΧ, το cyclocross σας δίνουν την δυνατότητα να βελτιωθείτε στην ισορροπία, στην ευκολότερη διαπέραση εμποδίων, αλλά και χειρισμό του ποδηλάτου σε οριακές συνθήκες με μειωμένη πρόσφυση.

Όλα αυτά θα βοηθήσουν σε περίπτωση που κάποιος σας σπρώξει, ή πέσει επάνω σας σε κάποιο γκρουπ, ώστε να μην χάσετε την ισορροπία σας και πέσετε. Σε παρόμοια περίπτωση, μπορείτε να αποφύγετε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα κάποια μαζική πτώση αναβατών μπροστά από εσάς.

bike-handling-road-bike-wet-look-behind

Επίσης, θα αρχίσετε να «βλέπετε» καλύτερα τον δρόμο, τα σημεία όπου μπορεί να υπάρχει υγρασία και μειωμένη πρόσφυση, να εμπιστεύεστε τα λάστιχα, να «νιώθετε» και να «πατάτε» το ποδήλατο κατά το φρενάρισμα και πολλές ακόμη λεπτομέρειες που θα σας κάνουν πιο γρήγορους και πιο αποτελεσματικούς.

Αν υπάρχουν «ασκήσεις» που μπορείτε να κάνετε;

Φυσικά και υπάρχουν. Βρείτε ένα άδειο παρκινγκ αυτοκινήτων,  «μπείτε» με το ποδήλατο σε μια θέση παρκαρίσματος και προσπαθείστε να κάνετε στροφή 180° χωρίς να ακουμπήσετε τις γραμμές και φυσικά χωρίς να κατεβείτε από το ποδήλατο. Έπειτα δοκιμάστε και από την άλλη μεριά.

Όταν βγείτε για την προπόνηση σας και χρειαστεί να σταματήσετε σε κάποιο φανάρι, μην κατεβείτε από το ποδήλατο, αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την ισορροπία σας μέχρι να αλλάξει το φανάρι.

Όλα αυτά βέβαια, θέλουν πολλές ώρες προπόνηση και αρκετή υπομονή μέχρι να τα καταφέρετε. Δεν πρόκειται να μάθετε σε μόλις ένα απόγευμα να κάνετε επιτόπου στροφή 180° ή να στέκεστε ακίνητοι πάνω στο ποδήλατο για 45’’. Σε αυτά βοηθάει πάρα πολύ ο δυνατός κορμός καθώς αυξάνει την σταθερότητα του σώματος. Επιπλέον σας επιτρέπει να διατηρείτε υψηλότερη απόδοση στο ποδήλατο για περισσότερη ώρα.

Τέλος, όπου και αν κυκλοφορείτε θα πρέπει να έχετε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σας και να είστε προετοιμασμένοι για το οτιδήποτε.

Previous Article

Γιατί δεν θα πρέπει να βγαίνεις για MTB μετά την βροχή!

Next Article

Αυτές είναι οι καλύτερες στιγμές του Red Bull Rampage 2017 (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια