Είναι ασφαλές να ακούς μουσική την ώρα που κάνεις ποδήλατο;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Υπάρχουν δύο είδη ποδηλάτη: αυτός που αποτρέπει και όλους τους υπόλοιπους από το να φορούν ακουστικά στον δρόμο, και αυτός που λέει: «Τι; Συγγνώμη, δεν μπορώ να σ’ ακούσω!» την ώρα που κάνει ποδήλατο.

Τώρα όμως κάτι μπορεί ν’αλλάξει!

Μία απόφοιτος του Βασιλικού Κολεγίου Τέχνης σχεδίασε ένα διαφορετικό ζευγάρι ακουστικά που παράγουν ήχο στο σημείο των ζυγωματικών του προσώπου, αφήνοντας τα αυτιά ενός ποδηλάτη ελεύθερα να αντιλαμβάνεται ό,τι συμβαίνει γύρω του.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν αυτόματα από το να φοράει ένας ποδηλάτης ακουστικά είναι προφανείς, ειδικά στους εχθρικούς δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας, όπου οι θάνατοι ποδηλατών εξακολουθούν να εμφανίζονται με τραγική συχνότητα (τουλάχιστον 56 μέχρι στιγμής για αυτόν τον χρόνο). «Το να ακούς τι συμβαίνει γύρω σου είναι ζωτικής σημασίας», υποστηρίζει η μεριά που αντιτάσσεται στη χρήση των ακουστικών,  στα μέλη της οποίας περιλαμβάνεται και ο Boris Johnson, καθώς και η αστυνομία του Λονδίνου, η οποία μάλιστα, το 2013 σταματούσε ποδηλάτες με ακουστικά στο πλαίσιο εκστρατείας με περιεχόμενο την ασφάλεια. Το να φοράς ακουστικά την ώρα της ποδηλασίας δεν είναι παράνομο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε μια δημοσκόπηση του BBC τον προηγούμενο χρόνο, το 90% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ την απαγόρευσης του, ωστόσο το 16% παραδέχτηκε ότι το κάνουν και οι ίδιοι.

«Μα δεν υπάρχει σχεδόν καμία απόδειξη ότι τα ακουστικά θέτουν τους ποδηλάτες σε κίνδυνο» λένε οι οπαδοί των ακουστικών. Η ποδηλατική φιλανθρωπία CTC διαπίστωσε ότι μόνο 4 από τους 440 ποδηλάτες που σκοτώθηκαν σε διάστημα τεσσάρων ετών φορούσαν ακουστικά. Άλλωστε, γιατί να ανέχεστε τη φασαρία των δρόμων κατά τη διάρκεια της καθημερινής σας διαδρομής, όταν μπορείτε να απολαύσετε για παράδειγμα τα remix από τον Monsieur Minimal;

Το πρόβλημα δεν είναι οι ποδηλάτες, λένε οι  οπαδοί των ακουστικών, αλλά οι οδηγοί αυτοκινήτων που πιστεύουν ότι μπορούν ανενόχλητοι να βάζουν τη μουσική στη διαπασών στα οχήματά τους -όταν βέβαια δεν χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ή όταν δεν τρώνε το πρωινό τους πίσω από το τιμόνι–, καθώς και οι πεζοί που φορούν ακουστικά και συνήθως προχωρούν μπροστά από τους ποδηλάτες.

Πλέον υπάρχει λύση, χάρη σε ένα νέο είδος ακουστικών που απευθύνεται ειδικά σε ποδηλάτες! Ονομάζεται Safe & Sound και μεταφέρει μουσική όχι στα αυτιά αλλά στα ζυγωματικά του προσώπου, τα οποία μεταδίδουν τις δονήσεις κατευθείαν στο εσωτερικό του αυτιού, αφήνοντας το εξωτερικό αυτί να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του. Τα συγκεκριμένα ακουστικά μετάδοσης ήχου υπάρχουν στα καταστήματα για αρκετά χρόνια, το Safe & Sound όμως που σχεδιάστηκε από την απόφοιτο του Βασιλικού κολεγίου Gemma Roper, είναι το πρώτο σχεδιασμένο ακουστικό ειδικά για ποδηλάτες. Συνδέεται στο λουρί του κράνους, κι έτσι δεν μπορεί να μπλεχτεί.

Εν τω μεταξύ, πολλοί ποδηλάτες έχουν βρει τις δικές τους χαμηλής τεχνολογίας συμβιβαστικές λύσεις, όπως το να φορούν το ένα ακουστικό και το άλλο να το αφήνουν να κρέμεται, ή να φορούν ακουστικά χωρίς να παίζει ο παραμικρός ήχος μόνο και μόνο για να μειώσουν την ηχορρύπανση, ή ακόμα ακόμα ακούν ραδιόφωνο αντί για μουσική. Καμία από αυτές τις λύσεις όμως δεν είναι ιδανική!

Previous Article

Η πτώση, της πτώσης, την πτώση, Ω πτώση!

Next Article

Όταν οι μεγάλες εταιρίες μιλούν μέσω του ποδηλάτου…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια