Ζελατίνη, η νέα «υπερτροφή»!

Author: 2 Σχόλια Share:
admin-ajax

Θα δοκίμαζες ποτέ…ζελατίνη; Το άκουσμα της λέξης «ζελατίνη» δεν σε προδιαθέτει να ακούσεις για διατροφή, λογικό! Ωστόσο χάρη στα εκπληκτικά αποτελέσματα που έφερε σε όλους όσους την εμπιστεύτηκαν, και όταν λέμε όλους εννοούμε από αθλητές μέχρι σε άτομα με αρθριτικά, μάλλον θα έπρεπε να το ξαναδούμε το θέμα. Αποτελέσματα όπως λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις, ταχύτερη ανάρρωση από τους τραυματισμούς, καλύτερο ύπνο, βελτίωση της πέψης, και πολλά άλλα, σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητα από έναν ποδηλάτη! Και κάπου εδώ έρχεται η ολιστική διατροφολόγος Laura Schoenfeld να μας δώσει την είδηση ότι αλεσμένα κομμάτια από αγελάδα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την υγεία μας!

Καταρχάς από πού προέρχεται η ζελατίνη; Συνήθως η ζελατίνη προέρχεται από βοδινό και χοιρινό κρέας και σπάνια από ψάρια και αποτελείται κατά κύριο λόγο από κολλαγονούχες αρθρώσεις, τένοντες και συνδετικούς ιστούς, αποξηραμένους και αλεσμένους σε σκόνη. Υπάρχουν 2 κύριες κατηγορίες ζελατίνης. Η τακτική και η υδρολυμένη ζελατίνη κολλαγόνου. Η τακτική αποτελείται από πρωτεΐνες και μετατρέπεται σε gel με την προσθήκη νερού (είναι η ζελατίνη που θα χρησιμοποιηθεί στα επιδόρπια), ενώ η υδρολυμένη αναλύεται σε επιμέρους αμινοξέα και για αυτό δε μετατρέπεται σε gel (προστίθεται συνήθως σε ροφήματα όπως καφέδες και smoothies). Και οι 2 είναι εξίσου αποδοτικές για την υγεία επομένως η επιλογή είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Υπάρχουν επίσης και κάψουλες ζελατίνης που συνήθως, όμως, είναι αρκετά ακριβές. Στο εμπόριο συναντάται επίσης η vegan ζελατίνη, ωστόσο δεν συνιστάται καθώς δεν έχει ανάλογα οφέλη καθώς επίσης μπορεί να επιβαρύνει το έντερο αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Πως καταναλώνεται

Διατροφολόγοι δεν είμαστε (συμβουλευτείτε τον δικό σας), αλλά οι έρευνες που διαβάζουμε φαίνεται πως συγκλίνουν στο ότι η ποσότητα της ζελατίνης σε σκόνη που μπορεί να καταναλώσει κάποιος που θέλει να δοκιμάσει είναι 1 με 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Μπορείτε, επίσης, να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ζελατίνη όπως ζωμό οστών ή πόδια χοίρου. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε απλά τη μεγαλύτερη κατανάλωση συσκευασμένων ζελέ λόγω των χρωστικών ουσιών, των αρωμάτων και της ζάχαρης που περιέχουν. Αποδεδειγμένα οφέλη της ζελατίνης είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της γλυκίνης, που είναι απαραίτητα για άτομα δραστήρια (καλή ώρα οι ποδηλάτες) και άτομα με μυϊκούς και οστικούς τραυματισμούς. Με την κατανάλωση ζελατίνης επίσης θα απολαύσετε οφέλη όπως:

Ασπίδα στην υπερβολική κατανάλωση κρέατος: Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκούς γλυκίνης, που περιέχεται στην ζελατίνη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων ενός αμινοξέος στο κρέας που ονομάζεται μεθειονίνη. Το πρόβλημα με τη μεθειονίνη είναι ότι αυξάνει πάρα πολύ τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο σώμα, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει τις βιταμίνες Β προκαλώντας μέχρι και κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ενίσχυση της υγείας του εντέρου: Τα αμινοξέα από την ζελατίνη τροφοδοτούν το βλεννογόνο του εντέρου, το οποία βοηθά στην επούλωση φλεγμονωδών βλαβών που μπορούν να υποστούν από τη φτωχή διατροφή, τη χρήση φαρμάκων,  τις ευαισθησίες σε τρόφιμα ή διαρροής του εντέρου.

Διευκόλυνση στα άλγη των αρθρώσεων: Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αμινοξέα της ζελατίνης για την ανοικοδόμηση του κολλαγόνου, των χόνδρων, και των συνδετικών ιστών των αρθρώσεων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αθλητές που καταναλώνουν ζελατίνες αισθάνονται λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις τους.

Ενίσχυση της υγείας του δέρματος και των νυχιών: Δεδομένου ότι τα αμινοξέα της ζελατίνης βοηθάνε στην ανοικοδόμηση του κολλαγόνου σε όλο το σώμα, αυτό συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για το δέρμα και τα νύχια, δεδομένου ότι πρωτεΐνη είναι το κύριο δομικό στοιχείο που βοηθά να κρατήσει τα νύχια ισχυρά, και το δέρμα λείο.

  

Previous Article

MilKit, η λύση σε όλα τα προβλήματα των tubeless; (video)

Next Article

Vivax Assist, κρυφό ηλεκτρικό μοτέρ για κούρσες!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια