Ο Van Garderen εγκατέλειψε στον Γύρο της Γαλλίας!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
VAN GARD

Κατά την έναρξη της 17ης μέρας του Γύρου της Γαλλίας δεν υπήρχε καμία εμφανής ένδειξη ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά για τον Tejay van Garderen. Από την πρώτη ανάβαση, όμως, της ημέρας, απομακρύνθηκε από τους υπόλοιπους ποδηλάτες και κατέστη σαφές ότι επρόκειτο να είναι μία δύσκολη μέρα για τον Αμερικάνο και τις ελπίδες που είχε για το βάθρο.

Οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν οριστικά δύο αναβάσεις αργότερα, όταν ο van Garderen κατέβηκε από το ποδήλατό του και εγκατέλειψε τον αγώνα. Ήταν ένας απρόσμενος επίλογος στις βλέψεις για έναν ονειρεμένο γύρο που είχαν δημιουργηθεί από τον φημισμένο ποδηλάτη.  Στην έναρξη της ημέρας βρισκόταν στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης έχοντας μεγάλες πιθανότητες να τερματίσει στις πρώτες θέσεις, φέρνοντας πίσω στη χώρα του ένα μετάλλιο μετά από 25 χρόνια (από τη νίκη του Greg LeMond το 1990).  Αντ’ αυτού η συμμετοχή του ολοκληρώθηκε άδοξα για λόγους που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

Ένα μήνα νωρίτερα, σε μία πρόβα της συγκεκριμένης φάσης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στο Criterium du Dauphiné, ο van Garderen επιτέθηκε την ώρα του τερματισμού στo Pra Loup προσθέτοντας αρκετά δευτερόλεπτα στον Chris Froome.

«Μετά από μια μέρα ανάπαυσης, οι άνθρωποι είναι σχετικά φρέσκοι και χρειάζεται να περιμένεις μία δυο μέρες» ήταν η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με το αν θα επιτεθεί ξανά. «Μόλις βρεθώ εκεί έξω, θα περιμένω να δω πως πάνε οι υπόλοιποι και αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα την αρπάξω σίγουρα». Δυστυχώς η ευκαιρία ανέβηκε το μονοπάτι χωρίς αυτόν.

Το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν στην αρχική ανάβαση, στο σχετικά μικρό Col des Lèques,  όταν ο van Garderen γλίστρησε από το πίσω μέρος. Ο ρυθμός την πρώτη ώρα ήταν εξωφρενικά υψηλός -45kph- . Για 40 χιλιόμετρα ο van Garderen υπέμεινε μία μάχη μόνος του, μένοντας πίσω τουλάχιστον πέντε λεπτά παραπάνω από τους υπόλοιπους, αναζητώντας το ιατρικό όχημα του αγώνα. Μετά από λίγο ο ρυθμός των μπροστινών του ελαττώθηκε, κάτι που έδωσε στον van Garderen την ευκαιρία να τους προλάβει στην έναρξη της τρίτης και τελευταίας ανάβασης στο Col de la Colle. Ούτε πέντε λεπτά αργότερα, ο Alberto Contador επιτέθηκε.

Με το που διασπάστηκαν οι υπόλοιποι ποδηλάτες ο van Garderen βρήκε ξανά τον εαυτό του. Για δέκα αγωνιώδη λεπτά βγήκε μπροστά, με τον ρυθμό του να πέφτει δραματικά ξανά. Την επόμενη στιγμή βρέθηκε στην αγκαλιά του Yvon Ledanois όπου και κατέρρευσε κλαίγοντας. Ήταν μία απροσδόκητη και άκρως ανεξήγητη κατάρρευση.

«Το να αγωνίζεσαι για μία θέση στο βάθρο του Γύρου της Γαλλίας τη μία στιγμή και την επόμενη να βρίσκεσαι καθιστός μέσα σε ένα αμάξι είναι πολύ σκληρό.» δήλωσε ο van Garderen σε δελτίο Τύπου μετά το περιστατικό.

Δύο χρόνια νωρίτερα ο van Garderen είχε ένα παρόμοιο περιστατικό σε αγώνα αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε ο προπονητής του Jim Miller κατάφεραν να εξηγήσουν τι συνέβη. Αυτή τη φορά όμως υπήρχαν τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις.

«Ο Tejay πάλευε με μία λοίμωξη του αναπνευστικού από την 13η φάση» αποκάλυψε ο γιατρός της ομάδας της BMC, Max Testa. «Ήταν σε θέση να το διαχειριστεί για λίγες μέρες. Ελπίζαμε ότι θα ήταν καλύτερα σήμερα. «. Επιπροσθέτως, όλοι οι ποδηλάτες πέρασαν τις τελευταίες μέρες με αποπνικτική ζέστη μένοντας σε ξενοδοχεία χωρίς κλιματισμό για αρκετές βραδιές.

«Πάντως για να είμαι ειλικρινής, δεν το είδα να έρχεται. Ο Tejay φαινόταν καλά πριν τον αγώνα.» συμπληρώνει ο Testa. «Τη στιγμή που ξεκίνησε όμως δεν ένιωθε καλά. Δεν μπορούσε να κάνει πετάλι, δεν μπορούσε να αναπτύξει καλά ταχύτητα. Υπέφερε απο πονοκέφαλο. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω, μαζί με την κούραση των τελευταίων ημερών, του στοίχισαν τελικά τον αγώνα.» συνοψίζει ο γιατρος.

«Την ημέρα της ανάπαυσης είχα συμπτώματα πυρετού και ρίγος» δηλώνει ο Garderen. «Σήμερα το πρωί όταν σηκώθηκα θεώρησα πως το χειρότερο είχε περάσει. Μετά όμως, όταν βγήκα εκεί έξω, οι μύες μου δεν είχαν καθόλου ενέργεια. Από την αρχή λοιπόν συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν κακός οιωνός, αλλά προσπάθησα να το κρύψω και να συνεχίσω για μερικά χιλιόμετρα. Τελικά, όμως, δεν τα κατάφερα».

Αυτή τη στιγμή ο van Garderen μαζεύει τα κομμάτια από τις χαμένες του ελπίδες. «Είναι φοβερά απογοητευτικό» λέει. «Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κοιτάξω τους συναθλητές μου στα μάτια. Ήταν δύσκολο να πάρω τηλέφωνο τη γυναίκα μου και να της εξηγήσω τι συνέβη. Ήταν πολλά συναισθήματα.»

Ό,τι και να ακολουθήσει για τον van Garderen αυτή τη σεζόν, ένα είναι το μόνο σίγουρο. Πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει το ενδεχομένο ένας αγώνας που πηγαίνει πολύ καλά μπορεί ξαφνικά να του στοιχίσει τη συμμετοχή του.

Previous Article

Τι είναι οι υδατάνθρακες;

Next Article

Ημερολόγιο Ανδριώτη: Καλοκαιρινή προπόνηση!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια