Ποδηλατείτε με ζέστη; Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Clamping-your-style-...-t-007

Αρχές Μαΐου και ο υδράργυρος έχει ξεκινήσει να ανεβαίνει. Περιμέναμε τόσο καιρό βέβαια, για ζέστη και μη βροχερό καιρό ώστε να μπορούμε να ευχαριστηθούμε τις βόλτες μας πάνω στην sela, αλλά τι θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να παραμένουμε δυνατοί και με υψηλή απόδοση, αλλά και να μην υποφέρουμε τις καυτές μέρες καλοκαιρού.

Συνηθίστε την ζέστη

Ένα από τα λάθη που γίνονται είναι η ποδηλασία στις ζεστές ημέρες χωρίς προετοιμασία. Αν δεν συνηθίσει ο οργανισμός σας την ποδηλασία στον ζεστό καιρό, οι καρποί της προπόνησής σας είναι μειωμένες παρά την μεγαλύτερη προσπάθεια που καταβάλλετε, αλλά επίσης υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες για τραυματισμούς. Προτιμήστε τις πολύ πρωινές ή τις απογευματινές ώρες για την προπόνησή σας -όταν δεν έχει τόση πολύ ζέστη- και προσπαθήστε τον υπόλοιπο χρόνο της ημέρας να συνηθίζετε την ζέστη με μικρές προπονήσεις.

Πάρτε το με το μαλακό

Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε την ίδια ένταση όπως με μια πιο δροσερή ημέρα. Λόγω της αυξημένης ζέστης, η απόδοση του οργανισμού πέφτει 10-15W. Αυτό σημαίνει πως και η διαλειμματική σας προπόνηση θα πρέπει να είναι για μικρότερα διαστήματα. Αν πρόκειται να συμμετάσχετε σε κάποιον αγώνα με καιρικές συνθήκες που επικρατεί η ζέστη και η υγρασία, μειώστε την προθέρμανσή σας στο μισό.

Να βρέχεστε

Μπορεί από την ένταση να θέλετε να βουτήξετε σε ένα παγωμένο ποτάμι κατά την διάρκεια της προπόνησης, αλλά μην το κάνετε. Το κρύο νέρο κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και το ζεστό αίμα ξαναεπιστρέφει στον κορμό. Αν η θερμοκρασία του κορμού ανέβει, τότε η απόδοση και η υγεία σας μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα. Μπορείτε να ρίξετε δροσερό νερό στα χέρια και στον λαιμό σας ή να σκουπιστείτε με μια υγρή δροσερή πετσέτα.

Προστατέψτε τον εαυτό σας

Ένα έγκαυμα από τον ήλιο έχει περισσότερες επιπτώσεις από το κάψιμο. Συμβάλλει στην κόπωση και επηρεάζει και τον μεταβολισμό. Μπορεί η αλλαγή του μεταβολισμού να ακούγεται ενδιαφέρουσα, αλλά επίσης, αυξάνονται οι ανάγκες για υγρά, το οποίο μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα μια ζεστή ημέρα που θα προσπαθείτε να μείνετε ενυδατωμένοι. Δείτε συνταγή για σπιτικούς ηλεκτρολύτες. Κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να αποτρέψετε εγκαύματα από τον ήλιο, είτε είναι αντιηλιακό, είτε μακρύ καλοκαιρινό jersey –δείτε εδώ τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα καλοκαιρινό jersey– είτε καλοκαιρινά «μανίκια» και «πατζάκια» αλλά και ένα καπέλο κάτω από το κράνος για να προστατεύετε το κεφάλι σας.

Προσχεδιάστε

Για να εμποδίζετε τα υγρά που κουβαλάτε μαζί σας να ζεσταθούν, προνοήστε και παγώστε το μισό περιεχόμενο του μπουκαλιού από το προηγούμενο βράδυ. Για όσους ασχολούνται με την ποδηλασία βουνού, μπορείτε να ρίξετε παγάκια μέσα στον ασκό σας για κρατήσετε δροσερό το περιεχόμενό του. Για τις μεγαλύτερες βόλτες, σκεφτείτε από πριν που θα μπορέσετε να αγοράσετε κάποιο κρύο ρόφημα κατά την διαδρομή.

Σωστή ενυδάτωση

Τις ημέρες πριν από κάποια μεγάλη προπόνηση, αυξήστε την κατανάλωση ζουμερών φρούτων και λαχανικών (όπως για παράδειγμα το καρπούζι και οι ντομάτες –έχετε δοκιμάσει τοματοχυμό ως ισοτονικό;-. Το νάτριο βοηθάει στην κατακράτηση υγρών από το σώμα, οπότε πάρτε και ηλεκτρολύτες μαζί σας. Οι ειδικοί, προτείνουν κατανάλωση 10-12ml υγρών ανά κιλό σωματικού βάρους. Για μετά την προπόνηση/βόλτα, ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα –ξέρατε ότι μπορείτε να καταναλώσετε σοκολατένιο milk shake;- θα βοηθήσει στην γρηγορότερη αποκατάσταση γιατί οι πρωτεΐνες μεταφέρουν και νερό όταν πηγαίνουν προς τους μύες. Αν πάλι δεν θέλετε να καταναλώσετε κάποιο ρόφημα αποκατάστασης, συνδυάστε το νερό που θα πιείτε με κάποιο γεύμα που θα περιέχει πρωτεΐνη αλλά και υδατάνθρακες. Διαβάστε περισσότερα για το τι θα πρέπει να καταναλώνετε πριν και μετά την προπόνηση.

Εσείς ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε για να παραμένετε δροσεροί όταν ποδηλατείτε με ζέστη;

Previous Article

1η Πανελλήνια συνάντηση ορεινής ποδηλασίας.

Next Article

6 συμβουλές ώστε να ξεκινήσετε την ποδηλασία και να την απολαμβάνετε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια