Τροφές που βοηθούν στην γρηγορότερη μυϊκή αποκάτασταση.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
salmon-recovery-nutrition

Η αποκατάσταση μετά από μια σκληρή και απαιτητική προπόνηση είναι διαφορετική για τον καθένα μας. Άλλοι προτιμούν την εναλλαγή κρύου/ζεστού, άλλοι το παγωμένο νερό, άλλοι το μασάζ, ή απλά το σήκωμα των ποδιών ψηλά. Το πιο σημαντικό όμως στην μυϊκή αποκατάσταση δεν είναι όλα αυτά. Είναι η σωστή -κατάλληλη- διατροφή αμέσως μετά την προπόνηση.

Αυτό που τρώμε και ο χρόνος που το κάνουμε, βοηθάει το σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Το να αρπάξουμε ότι βρούμε μπροστά μας μετά την προπόνηση δεν είναι ο «ιδανικός» τρόπος για να αναπληρώσουμε τις χαμένες θερμίδες, ούτε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανακάμψει. Τα φαγητά που αναφέρουμε παρακάτω, σε αντίθεση, είναι ιδανικά για να πετύχετε ταχύτερη μυϊκή αποκατάσταση, ώστε τα πόδια σας να είναι φρέσκα και δυνατά.

Κινόα.

Για να ξεκινήσει το σώμα την διαδικασία της αποκατάστασης των μυών θα πρέπει να έχει γεμάτες τις αποθήκες των υδατανθράκων. Η λήψη τους θα πρέπει να γίνει μέχρι 20 λεπτά μετά το τέλος της άσκησης. Το κινόα είναι μια ένα πολύ καλό υποκατάστατο ρυζιού καθώς είναι πάρα πολύ θρεπτικό. Έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλυτζάνι και περιέχει όλα τα απαραίτητα 9 αμινοξέα -κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί καμία άλλη πηγή υδατανθράκων. Το κύριο αμινοξύ το οποίο βοηθάει στην αποκατάσταση των μυών είναι η λυσίνη. Πέρα από τα αμινοξέα είναι προσφέρει στον οργανισμό υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

grilled-salmon-with-quinoa

Σολομός.

Πέρα από τους υδατάνθρακες, θα πρέπει να δώσουμε στον οργανισμό και πρωτεΐνη. Ο σολομός είναι μια κορυφαία επιλογή πηγής πρωτεΐνης καθώς περιέχει βιοενεργά πεπτίδια μια μικρή πρωτεΐνη η οποία έχει αντιφλεγμονώδες ιδιότητες και βοηθάει στην λειτουργία των αρθρώσεων. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του σολομού είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των μυικών πόνων και μειώνουν τα οιδήματα. Επιπλέον, επηρεάζουν την μεταβολική ανταπόκριση των μυών στην διατροφή όπως επίσης και την λειτουργική τους αντίδραση.

Αβοκάντο.

avocado

22 γραμμάρια λίπους σε μόλις ένα φλυτζάνι αβοκάντο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάστατο της μαγιονέζας. Το λίπος που περιέχει το αβοκάντο είναι μονοακόρεστο που σημαίνει πως είναι από τα «υγιεινά» λίπη. Αυτά τα λίπη ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς, την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την απορρόφηση των βιταμινών -ειδικότερα των C, E, K και Β. Επιπλέον βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ ενισχύουν την μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες.

Βατόμουρα.

blueberries

Τα μούρα σε γενικές γραμμές είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά ειδικότερα τα βατόμουρα -όπως και τα κεράσια- έχουν υψηλό δείκτη ORAC (ικανότητα ριζικής απορρόφησης οξυγόνου). Αυτό σημαίνει πως εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κατά την άσκηση.

Νερό.

Η κατανάλωση υγρών -και ειδικότερα νερού- μετά από την άσκηση είναι κάτι που το κάνουμε όλοι. Πίνετε όμως όση ποσότητα απαιτείται; Σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα κατέβει κανένας από το ποδήλατο αφυδατωμένος, αλλά λίγο πολύ έχει συμβεί σε όλους μας. ΤΟ πρώτο πράγμα λοιπόν που θα πρέπει να κάνετε μετά το τέλος της προπόνησης είναι η κατανάλωση νερού. Είτε είναι σκέτο, είτε ως μέρος κάποιου ροφήματος αποκατάστασης. αντιφλεγμονωδών

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε για να έχετε ταχύτερη μυϊκή αποκατάσταση, αλλά αν αρχίσετε να συμπεριλαμβάνετε τα συγκεκριμένα τρόφιμα στο διαιτολόγιο σας μερικές φορές την εβδομάδα μετά από την άσκηση, θα παρατηρήσετε διαφορά κατά το υπόλοιπο της ημέρας που θα συνεχίσετε να έχετε ενέργεια και διάθεση. Επιπλέον θα αντιμετωπίζετε λιγότερα μυϊκά μουδιάσματα ενώ θα αισθάνεστε «σούπερ» στην επόμενη προπόνηση.

Previous Article

Νιγηριανός ποδηλατεί 103 χιλιόμετρα ισορροπώντας μια μπάλα ποδοσφαίρου στο κεφάλι του! (+ video)

Next Article

Οδηγίες σωστής συμπεριφοράς με ποδήλατο από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια