10 συμβουλές αν έρθετε αντιμέτωποι με σκύλο στο ποδήλατο!

Author: 2 Σχόλια Share:
skylos kai podhlato (1)

Ποιος δεν έχει έρθει στην δυσάρεστη θέση, ενώ βρίσκεται επάνω στο ποδήλατο του και απολαμβάνει αμέριμνος την βόλτα του να αρχίσει κάποιο σκυλί να τον κυνηγάει και τις περισσότερες φορές όχι με τις πιο φιλικές διαθέσεις; Εμείς έχουμε κυνηγηθεί αρκετές φορές από σκυλιά, είτε μέσα στην πόλη, είτε στο βουνό, είτε τσομπανόσκυλα και προς το παρόν εκτός από 4 τρύπες σε μια γάμπα, μόνο μικρές καθυστερήσεις στις βόλτες μας βιώσαμε. Το δάγκωμα σε μένα προσωπικά έγινε πριν λίγα χρόνια, όταν και δεν με είχε ακούσει μια αγέλη σκύλων να πλησιάζω, οπότε τρομοκρατήθηκαν, εγώ αντέδρασα λανθασμένα και το ένα από αυτά με άρπαξε -ελαφρώς- στην γάμπα.

Βέβαια, από τότε έχω έρθει αντιμέτωπος με εκατοντάδες σκυλιά, άλλα πιο ήμερα άλλα πιο άγρια, αλλά ποτέ δεν έφτασα στο σημείο να έχω άλλο δάγκωμα. Αυτό οφείλεται σε 10 συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε όταν έρθετε αντιμέτωποι με σκύλο στο ποδήλατο, σίγουρα θα γλιτώσετε το δάγκωμα!

skylos kai podhlato (3)

1) Φωνάξτε πιο δυνατά στον σκύλο από ότι γαβγίζει αυτός.
Η πρώτη αντίδραση που θα πρέπει να κάνουμε όταν δούμε αγριεμένο σκύλο που μας γαβγίζει, ώστε να αποφύγουμε το κυνήγι, είναι να του φωνάξουμε εμείς πιο δυνατά. Τις περισσότερες φορές τα σκυλιά είτε υπερασπίζονται την περιοχή τους είτε απλά γαβγίζουν γιατί φοβήθηκαν. Αν το αφήσετε να καταλάβει ότι το φοβάστε, τότε παίρνει θάρρος και έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Φωνάξτε του δυνατά, με έντονο ύφος για να του δώσετε να καταλάβει ποιος είναι το «αφεντικό». Τις περισσότερες φορές απλά κάνουν δυο βήματα πίσω και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

2) Ρυθμίστε την ταχύτητά σας.
Όταν βρίσκεστε στον δρόμο και δείτε έναν σκύλο από μακριά, τότε θα πρέπει να του επιστήσετε την προσοχή ότι έρχεστε, είτε φωνάζοντάς του, είτε σφυρίζοντας -για να μην τρομάξει, καθώς τις περισσότερες φορές η επιθετική τους συμπεριφορά είναι επειδή έχουν τρομάξει. Έπειτα κόψτε ελαφρώς ταχύτητα και αρχίστε να γυρνάτε τα πόδια σας πιο αργά καθώς βλέπουν την κίνηση των ποδιών σαν παιχνίδι.

3) Μιλήστε ήρεμα στον σκύλο.
Μερικές φορές πριν ξεκινήσετε να φωνάζετε στον σκύλο -εξαρτάται πόσο προετοιμασμένοι ήσασταν για την εμφάνισή του- είναι καλύτερο να του μιλήσετε με ήρεμη φωνή ώστε να καταλάβει πως δεν είστε απειλή γι’ αυτό και το μέρος του. Επίσης εξαρτάται και από τις προθέσεις του σκύλου, καθώς άλλοι έρχονται ήρεμα προς το μέρος σας απλά από περιέργεια, ενώ άλλοι σκύλοι δείχνουν πολύ πιο επιθετικοί καθώς πλησιάζουν.

4) Κατεβείτε από το ποδήλατο και περπατήστε.
Εφόσον τα «γλυκόλογα» στην αρχή και οι φωνές μετά δεν πιάσουν τόπο, η καλύτερη λύση που έχετε να κάνετε εφόσον δεν θέλετε να μπείτε σε ένα κυνηγητό με τον σκύλο είναι να κατεβείτε από το ποδήλατό σας και να περπατήσετε για 10-15 μέτρα μέχρι να φύγετε από την «περιοχή» του σκύλου. Βάλτε το ποδήλατο ανάμεσα από εσάς και τον σκύλο και συνεχίστε να του μιλάτε ήρεμα εφόσον βλέπετε ότι δεν κάνει κίνηση να επιτεθεί, ή να του φωνάζετε αν δείχνει επιθετικότητα.

5) Αποφύγετε τον σκύλο.
Αν ξέρετε πως σε ένα συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής σας υπάρχουν σκύλοι και έχετε εναλλακτικές διαδρομές τότε καλό θα είναι να διαλέξετε μια άλλη διαδρομή για την ηρεμία την δική σας αλλά και των ζωντανών.

6) Ταΐστε τον!
Ναι μην το γελάτε! Αν έχετε κάποιον σκύλο στην διαδρομή σας που σας δυσκολεύει κάθε φορά την βόλτα σας, να έχετε μαζί σας λίγο από το χτεσινό φαγητό του σπιτιού και να του το αφήσετε εκεί κοντά μιλώντας συνεχώς στο ζωντανό. Έτσι θα μάθει την μυρωδιά σας αλλά και την φωνή σας και όταν ξαναπεράσετε από εκεί μάλλον θα είναι χαρούμενος που σας βλέπει επειδή θα ξέρει ότι έχει φαγητό! (βέβαια καλό θα είναι να αποφύγετε να ταΐζετε σκυλιά που βρίσκονται σε αυλές καθώς μπορεί να ενοχληθούν οι ιδιοκτήτες τους).skylos kai podhlato (2)

7) Μιλήστε με τον ιδιοκτήτη του σκύλου.
Σε αγροτικές περιοχές, πολλά σκυλιά δεν είναι περιορισμένα -δεμένα- στην αυλή του σπιτιού ή έχουν βρει τρόπο να βγαίνουν από την περίφραξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη του σκύλου-σπιτιού ώστε να βρείτε μια λύση.

8) Μπλοκάρετε τον πίσω τροχό.
Αν δείτε πως παρά τα γλυκόλογα και τις φωνές δεν έχει σταματήσει να σας κυνηγάει, μπορείτε να μπλοκάρετε τον πίσω τροχό. Το απότομα σταμάτημα του τροχού και ο ήχος που κάνει με την άσφαλτο ή το χώμα τις περισσότερες φορές τρομάζει τον σκύλο, όσο πρέπει, ώστε με δυο ορθοπεταλιές να μπορέσετε να απομακρυνθείτε.

9) Ρίξτε του νερό.
Αν έχουν αποτύχει όλα τα υπόλοιπα πιάστε το παγούρι σας και ρίξτε νερό στο πρόσωπο του σκύλου. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με το νερό οπότε αυτό θα είναι αρκετό για να το αποθαρρύνει από το κυνήγι του ποδηλάτου και των ποδιών σας. Αν είστε στο βουνό, μπορείτε να πάρετε μια μεγάλη γουλιά στο στόμα από το υδροδοχείο και να το «φτύσετε» επάνω στον σκύλο.

10) «Επιτεθείτε» εσείς στον σκύλο.
Αν όλα τα υπόλοιπα έχουν αποτύχει, σας έχει κατεβάσει από το ποδήλατο και κρατάτε το ποδήλατο σαν ασπίδα μεταξύ εσάς και του σκύλου, τότε πάρτε μια βαθιά ανάσα, κρατήστε γερά το ποδήλατο, βγάλτε μια ιαχή «πολέμου» και κάντε κίνηση να επιτεθείτε στον σκύλο με το ποδήλατο. Αυτό είναι αρκετό να τον τρομάξει και να υποχωρήσει.

Δυστυχώς όλα αυτά ισχύουν μόνο αν δεν φοβάστε πάρα πολύ τα σκυλιά. Σε κάθε άλλη περίπτωση να προσπαθείτε να μην βγαίνετε μόνοι/μόνες σας για ποδήλατο αλλά να έχετε πάντα κάποιον πιο έμπειρο ή κάποιον που δεν φοβάται πολύ τα σκυλιά.

Έχετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Previous Article

Αναίσθητος μετά από πτώση στο βουνό! (video)

Next Article

BMX κάντο όπως στα 80’s! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια