5 παράγοντες που θα πρέπει να επηρεάσουν την επιλογή ελαστικών στο ποδήλατο δρόμου σας.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
widetires2 (3)

Πολλές φορές η κατάλληλη επιλογή ελαστικών για το ποδήλατο δρόμου είναι αρκετά χρονοβόρα αλλά και περίπλοκη. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν -κυριολεκτικά- εκατοντάδες επιλογές ελαστικών, με διαφορετικές γόμες, διαφορετικά βάρη, διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ας δούμε 5 παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας πριν αγοράσετε ένα καινούριο ζευγάρι ελαστικά για το ποδήλατο δρόμου σας.


Είναι τα φαρδύτερα ελαστικά πιο γρήγορα;


  1. Η κατάσταση των δρόμων όπου θα κυκλοφορείτε. Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξετε ελαστικά 23mm και να τα φουσκώνετε στην μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση αν σκοπεύετε να κυκλοφορείτε σε ορεινούς δρόμους οι οποίοι είναι «σπασμένοι» από τις καιρικές συνθήκες. Όπως επίσης δεν θα δείτε καμιά διαφορά στην άνεση αν χρησιμοποιήσετε ελαστικά 28mm για να κυκλοφορείτε σε φρεσκοστρωμένους με άσφαλτο δρόμους.
  2. Συμμετοχή σε αγώνες. Αν σκοπεύετε να συμμετέχετε σε αγώνες τότε πιθανό να θυσιάσετε λίγη από την άνεση και την αξιοπιστία χάρη του χαμηλότερου βάρους και της μικρής αύξησης της ταχύτητας. Αν όμως χρησιμοποιείτε το ποδήλατο καθαρά για προπόνηση και διασκέδαση τότε ένα λίγο βαρύτερο ελαστικό με προστασία για τα τρυπήματα ίσως είναι πιο καλή επιλογή.
  3. Βροχή. Αν και στην Ελλάδα η βροχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πραγματικά ελάχιστη καλό θα είναι να το έχετε και αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού σας όσον αφορά την επιλογή των ελαστικών. Τα λάστιχα τα οποία έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην βροχή έχουν μαλακότερη γόμα, άρα φαγώνονται και πιο εύκολα/γρήγορα.

    Δείτε επίσης: Φθορά ελαστικών στο ποδήλατο δρόμου. Τι θα πρέπει να προσέχετε


  4. Tubular ή clincher; Αν συμμετέχετε σε αγώνες και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό δοκιμάστε να αλλάξετε τα ελαστικά σας σε tubular. Έχουν καλύτερη κύλιση, κρατάνε καλύτερα και δεν υπάρχει περίπτωση να σκάσουν σε κάποια λακούβα. Από την άλλη όμως είναι πολύ πιο δύσκολα στην τοποθέτηση τους.
  5. Προσδοκίες από τα ελαστικά. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν ελαστικά τα οποία θα κρατήσουν για όσο καιρό θα έχετε το ποδήλατο. Ανάλογα τα χαρακτηριστικά του ελαστικού πηγαίνει και η διάρκεια ζωής του. Η κατασκευή των ελαστικών είναι απλά μερικοί συμβιβασμοί μεταξύ του κρατήματος, της αντίστασης κύλισης, της αντοχής και της τιμής. Πολλές φορές όσο πιο ακριβό ένα ελαστικό τόσα περισσότερα θετικά χαρακτηριστικά πληρεί.

Με τι κριτήρια επιλέγετε ελαστικά στο ποδήλατο δρόμου σας;

Previous Article

Τραυματίας ο Loic Bruni. Εκτός για τουλάχιστον 2 μήνες.

Next Article

23.000 αστυνομικοί για τη περιφρούρηση του κοινού στο Tour de France!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια