Top-5 από λάθη συντήρησης! Τι να ΜΗΝ κάνεις!

Author: 1 σχόλιο Share:
work stand synthrhsh podhlatoy (3)

Αργά η γρήγορα έρχεται η ώρα που θα χρειαστεί να μαστορέψετε κάτι μόνοι σας επάνω στο ποδήλατο. Θα χρειαστεί να λερώσετε τα χέρια σας, να βάλετε όλες σας τις γνώσεις -πιθανόν και τις γνώσεις του YouTube- ώστε να κάνετε μια συγκεκριμένη εργασία συντήρησης. Το ό,τι είστε όμως, καλός αναβάτης, δεν σας κάνει αυτομάτως και καλό μηχανικό ποδηλάτου. Τα λάθος εργαλεία και μια κακή εκτίμηση της κατάστασης, είναι αρκετά ώστε να αχρηστέψετε το αγαπημένο σας ποδήλατο.

Παρακάτω βρήκαμε τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει κάποιος όταν πρόκειται να ασχοληθεί με την συντήρηση του ποδηλάτου του και σας τα παρουσιάζουμε. Μερικά μπορεί να σας φανούν πραγματικά γελοία και πως δεν είναι δυνατόν να έκανε κάποιος τέτοιο λάθος, αλλά πιστέψτε μας, τα έχουμε δει και όχι μόνο μια φορά!

Κατάλληλα εργαλεία.

synthrhsh podhlatoy (4)

Όπως δεν θα σφουγγαρίσετε με το σφουγγάρι που κάνετε μπάνιο έτσι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ακατάλληλα εργαλεία για να επισκευάσετε το ποδήλατο σας. Είναι εντυπωσιακό πόσοι πολλοί αναβάτες με ποδήλατα που κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία. Εκείνα τα φτηνά άλλεν από τα ΙΚΕΑ, δεν κάνουν, είναι πολύ μαλακά και θα χαλάσουν τις βίδες από τιτάνιο στον λαιμό.
Η χρήση των κατάλληλων εργαλείων είναι το πιο βασικό κομμάτι της συντήρησης του ποδηλάτου και πιθανόν το πιο κοινό λάθος όσων ασχολούνται ερασιτεχνικά με την συντήρηση του ποδηλάτου τους. Επενδύστε σε ένα καλό σετ κλειδιών άλλεν, -όχι αυτά που έχει προσφορά στο Lidl και στο Praktiker δεν κάνουν.
Μετά αναλόγως, πόσες εργασίες θα κάνετε στο ποδήλατο, θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν καλό κόφτη καλωδίων, εργαλείο για την μεσαία τριβή -ξεχάστε τον κάβουρα-, εργαλεία για την αφαίρεση της κασέτας και ότι άλλο θεωρήσετε απαραίτητο. Ένα καλό σετ εργαλείων θα σας κρατήσει για μια ζωή. Θα πρέπει όμως να επιθεωρείτε συχνά τα εργαλεία και αν βρείτε κάποιο φθαρμένο να το αντικαθιστάτε γιατί μπορεί να προκαλέσει φθορά σε κάποιο σημείο του ποδηλάτου (βίδα, μεσαία τριβή κτλ).

Να μην θεωρείτε ότι τα «γνωρίζετε» όλα.

Το να πιάνουν τα χέρια σας και να μαστορεύετε είναι σίγουρα κάτι που σας γεμίζει. Από την άλλη όμως, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονο, χρονοβόρο και με υψηλό κόστος, όταν κάτι πάει στραβά. Το να εκτιμήσετε σωστά τις ικανότητές σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία είναι πολύ βασικό. Έπειτα, έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνετε την συγκεκριμένη εργασία; Έχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες εύκολες; Ταιριάζουν τα ανταλλακτικά που αγοράσατε;
Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ρωτήστε κάποιον ειδικό -και γιατί όχι, να πάτε εκεί να σας το φτιάξει- ώστε να μπορέσετε να δείτε πως το έκανε για να το κάνετε μόνοι σας την επόμενη φορά. Γίνετε φίλοι με τον ποδηλατά σας, ή παρακολουθήστε μερικά σεμινάρια για το πως να επιδιορθώνετε το ποδήλατο σας.
Αν κατά την διάρκεια που φτιάχνετε κάτι, έχετε την οποιαδήποτε αμφιβολία, αφήστε το σε κάποιον ειδικό να το τελειώσει γιατί μπορεί να είναι κάτι πολύ σημαντικό όσον αφορά την ασφάλειά σας. Τέλος, ποτέ μα ποτέ, μην ξεκινήσετε να κάνετε κάποια πολύ σημαντική δουλειά, την προηγούμενη ημέρα από κάποιο σημαντικό γεγονός γιατί, είναι γνωστό πως όλα θα πάνε στραβά και θα μείνετε χωρίς ποδήλατο.

Υπερβολικό σφίξιμο. Υπερβολικό όμως..

synthrhsh podhlatoy (6)

Το να έχετε χαλαρές βίδες στο ποδήλατο, προφανώς και είναι κάτι που δεν θέλετε, αλλά από την άλλη, το να σφίγγετε υπερβολικά κάθε βίδα, είναι το ίδιο επικίνδυνο. Όλοι κατασκευαστές δίνουν εγχειρίδια και οδηγίες χρήσης για τα προϊόντα τους και σε αυτά αναφέρεται πόσο σφίξιμο χρειάζονται οι βίδες, συνήθως σε NM (Newton-meters). Πολλοί μάλιστα κατασκευαστές έχουν γράψει με laser το κατάλληλο σφίξιμο επάνω στα προϊόντα τους, για να σας διευκολύνουν ακόμη περισσότερο.
Το να σφίγγετε κάποια βίδα περισσότερο από ότι προτείνει ο κατασκευαστής μπορεί να χαλάσει το σπείρωμα ή τα πάσα -αναλόγως πως το λέτε-, το ανταλλακτικό να αποκτήσει ρωγμές, οι οποίες θα προκαλέσουν σπασίματα. Αυτό ειδικά θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως στους λαιμούς και τα τιμόνια, όταν είναι από ανθρακονήματα.
Αν μαστορεύετε συχνά μόνοι σας, σας συστήνουμε να αγοράσετε ένα κατάλληλο για ποδηλατική χρήση ροπόκλειδο. Το να σφίγγετε τις βίδες, μέχρι να αρχίσουν να κάνουν διάφορους θορύβους και να λέτε πως οκ, εδώ είμαστε στα 4Nm, δεν είναι η καλύτερη μέθοδος.

Ξεφτισμένες ντίζες.

synthrhsh podhlatoy (5)

Μια ξεφτισμένη ντίζα είναι κάτι πολύ άσχημο. Δεν υπάρχει κάτι πιο αντιαισθητικό, από ένα πανέμορφο ποδήλατο, αλλά μόλις κοιτάξεις πιο προσεκτικά να υπάρχουν μερικές ντίζες οι οποίες έχουν ξεφτίσει. Μας φέρνει εμετό!
Εδώ το μυστικό είναι η πρόληψη, καθώς από την στιγμή που θα ξεκινήσει να ξεφτάει μια ντίζα, δεν μπορεί να «σωθεί». Βεβαιωθείτε πως έχετε βάλει τα κατάλληλα τερματικά και τα έχετε σφίξει σωστά, στις ντίζες των φρένων -όταν μιλάμε για ποδήλατα δρόμου ή ποδήλατα βουνού με v-brakes- και στις ντίζες των σασμάν. Η αξία τους είναι πραγματικά μηδενική -αρκετά ποδηλατάδικα δεν χρεώνουν τίποτα αν πάτε να ζητήσετε 1-2- οπότε δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία να αφήνετε τις ντίζες σας να ξεφτούν.
Όταν έρθει η ώρα να «τσιμπήσετε» τα τερματικά, μην βάλετε πολύ δύναμη γιατί θα κοπούνε στα δύο. Οι κόφτες καλωδίων συνήθως έχουν διαμόρφωση για τα τερματικά. Χρησιμοποιήστε έναν τέτοιο και όχι κάποιο ψαλίδι.

Κοντές βίδες στην παγουροθήκη.

synthrhsh podhlatoy (1)

Αρκετοί αναβάτες τοποθετούν την φορητή τους τρόμπα ελαστικών στις ίδιες βάσεις που μπαίνει και η παγουροθήκη. Το λάθος όμως που κάνουν, είναι να μην αντικαθιστούν τις βίδες με πιο μακριές με αποτέλεσμα να φαγώνονται τα σπειρώματα στον σκελετό. Αυτό είναι πολύ εύκολο να αποφευχθεί καθώς οι περισσότερες τρόμπες που έρχονται με βάση για το πλαίσιο έχουν στην συσκευασία στους και πιο μακριές βίδες, οι οποίες θα βιδώσουν χωρίς πρόβλημα.

Έχετε κάποια άλλη συμβουλή να μοιραστείτε για τον επίδοξο wanna-be-μάστορα;

Previous Article

5+1 ‘χάροι’ που μας κυνηγούν στον δρόμο!

Next Article

‘Σούρωμα’. Τι είναι, πως το αποφεύγουμε και πως το αντιμετωπίζουμε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια