5+1 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα καλό κέντρο τροχού για τα ποδήλατο δρόμου!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
hubs 2

Στο σύμπαν της ποδηλασίας, τα κέντρα των τροχών είναι ο ήλιος και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτά. Τα καλύτερα στεφάνια του κόσμου, χάνουν πάνω από το μισό της απόδοσής τους αν δεν συνδυαστούν με ένα ΚΑΛΟ κέντρο. Αν το κέντρο σταματήσει να δουλεύει όπως πρέπει, η βόλτα, η προπόνηση τελειώνει άδοξα. Ας δούμε παρακάτω, τα 5+1 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα καλό κέντρο τροχού για το ποδήλατο δρόμου σας!

Αυτό που κάνει ένα κέντρο καλό είναι η μείωση των διλημμάτων. Η μείωση, μεταξύ της υψηλής αξιοπιστίας, της ακαμψίας της αποτελεσματικότητας με το χαμηλό βάρος.

1) Αξιοπιστία.

kentratroxwnroadbikes (2)

Τα καλύτερα κέντρα, είναι αυτά που δεν χρειάζεται να τα σκέφτεστε. Δεν χρειάζονται τακτική συντήρηση, έχουν μηχανισμούς ισχυρούς και αξιόπιστους. Θα πρέπει να είναι ήσυχα (χωρίς να ακούγονται τα ρουλμάν), να έχουν ομαλή κύλιση (να μην γρατζουνάνε τα ρουλμάν) και να αντέχουν για αρκετά χρόνια (καλή μόνωση των ρουλμάν). Από την άλλη, αν αρχίσουν να μην κυλάν ομαλά, ή να ακούγονται τότε η συντήρησή τους θα πρέπει να είναι εύκολη υπόθεση για το ποδηλάδικο, χωρίς να χρειάζονται ειδικά ανταλλακτικά. Αν και η χρήση ποιοτικότερων ρουλμάν από ότι βρίσκονται στο εμπόριο, προτείνεται.

2) Αντοχή.

kentratroxwnroadbikes (3)

Τα κέντρα των τροχών τις περισσότερες φορές, δέχονται πολλές καταπονήσεις. Η δύναμη των ποδιών σας, που μεταφέρεται μέσω της μετάδοσης στον μηχανισμό κίνησης του πίσω κέντρου και αυτό με την σειρά του, την μεταφέρει μέσω των φλαντζών και τον ακτίνων στην στεφάνη και στο λάστιχο, κινεί το ποδήλατο. Πέρα από την επιτάχυνση της μάζας σας, τα κέντρα των τροχών έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν δυνάμεις από το στρίψιμο, το φρενάρισμα και τα χτυπήματα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι καταπονήσεις που δέχεται το πίσω κέντρο ειδικά, είναι πάρα πολλές και πως αν δεν είναι ικανό να τις αντέχει, δεν έχει καμιά δουλειά στο ποδήλατό μας. Μερικές εταιρίες περνάνε τα κέντρα τους από μηχανήματα ώστε να γίνουν δοκιμές αντοχής για πάρα πολλούς κύκλους φόρτισης με δυνάμεις που είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να παραγάγει ένας άνθρωπος.

3) Απόδοση.

kentratroxwnroadbikes (5)

Η τριβή, είναι εχθρός της ταχύτητας. Ένα κέντρο πρέπει να έχει ομαλή και γρήγορη κύλιση για να μην εμποδίζει την απόδοση του ποδηλάτου σας. Ως εκ τούτου, τα καλύτερα κέντρα της αγοράς έρχονται εξοπλισμένα με ρουλμάν υψηλής ποιότητας που μειώνουν τις δυνάμεις τριβής. Τα ρουλμάν αποτελούνται από έναν εσωτερικό, έναν εξωτερικό δακτύλιο και από μπίλιες. Αυτά συνήθως είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα. Για αυξημένη αντοχή και απόδοση όμως, γίνεται χρήση κεραμικού υλικού στις μπίλιες των ρουλμάν. Επειδή τα κεραμικά υλικά είναι σκληρότερα από το ανοξείδωτο, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ενώ παράλληλα παραμορφώνονται λιγότερο. Η απόδοση αυξάνεται επειδή οι κεραμικές μπίλιες έχουν μεγαλύτερη κατασκευαστική ακρίβεια από ότι οι ανοξείδωτες. Με άλλα λόγια, είναι κυκλικά τέλειες. Μερικές εταιρίες, για να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τις μειωμένες δυνάμεις τριβής κατασκευάζουν μόνες τους τα ρουλμάν για τα κέντρα τους.

4) Χαμηλό βάρος.

Στο «παιχνίδι» της ποδηλατικής τεχνολογίας και καινοτομίας, μικρές σταδιακές αλλαγές κάνουν μεγάλη διαφορά στους αναβάτες που αναζητούν τις καλύτερες επιδόσεις. Το χαμηλό βάρος, σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε πιο μακριά και πιο γρήγορα.

5) Γεωμετρία των κέντρων.

kentratroxwnroadbikes (4)

Η γεωμετρία των κέντρων, σχετίζεται με το πλάτος μεταξύ των φλαντζών και την διάμετρο των φλαντζών. Μεγαλύτερο μήκος και πιο φαρδιές φλάντζες τυπικά δημιουργούν και πιο άκαμπτους τροχούς, αλλά με αυξημένο βάρος. Η γεωμετρία επίσης επηρεάζει τις ακτίνες. Ο σχεδιασμός μερικών κέντρων, καταπονεί περισσότερο τις ακτίνες, οι οποίες λόγω της πρόωρης κόπωσης έχουν περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας (σπάσιμο). Τα καλά κέντρα, έχουν τέτοια γεωμετρία, ώστε ο τροχός να είναι άκαμπτος αλλά χωρίς να καταπονούν στα υπόλοιπα εξαρτήματα περαιτέρω κόπωση.

6) Το καλύτερο κέντρο.

kentratroxwnroadbikes (6)

Το καλύτερο κέντρο είναι αυτό που ενσωματώνει όλα τα θετικά που αναφέρονται παραπάνω, αλλά χωρίς μεγάλες θυσίες σε κάποιο από τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ένα κέντρο μπορεί να έχει πολύ μεγάλη αντοχή, αλλά να είναι βαρύ. Ή να έχει απίστευτη ποιότητα κύλησης αλλά και πάλι να είναι βαρύ. Ένα πολύ ελαφρύ κέντρο, δεν μπορεί να έχει μεγάλη αξιοπιστία κτλ.

Ποια είναι τα κέντρα που θα θέλατε να αποκτήσετε αλλά δεν τα έχετε αποκτήσει για τους δικούς σας λόγους μέχρι σήμερα;

Previous Article

Μπαλί, ένα μικρός παράδεισος ποδηλασίας βουνού. (video)

Next Article

Red Bull Rampage 2014 POV runs. (5 video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια