5+1 λόγοι για να τρώτε σοκολάτα!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
dark chocolate (2)

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σώσει τη ζωή μας!

Λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι θα «πιεστούν» για να απολαύσουν μια σοκολάτα. Η γεύση της αλλά και η άμεση ανύψωση της διάθεσης μας είναι από μόνα τους αρκετά ώστε να την καταστήσουν ιδιαίτερα δημοφιλή στις καρδιές μας (και στο στομάχι μας)!

Πόσοι από μας όμως γνωρίζουμε τι μπορεί ακόμη να προσφέρει στην υγεία μας αυτή η γλυκιά απόλαυση;

Εκτός από τη φήμη της ως αφροδισιακό και αντικαταθλιπτικό, παρακάτω θα δούμε 5 επιπλέον λόγους, που θα μας κάνουν να την καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση χωρίς τύψεις.

Υγιή επιδερμίδα

Σύμφωνα με μελέτες τα πλούσια αντιοξειδωτικά της σοκολάτας κάνουν την επιδερμίδα μας πιο λεία, λιγότερο ξηρή και πιο ανθεκτική σε ηλιακά εγκαύματα. Μια από αυτές που πραγματοποιήθηκε στο European Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση κακάο για 12 εβδομάδες, μείωσε την απώλεια υγρασίας από το δέρμα κατά 25 τοις εκατό. Ένα άλλο όφελος; Λιγότερα ηλιακά εγκαύματα. Βρετανοί ερευνητές έδωσαν σε δύο ομάδες γυναικών μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος για 12 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, στο γκρουπ που κατανάλωσε μαύρη σοκολάτα, η προστασία τους από τις ακτίνες UV είχε διπλασιαστεί, ενώ το άλλο γκρουπ δεν είχε κανένα απολύτως όφελος. Το κακάο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος και έτσι τα αιμοφόρα αγγεία αξιοποιούν στο μέγιστο το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν το δέρμα από την αφυδάτωση και εγκαύματα.

Υγιή δόντια

dark chocolate (1)

Μπορεί από μικρά να μας μάλωναν να μη τρώμε πολλές σοκολάτες γιατί θα χαλάσουν τα δόντια μας, ωστόσο δεν είναι η σοκολάτα αυτή καθεαυτή που κάνει ζημιά, αλλά η ζάχαρη που περιέχει. Αντιθέτως το κακάο αποτελεί μια καλή ασπίδα προστασίας για το χαμόγελό μας. Οι φλοιοί των κόκκων κακάο περιέχουν αντιβακτηριακές ενώσεις, που αναστέλλουν το σχηματισμό της πλάκας και δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ όπου τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορούν να ευδοκιμήσουν χωρίς πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, σε μελέτη που έγινε, τα παιδιά που δεν είχαν βουρτσίσει τα δόντια τους για τέσσερις ημέρες, με ένα και μόνο ξέβγαλμα με στοματικό διάλυμα με βάση το κακάο, μειώθηκε η πλάκα κατά περίπου 50 τοις εκατό και σκοτώθηκε το 21% των βακτηρίων.

Λιγότερες λιγούρες και έλεγχος του σωματικού βάρους

Το κακάο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. (ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας περιέχει από 4 εώς και 8-9 γραμμάρια). Ερευνητές από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που απλά εισέπνευσαν άρωμα μαύρης σοκολάτας, ανέφεραν ότι τα επίπεδα όρεξης τους μειώθηκαν στο μισό. Η μυρωδιά της μαύρης σοκολάτας, βρέθηκε ότι διεγείρει την παραγωγή μιας ορμόνης που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και ονομάζεται ghrelin.

Υγιή καρδιά

Η αγαπημένη μας σοκολάτα συχνά δυσφημίζεται, επειδή περιέχει βούτυρο κακάο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Αντιθέτως όμως, αποδείχτηκε πως όπως και άλλες μορφές κορεσμένου λίπους (πχ. λάδι καρύδας), έτσι και το βούτυρο κακάο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι καλό για την υγεία μας. Το ένα τρίτο του λίπους του βουτύρου του κακάο είναι στεατικό οξύ, το οποίο μετατρέπετε από το συκώτι, σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά που ονομάζονται ελαϊκό οξύ. Το ελαϊκό οξύ μειώνει ουσιαστικά τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης και αυξάνει τα επίπεδα της καλής (HDL). Επίσης, οι πολλαπλές αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν στο κακάο βοηθούν στην καταπολέμηση της χρόνιας αγγειακής φλεγμονής, βελτιώνουν την ευκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση, και εμποδίζουν την απόφραξη των αρτηριών.

Λιγότερο στρες

Το άγχος ωθεί το σώμα μας να παράγει κορτιζόλη, της οποίας ένα πρόσθετο μειονέκτημα είναι η συσσώρευση κοιλιακού ή σπλαχνικού λίπους, το οποίο συσσωρεύεται γύρω από τα όργανά μας και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο, μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 40 γραμμάρια σοκολάτας κάθε μέρα για δύο εβδομάδες, μείωσαν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό τους, σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν κατά την έναρξη της μελέτης. Μια άλλη μελέτη ένα χρόνο αργότερα έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, οι άνθρωποι που κατανάλωναν κακάο είχαν καθημερινά 10% χαμηλότερα επίπεδα άγχους και θεωρούσαν τους εαυτούς τους το 10% πιο ήρεμο από ότι ήταν κατά την έναρξη της μελέτης.

Αποτελεσματικότερη προπόνηση

dark chocolate (3)

Θέλετε αύξηση των επιπέδων ενέργειας πριν από την προπόνηση σας; Θέλετε να γεμίσετε το Strava,με Personal Records; Αυτό που θέλετε είναι λίγη σοκολάτα. Οι κατεχίνες και οι επικατεχίνες που υπάρχουν στο κακάο (δύο είδη αντιοξειδωτικών), αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που δημιουργούν ενέργεια, από τους μύες, κι έτσι να καταφέρουμε να φέρουμε αποτελεσματικά σε πέρας την προπόνηση μας. Σε μια μελέτη που διενεργήθηκε, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 30 τοις εκατό στην αντοχή πειραματόζωων, μετά από δύο εβδομάδες συχνής κατανάλωσης κακάο. Ομοίως, οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που έχει το κακάο, συμβάλλουν στη μείωση του πόνου, μέχρι και πέντε φορές λιγότερο όσο αφορά στην αντίληψή του, σε σύγκριση με πόσιμα προϊόντα υδατανθράκων ή άλλα ποτά μυϊκής ανάκαμψης. Θέλετε ένα αποτελεσματικό τρικ? Μετά την προπόνηση σας, βάλτε μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας στη γλώσσα σας και αφήστε τους να λιώσει.

Το κλειδί, βέβαια για να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα οφέλη είναι η συνέπεια και το μέτρο. Γενικά προτείνεται η κατανάλωση περίπου 40 γραμμαρίων της ημέρα για τουλάχιστον 8 εβδομάδες, με κάθε ημερήσια δόση να διαιρείται σε 8 κομμάτια των 5 γραμμαρίων. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε την γλυκιά αμαρτία να λιώσει στην γλώσσα σας.

Previous Article

Έρχεται ξανά το XCE (Cross-Country Eliminator) από την UCI!

Next Article

Νέο ΥΤ Jeffsy 27! Επειδή size doesn’t matter! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια