7+1 λόγοι που σας κάνουν να νιώθετε ατονία κατά την προπόνηση/βόλτα σας.

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Το να νιώθει κάποιος ατονία, ενώ κάνει μια πολύ εύκολη βόλτα ή προπόνηση πολλές φορές δεν έχει να κάνει με τις αθλητικές του επιδόσεις αλλά με εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζονται από την καθημερινότητα σας. Αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί, συνεχίστε την ανάγνωση!

Κακή ποιότητα ύπνου και αυξημένο στρες.

Οι ημέρες με αυξημένο άγχος από τις υποχρεώσεις και η κακή ποιότητα ύπνου είναι αλληλένδετα τις περισσότερες φορές και είναι η κύρια αιτία για την ατονία που μπορεί να νιώθετε. Αναπολήστε τις τελευταίες εβδομάδες της καθημερινότητας αν είχαν αυξημένο στρες και αν η ποιότητα και ποσότητα του ύπνου σας ήταν η καλύτερη δυνατή και θα βρείτε τον λόγο που νιώθετε την ενέργεια σας πεσμένη κατά την διάρκεια της ημέρας.

Θα πρέπει να θυμάστε πως οι προπονήσεις -έστω και οι πιο χαλαρές- φθείρουν και καταπονούν το σώμα και σε συνδυασμό με το στρες της καθημερινότητας όλα δρουν αθροιστικά. Αν λοιπόν η δουλειά ή η σχέση σας ή τα ξενύχτια είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε όλα έχουν άμεση επίδραση στις αθλητικές σας επιδόσεις.


Κοιμηθείτε καλά, για να προπονηθείτε καλύτερα!


Μπορείτε να ξεκινήσετε να κρατάτε μερικές σημειώσεις δίπλα από το καλεντάρι με τις προπονήσεις/βόλτες σας με στοιχεία όπως η ποιότητα/διάρκεια του ύπνου το προηγούμενο βράδυ και τα επίπεδα άγχους της ημέρας. Σε βάθος χρόνου θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τους λόγους για τους οποίους νιώθετε ατονίες.

sleepadvices (3)

Αλλεργίες και άσθμα.

Οι αλλεργίες και το άσθμα (είτε προκαλείται από την άσκηση είτε όχι) περιορίζουν τον αέρα που λαμβάνει το σώμα. Επειδή λοιπόν το οξυγόνο είναι πολύ βασικό συστατικό κατά την διάρκεια της άσκησης, δεν μπορεί το σώμα να ανεβάσει τις επιδόσεις αν υπάρχει έλλειψη.

Εάν αντιμετωπίζετε βήχα, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή κατά την διάρκεια της προπόνησης/βόλτας, ή άμεσα μετά την ολοκλήρωση της, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γρηγορότερο δυνατό έναν γιατρό. Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται είτε από ασκησιογενές άσθμα είτε από βροχοσυστολή κατά την οποία οι αεραγωγοί στους πνεύμονες στενεύουν για την αντιμετώπιση της έντονης άσκησης. Αν λοιπόν υποψιάζεστε ότι έχετε άσθμα ή αλλεργίες, μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει τρόπους να ανοίξετε τους αεραγωγούς με την βοήθεια του γυμναστηρίου.


Αλλεργίες και ποδήλατο. Πως θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε.


Πτώση στο pH του σώματος.

Όταν ασκείστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας για αρκετή ώρα το «σούρωμα» είναι μια τελείως βιολογική διεργασία που γίνεται προληπτικά από τον οργανισμό ώστε να μην προκληθεί ζημία στα όργανα του σώματος και στον εγκέφαλο. Καθώς το σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε καύσιμο κατά την διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης, τα υποπροϊόντα είναι μικρά ιόντα υδρογόνου. Όσο πιο πολύ και πιο σκληρά συνεχίζετε την προσπάθεια σας, τόσο περισσότερα ιόντα υδρογόνου συσσωρεύονται στον οργανισμό.

Ως αποτέλεσμα μειώνονται τα επίπεδα pH του σώματος και γίνεται πιο όξινο. Καθώς ο οργανισμός γίνεται πιο όξινος όλες οι διεργασίες του επιβραδύνονται. Μειώνεται η αποτελεσματικότητα των ενζύμων που τροφοδοτούν με ενέργεια τους μύες. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικές φορές νιώθετε πως είτε έχει υπερβολικό κόντρα αέρα, ή πως «πατάτε» και δεν φεύγετε. Βέβαια, όσο βελτιώνετε την φυσική σας κατάσταση τόσο βελτιώνεται και ο οργανισμός σας στην εξάλειψη των ιόντων υδρογόνου.

Παρατεταμένη προσπάθεια σε πολύ υψηλή ένταση.

Ή αλλιώς beast mode! Αν νιώθετε εξαντλημένοι μετά από κάθε σας προπόνηση, θα έρθει μια στιγμή όπου θα νιώθετε εξαντλημένοι πριν καν ξεκινήσετε την προσπάθεια. Αυτό οφείλεται είτε σε κακό ζέσταμα, είτε σε λίγο χρόνο ξεκούρασης. Όταν συμβεί αυτό θα πρέπει να δώσετε στον οργανισμό σας τουλάχιστον δύο ημέρες ξεκούρασης και έπειτα να συνεχίσετε με πιο ήπιες προπονήσεις. Ως γενικό κανόνα να θυμάστε, να κάνετε το πολύ δύο σκληρές προπονήσεις στην σειρά.

2-cycling-intervals-main

Αναιμία.

Αυτή η κατάσταση σημαίνει πως το αίμα σας έχει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια -τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο- και αυτό περιορίζει την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνουν τα κύτταρα του οργανισμού. Όταν τα κύτταρα δεν έχουν επαρκές οξυγόνο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην μέγιστη απόδοση τους. Η αναιμία προκαλείται συνήθως από την έλλειψη σιδήρου, η οποία με την σειρά της προκαλείται από την διατροφή. Το κόκκινο κρέας και τα ζωικά προϊόντα είναι πλούσια σε σίδηρο. Στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί και από την βαριά αδιαθεσία.

Μερικά ακόμη συμπτώματα της αναιμίας είναι οι αϋπνίες, οι ζαλάδες, οι κράμπες, το χλωμό δέρμα και η ευκολία που παρουσιάζονται οι μώλωπες.

Αφυδάτωση.

Ακόμη και η μικρότερη μείωση των υγρών του σώματος είναι ικανή να κάνει το αίμα σας πιο παχύ και βρώμικο, δυσκολεύοντας την καρδιά σας να το αντλεί και να το στέλνει εκεί όπου χρειάζεται. Με την έντονη εφίδρωση δεν χάνετε μόνο νερό. Χάνετε ηλεκτρολύτες οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία των μυϊκών κυττάρων μεταξύ τους αλλά και για την τροφοδότηση των μυών.


Σούρωμα. Τι είναι, πως το αποφεύγουμε και πως το αντιμετωπίζουμε.


Για να βεβαιωθείτε πως είστε επαρκώς ενυδατωμένοι κατά την διάρκεια της προπόνησης/βόλτας μετρήστε το σωματικό σας βάρος πριν ξεκινήσετε την άσκηση και μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη του 2% του σωματικού σας βάρους, θα πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερα υγρά.

Προβλήματα με τον θυρεοειδή.

Η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδή μπορεί να «εξαφανίσει» την ενέργεια σας ανά πάσα στιγμή, αλλά αν νιώθετε συχνά κουρασμένοι κατά την διάρκεια της προπόνησης/βόλτα σας και δεν βρίσκετε κάποια άλλη αιτία τότε καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και να συζητήσετε σχετικά προβλήματα του θυρεοειδούς. Ο υποθυρεοειδισμός κατά τον οποίο ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στον λαιμό δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες και μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αύξηση του σωματικού βάρους, κατάθλιψη και πόνους στου μύες.

article food sela photo 2

Παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα πολύ κοινό σύμπτωμα -κυρίως των γυναικών καθώς μία στις οκτώ θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή κατά την διάρκεια της ζωής της- περίπου 60% των πασχότων δεν συνειδητοποιούν πως τα προβλήματα τους προέρχονται από τον θυρεοειδή, σύμφωνα με μια έρευνα το American Thyroid Association.

Χαμηλά επίπεδα γλυκογόνου.

Αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα με το ζάχαρο του αίματος -και δεν κάνετε κάποια διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες- η μείωση της ενέργειας κατά την διάρκεια της άσκησης πιθανότατα δεν οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σακχάρων του αίματος. Θα μπορούσε όμως να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα γλυκογόνου.

Το γλυκογόνο είναι ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύει το σώμα τους υδατάνθρακες και βρίσκεται έξω από τους μύες και το συκώτι. Το γλυκογόνο είναι η προτιμώμενη μορφή ενέργειας των μυών. Ωστόσο όταν εξαντληθούν τα επίπεδα του γλυκογόνου στο αίμα -συνήθως σε έντονες προπονήσεις/βόλτες με διάρκεια μεγαλύτερη των 60′- τότε το σώμα στρέφεται στο γλυκογόνο το οποίο βρίσκεται στο συκώτι για ενέργεια. Δυστυχώς όμως, αυτό απαιτεί χρόνο και δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό.

Φανταστείτε το σαν να θέλετε να φάτε κάτι και να τρέξετε μέχρι το κοντινότερο ψυγείο στο μπακάλικο της γειτονιάς και όχι στο ψυγείο του σπιτιού σας. Ο μόνο τρόπος για να λαμβάνετε μεγαλύτερες ποσότητες γλυκογόνου είναι να καταναλώσετε απλούς υδατάνθρακες. Τα αθλητικά ποτά και τα τζελ ενέργειας είναι οι κατάλληλες επιλογές για άμεση ενέργεια.

Previous Article

Canyon Factory Enduro Team – Τοur στο εργοστάσιο της Canyon! (video)

Next Article

Πόσο επικίνδυνα είναι τελικά τα δισκόφρενα στα ποδήλατα δρόμου; (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια