Αλλεργίες και ποδήλατο. Πως θα πρέπει να κινηθείτε.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
moving cyclist sun road bike

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μισούν την άνοιξη. Όχι επειδή ανθίζουν τα λουλούδια και ζεσταίνει ο καιρός. Ούτε επειδή μεγαλώνει η ημέρα και έχουν περισσότερα πράγματα να κάνουν ώστε να γεμίζουν την ημέρα τους. Την μισούν, επειδή είναι η εποχή που ανθίζουν τα λουλούδια και μαζί τους ανθίζουν και 1002 αλλεργίες.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο άσχημα όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν τις περισσότερες φορές, αρκεί βέβαια να ακολουθήσουν κάποιες βασικές συμβουλές ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα από τις αλλεργίες που εμφανίζονται. Εάν είστε αλλεργικός είτε στο γρασίδι, είστε στην γύρη, είτε στον ήλιο (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) τότε υπάρχει τρόπος να μην κλειδώσετε το ποδήλατο σας για αυτούς τους 2-3 πανέμορφους μήνες της άνοιξης.

Αρχικά, θα πρέπει να εντοπίσετε που είστε αλλεργικοί. Υπάρχουν χιλιάδες αλλεργιογόνα πράγματα τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν ξεκάθαρα γιατί συναντώνται όλα μαζί. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μέρος όπου υπάρχουν δέντρα χωρίς γρασίδι ή αγριόχορτα. Που όμως είστε αλλεργικοί; Θα πρέπει λοιπόν να επισκεφτείτε κάποιος αλλεργιολόγο ώστε να γίνει μια σειρά εξετάσεων/δοκιμών -ανάλυση συμπτωμάτων, εξετάσεις, εκτίμηση περιβάλλοντος, διάφορες δοκιμές στο δέρμα σας- ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια αυτά που ενεργοποιούν τις αλλεργίες σας.

sneazingΑποφύγετε τα αλλεργιογόνα. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μην σας πιάσουν οι αλλεργίες σας είναι να αποφύγετε αυτά τα οποία τις προκαλούν. Η λύση φυσικά δεν είναι να κλειστείτε στο σπίτι, αλλά και πολλές φορές δεν είναι δυνατό να αποφύγετε αυτά που σας προκαλούν αλλεργίες καθώς είτε υπάρχουν στον αέρα είτε θα έρθετε σε επαφή μαζί τους ακόμη και αν δεν το θέλετε. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις και σε κλειστούς χώρους, γεγονός που επιδεινώνει τις αντιδράσεις στα εποχιακά αλλεργιογόνα, αλλά παράλληλα εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα κάνοντας τους ακόμη πιο ευαίσθητους και ευάλωτους.

Γνωρίστε καλύτερα την αλλεργία σας. Αν κατανοήσετε σε ποια μέρη και υπό ποιες συνθήκες σας πιάνουν τα συμπτώματα από τις αλλεργίες θα μπορέσετε να αλλάξετε τις διαδρομές σας, μεγιστοποιώντας τον χρόνο που θα περνάτε πάνω στο ποδήλατο. Παρακολουθείτε τα επίπεδα γύρης στην περιοχή σας και προσπαθήστε να μην βγαίνετε τις ημέρες που υπάρχει υψηλή συγκέντρωση γύρης στον αέρα. Επίσης, αν ξέρετε πως είστε αλλεργικοί σε κάτι συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα τα μπαμπάκια που βγάζουν οι λεύκες, μπορείτε να αλλάξετε τις διαδρομές σας και να αποφεύγετε τα μέρη όπου θα τα συναντήσετε.

Θεραπεύστε την αλλεργία σας. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά -και πολύ αποτελεσματικά- φάρμακα όσον αφορά την αντιμετώπιση των αλλεργιών, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τα συμπτώματα. Βέβαια η λήψη τους θα πρέπει να γίνει μόνο με την βοήθεια του γιατρού σας. Υπάρχει και η λύση της ανοσοθεραπείας και της επιτηδευμένης έκθεσης στα αλλεργιογόνα ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός την έκθεση. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε όσους είναι αλλεργικοί στην γύρη και την μούχλα. Κάθε βδομάδα ή κάθε δύο βδομάδες γίνεται η έκθεση στα αλλεργιογόνα (με ενέσιμη μορφή) ενώ παράλληλα αυξάνεται και σταδιακά η δόση. Μετά από λίγους μήνες το σώμα συνηθίζει την παρουσία των αλλεργιογόνων και σταματάει να αντιδράει.

sunsetΕξαφανίστε τα συμπτώματα. Ξεκινήστε θεραπεία δύο με τρεις εβδομάδες πριν από την εποχή που εμφανίζονται οι αλλεργίες σας, ώστε όταν η γύρη κάνει την εμφάνιση της το σώμα να είναι προετοιμασμένο. Συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο σας ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εφόσον μπει η σεζόν που εμφανίζονται οι αλλεργίες σας, καλό θα είναι να λαμβάνετε τα φάρμακα σας πριν μια πιθανή έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο.

Κρατήστε τα αλλεργιογόνα έξω από το σπίτι σας. Κλειστά παράθυρα και η χρήση του κλιματισμού είναι δύο πολύ καλές και εύκολες λύσεις ώστε να κρατήσετε εκτός της οικίας σας τα αλλεργιογόνα. Αποφύγετε να αφήνετε τα σεντόνια και τα ρούχα σας να στεγνώσουν έξω -ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να μπει γύρη στο σπίτι- ενώ θα πρέπει να πλένεστε κάθε φορά πριν κοιμηθείτε ώστε το σώμα σας να είναι καθαρό από γύρη. Τέλος καθαρίστε την μύτη σας με κάποιοι διάλυμα ώστε να απομακρυνθούν όλα όσα μπορούν να ενεργοποιήσουν τις αλλεργικές σας αντιδράσεις.

Previous Article

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το ITI EPIC 2016!

Next Article

Champions’ blog- Ζαφείρης Βολικάκης- Επιστροφή από την Βαλκανιάδα με 3 μετάλλια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια