Dropper posts. Γιατί άρχισαν να τα χρησιμοποιούν και στο xc/cross-country.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
mtb-otb

Λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο dropper post* στο ποδήλατο μας. Όσοι δεν ασχολούνται με το cross-country/XC στην ανταγωνιστική του μορφή, το πιο πιθανό είναι να έχουν αγοράσει ήδη ένα και να το χρησιμοποιούν ακόμη και όταν πρόκειται να σταματήσουν να θαυμάσουν την θέα. Οι υπόλοιποι, απλά, τονίζουν το πρόσθετο βάρος -χωρίς όμως να έχουν μπει στον κόπο να το δοκιμάσουν. Ναι, θα βαρύνει το ποδήλατο μερικές εκατοντάδες γραμμάρια (200-250gr) αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ τα πλεονεκτήματα που μπορεί να σας προσφέρει σε έναν αγώνα;

Πριν λίγους μήνες στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο, είδαμε πολλούς πρωτοκλασάτους αθλητές να χρησιμοποιούν πτυσσόμενα παλουκόσελα στα ποδήλατα τους, με πρώτο και καλύτερο τον Julien Absalon o οποίος το χρησιμοποιούσε καθ’ όλη την αγωνιστική σεζόν του 2015-2016. Μια άλλη αθλήτρια που χρησιμοποίησε dropper post στους Ολυμπιακούς αγώνες, η Maja Wloszczowska η οποία τερμάτισε 2η στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

bmc-fourstroke-dropper-post-xc-bike

Αν το χρησιμοποιούν αυτοί οι αθλητές γιατί όχι και όλοι οι υπόλοιποι;

Δεν ξέρουμε αν έγιναν πιο γρήγοροι ή παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με την χρήση ενός dropper post, αλλά πλέον οι διαδρομες XC/Cross-country παγκοσμίως έχουν γίνει πολύ πιο τεχνικές και δύσκολες από αυτό που έχουμε μάθει στην Ελλάδα ως cross-country/XC. Συνεχόμενες εναλλαγές μεγάλων κλίσεων, με φυσικά και τεχνητά εμπόδια. Πολλοί αθλητές έχουν προσαρμοστεί στην λάθος θέση του σώματος κατά την κατάβαση, με την σέλα να είναι κολλημένη στον κορμό τους, χωρίς να έχουν πολλά περιθώρια ελεύθερης κίνησης πάνω στο ποδήλατο και αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε πολύ εντυπωσιακές πτώσεις σε σημεία που δεν φαίνεται να έχουν τόσο μεγάλη δυσκολία.

maja-wloszczowska-dropper-post

Πέρα από την ευκολία, για τον ίδιο τον αναβάτη, δεν υπάρχει άλλη διαφορά στον χρόνο -ίσως μερικά κλάσματα δευτερολέπτων, τα οποία θα τα χάσουν στην επόμενη ανάβαση λόγω του βαρύτερου ποδηλάτου. Δεν είναι όμως μόνο μια ανηφόρα και ένας κατήφορος όλος ο αγώνας. Φανταστείτε να γίνεται αυτό επί 90 λεπτά. Η δυνατότητα που δίνεται στους αθλητές να κατεβάσουν την θέση τους με το πάτημα ενός κουμπιού αυξάνει την αυτοπεποίθηση τους στα απότομα κατηφορικά κομμάτια, όπως και την επιθετική οδήγηση -που όλοι ξέρουμε πως είναι το ζητούμενο για κάποιον που θέλει να πάει γρήγορα παντού. Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, καλύτερο -αποτελεσματικότερο- στρίψιμο και λιγότερα σκασμένα ελαστικά καθώς στα τεχνικά σημεία υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα «ελαφρύματος» του ποδηλάτου από τον αναβάτη.

Οι λόγοι που κατά το παρελθόν πολλοί αναβάτες ήταν εναντίων των dropper post -πέρα από το βάρος ήταν οι:

  • Ακόμη ένας λεβιές-κουμπί στο τιμόνι (πλέον δεν υπάρχει θέμα καθώς σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν μεταδόσεις 1Χ).
  • Μια ακόμη έννοια στο μυαλό του αναβάτη. Θα πρέπει πριν από κάθε κατηφόρα να πατήσει το κουμπί και να καθήσει ώστε να κατέβει η σέλα.
  • Ένα ακόμη περιφερειακό του ποδηλάτου που μπορεί να έχει κάποια λειτουργική αστοχία.
  • Ήταν γρήγοροι χωρίς να τα χρησιμοποιούν… και ναι φοβούνταν μήπως τους άρεσε, άρχιζε να εξαρτάται η οδήγηση τους από αυτό και δεν θα ήταν τόσο «καλοί» χωρίς.

xc-dropper-post-mtb

Εμείς οι μόνες δικαιολογίες που θα μπορούσαμε να δεχτούμε λίγα χρόνια πριν ήταν το αυξημένο βάρος και η πιθανότητα κάποιου προβλήματος κατά την διάρκεια του αγώνα. Όλα τα υπόλοιπα, τα βρίσκουμε ως απλές δικαιολογίες. Οι ίδιες δικαιολογίες υπήρξαν πριν από αρκετά χρόνια για τα δισκόφρενα(!) και τις αναρτήσεις…

Αυτό που έχουν παρατηρήσει οι αθλητές με την χρήση ενός dropper post δεν είναι η διαφορά στον χρόνο, αλλά οι μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια από τον οργανισμό. Με λίγα λόγια, όταν η σέλα «φύγει» από την μέση κατά τα κατηφορικά κομμάτια, μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί, επιτρέποντας τους αναβάτες να ξεκουραστούν περισσότερο ώστε να «επιτεθούν» στην επόμενη ανηφόρα.

maja-wloszczowska-xc-dropper-post

Όπως όμως όλες οι ικανότητες που απαιτεί η ποδηλασία βουνού, έτσι και η χρήση του dropper post απαιτεί αρκετή εξοικείωση και συνήθεια, ώστε όταν έρθει η στιγμή που θα το χρησιμοποιήσει ο αθλητής στον αγώνα να είναι «δεύτερη φύση» του το να ρίξει την σέλα. Πιστεύουμε ακράδαντα πως σε λίγα χρόνια θα γίνουν βασικά εξαρτήματα και των xc/cross-country ποδηλάτων τα dropper post και πως κανένας αθλητής -επαγγελματίας και μη- δεν θα είναι χωρίς πτυσσόμενο παλουκόσελο, γιατί πέρα από την βελτίωση των χρόνων, αυξάνεται η διασκέδαση και πιστεύουμε πως αυτό είναι το ζητούμενο για κάθε αθλητή, είτε όταν προπονείται, είτε όταν αγωνίζεται.

* Ως dropper post αναφέρεται το υδραυλικό ή μηχανικό παλουκόσελο το οποίο με ένα κουμπί στο τιμόνι μπορεί να κατέβει μερικούς πόντους ώστε να δώσει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων στον αναβάτη σε κάποιο τεχνικό κατηφορικό κομμάτι.

Previous Article

Η ποδηλασία 3η στους ελέγχους doping για το 2015 σύμφωνα με έκθεση της WADA.

Next Article

Νιγηριανός ποδηλατεί 103 χιλιόμετρα ισορροπώντας μια μπάλα ποδοσφαίρου στο κεφάλι του! (+ video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια