Γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό στο ποδήλατο; Για να αποφύγεις τα χειρότερα!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
traveling cyclocross bike sun (2)

Το καλοκαίρι έχει αρχίσει με γοργά βήματα να μας δείχνει τα σημάδια του. Δυστυχώς για εμάς όλους, είμαστε αναγκασμένοι να ποδηλατούμε πολλές φορές κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο ενώ «τσουρουφλιζόμαστε». Είμαστε όμως, σωστά προετοιμασμένοι για αυτό; Πάντα φροντίζουμε για την ασφάλεια μας πάνω στη σέλα, αλλά τι γίνεται με τον ήλιο; Προνοούμε για την προστασία του δέρματός μας; Όσο «σέξι» και αν είναι ένα ηλιοκαμένο ποδηλατικό κορμί -ειδικά με το μαύρισμα από το shorts και το jersey(!)- μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και αν χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό, αλλά παράλληλα να ελαττώσουμε τις πιθανότητες για κάποια σοβαρή βλάβη του δέρματος.

Τι λένε οι στατιστικές

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς αναπτύσσει καρκίνο του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 8.500 άτομα στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με καρκίνο του δέρματος κάθε μέρα. Στην Αυστραλία, ο καρκίνος του δέρματος, είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, 434.000 άτομα λαμβάνουν θεραπεία καρκίνο του δέρματος -πέρα από το μελάνωμα- κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 420 θα πεθάνουν. Τα στοιχεία για μελάνωμα είναι χειρότερα, με 10.300 άτομα σε θεραπεία και 1.430 να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Για να το θέσουμε ωμά, ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ πιο επικίνδυνος για την υγεία σας από ότι το ποδήλατο στη κίνηση και τα τεράστια downhill άλματα ταυτόχρονα.road bike with sun climb

Σκληρές αλήθειες

 • Οι Καυκάσιοι και οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
 • Το μελάνωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου για τους νέους ηλικίας 25-29 ετών και η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου για τους εφήβους και τους νέους ηλικίας 15-29 ετών.
 • Το μελάνωμα αυξάνεται πιο γρήγορα σε γυναίκες ηλικίας 15-29 ετών από ό, τι στους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας.
 • Το επεμβατικό μελάνωμα αναμένεται να είναι η πέμπτη πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες (46.870 περιπτώσεις) και η έβδομη πιο κοινή μορφή  καρκίνου στις γυναίκες (29.510 περιπτώσεις) το 2016.
 • Το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα και το άκανθο κυτταρικό καρκίνωμα είναι οι δύο πιο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος. Τα καλά νέα είναι ότι είναι άκρως ιάσιμος αν ανιχνευθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά.
 • Περίπου το 75% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος είναι από μελάνωμα. Κατά μέσο όρο, ένας Αμερικανός πεθαίνει από μελάνωμα κάθε ώρα.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε

Τώρα που πήραμε μια ιδέα σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος, δε χρειάζεται να μας πιάσει πανικός, εφόσον βέβαια λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασία. Ο Scott B. Phillips, MD, του Τμήματος Δερματολογίας στο Νοσοκομείο Αγίας Ελισάβετ στο Σικάγο, έχει σπουδάσει σχετικά με τις βλάβες του δέρματος που αντιμετωπίζουν οι αθλητές αντοχής. Παρακάτω μας παρέχει κάποιες βασικές στρατηγικές για όποιον ασκείτε στον ήλιο.


Δες επίσης: Γιατί αξίζει να βγαίνεις για ποδήλατο μετά την δύση του ήλιου!


road view handlebar sunny

 

Βασικές αρχές-συμβουλές

 • Προπόνηση νωρίς το πρωί ή στο τέλος της ημέρας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσουμε τις προπονήσεις σε δύο μέρη.
 • Από 10:00 πμ – 16.00 μμ, αποφύγετε τον ήλιο. Κάντε το μεγαλύτερο μέρος της άσκησής σας πριν και μετά τη δουλειά, και όσο το δυνατόν λιγότερο την ώρα του μεσημεριού.
 • Αλλά αν δε μπορέσετε να το αποφύγετε και είστε έξω για ώρες βόλτα με το ποδήλατο, πχ. τα Σαββατοκύριακα, οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε πάντα προστασία από τον ήλιο. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF από 15 και πάνω σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. (οι επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου περνούν από τα σύννεφα.). Προτιμήστε αντηλιακά με βάση το οινόπνευμα για το πρόσωπο, επειδή είναι πιο ανθεκτικά στην εφίδρωση.
 • Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, να καλύπτετε όσο περισσότερο δέρμα μπορείτε φορώντας sweatpants ή τουλάχιστον μακρύ σορτς και ένα μακρύ καλοκαιρινό jersey. Να φοράτε κάλτσες ώστε να απορροφούν τον ιδρώτα και να τις έχετε όσο το δυνατόν ψηλότερα στο πόδι. Προστατεύστε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου τα οποία διαθέτουν φακούς που εμποδίζουν την βλαβερή ακτινοβολία UV. Επίσης να μη ξεχνάτε το κράνος τόσο για την προστασία σας από τις πτώσεις όσο κι από τον ήλιο.

Αυτο-εξεταστείτε για πρόληψη

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας ενθαρρύνει τον κόσμο να κάνει αυτοεξέταση του δέρματος ώστε να ελέγχει για τυχόν πρώιμα σημάδια καρκίνου του δέρματος και να μπορέσει να απευθυνθεί έγκαιρα σε κάποιον ειδικό γιατρό σε περίπτωση που εντοπίσει κάτι ανησυχητικό. Ένας δερματολόγος μπορεί να κάνει εξατομικευμένες συστάσεις ως προς το πόσο συχνά ένα άτομο χρειάζεται να κάνει εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τον τύπο του δέρματος, την ιστορία της έκθεσης του στον ήλιο και το οικογενειακό ιστορικό. Παρακάτω δίνονται κάποια σημεία που θα πρέπει να προσέχετε:skin cancer

 • Το πιο κοινό προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου του δέρματος είναι μια αλλαγή στο δέρμα, πχ. μια πληγή που δεν επουλώνετε. Ο καρκίνος μπορεί να ξεκινήσει ως ένα μικρό, λείο, λαμπερό, απαλό ή κηρώδες σημάδι. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και ως ένα κόκκινο εξόγκωμα. Μερικές φορές το πάσχον σημείο αιμορραγεί ή αναπτύσσει μια κρούστα.
 • Τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται κυρίως σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο (το κεφάλι, το πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια). Αλλά ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε.
 • Ένα προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου του δέρματος είναι η ανάπτυξη μιας ακτινικής κεράτωσης, μια προκαρκινική αλλοίωση του δέρματος που προκαλείται από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Αυτές οι βλάβες είναι συνήθως ροζ ή κόκκινου χρώματος και τραχιές ή φολιδωτές στην αφή. Αυτά εντοπίζονται σε εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος στον ήλιο όπως είναι το πρόσωπο, το κεφάλι, τα αυτιά, η πάνω μεριά από τις παλάμες ή οι βραχίονες.
 • Η ακτινική κεράτωση μπορεί να αρχίσει ως μικρό, κόκκινο και επίπεδο σημάδι, αλλά μεγαλώνοντας γίνεται φολιδωτό ή χοντρό αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να το αισθανθείτε απ ότι να το δείτε.

Παράγοντας Υπεριώδους Προστασίας 

Παράγοντας υπεριώδους προστασίας ή αλλιώς UPF (ultraviolet protection factor)  είναι το σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για τα ρούχα. Αυτό δείχνει πόσο αποτελεσματικά είναι τα υφάσματα στην προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV). Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός UPF, τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός προστασίας UV του ρούχου. Η βαθμολογία UPF στα ρούχα υποδεικνύει το κλάσμα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, που μπορούν να διαπεράσουν το ύφασμα. Μια φανέλα με UPF 50, για παράδειγμα, επιτρέπει μόνο 1/50ο της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου να φτάσει στο δέρμα.

road bike with sun (3)Δείκτης ηλιακής προστασίας.

Δείκτης ηλιακής προστασίας ή αλλιώς SPF (sun protection factor), είναι το σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείτε για τα αντηλιακά. Ο αριθμός SPF που αναγράφεται στα αντηλιακά δείχνει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος έναντι του ηλιακού εγκαύματος που προκαλείται από τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας ή το φως του ήλιου. Θεωρητικά, ο αριθμός SPF δείχνει πόση ώρα μπορείτε να μείνετε στον ήλιο πριν καεί το δέρμα σας.


Δείτε επίσης: Καλοκαιρινά jersey τι «ιδιαιτερότητες» θα πρέπει να έχουν.


Χρειαζόμαστε όντως ρούχα UPF;

«Ίσως η προστασία από την επιλογή απλού ποδηλατικού ρουχισμού να είναι αρκετή όσον αφορά την προστασία UV,» λέει ο Δρ Martin A. Weinstock, καθηγητής Δερματολογίας και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και πρόεδρος του της συμβουλευτικής ομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. «Επιλέγοντας, όμως ρούχα με προστασία UPF, είστε ακόμη πιο σίγουροι».

Η συμβουλή του Δρ Doug Grossman από το Ινστιτούτο Καρκίνου Huntsman για την χρήση αντηλιακού στο σώμα σας, καθώς και για τα είδη ένδυσης έχει ως είναι η εξής: «Καλό είναι να προστατεύετε όσο πιο πολύ δέρμα μπορείτε με ρούχα που να είναι άνετα και κατάλληλα, ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις περιοχές που θα πρέπει να εφαρμόσετε αντηλιακό«.

Μην αρνηθείτε το ποδήλατο σας

Τα οφέλη που προσφέρει η ποδηλασία υπερκαλύπτουν το φόβο για καρκίνο του δέρματος. Μην αφήσετε κάτι τέτοιο να σας κρατήσει μακριά από το ποδήλατό σας. Με τα κατάλληλα προϊόντα ποδηλασίας και  προστασίας από τον ήλιο είναι εύκολο να βγούμε με ασφάλεια είτε στο δρόμο είτε στο βουνό. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε κάτι το οποίο αγαπάμε τόσο. Ντυθείτε σωστά, χρησιμοποιείστε αντηλιακό και βουρ για προπόνηση -ή για διασκέδαση!

Previous Article

Ποδήλατα με υβριδική μετάδοση θα αρχίσει να διαθέτει η ΙΚΕΑ!

Next Article

Champions Blog- Κ. Ανδριώτης: Επιστρέφοντας από το Παγκόσμιο Κύπελλο Downhill στη Lourdes. (+video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια