Καινοτομίες που άλλαξαν το ΜΤΒ σε αυτό που το ξέρουμε σήμερα!

Author: 1 σχόλιο Share:
Schurter-Wins-Pietermaritzburg_XC-World-Cup-650B-1

Συνήθως μετά από κάποια βόλτα, καθώς πίνουμε την μπύρα μας, πιάνουμε συζητήσεις σχετικά με την τεχνολογία. Άλλοι είναι υπέρ της, άλλοι κατά, αλλά λίγοι μπορούν να διαφωνήσουν ό,τι εξαιτίας αυτής, έχει ανέβει τόσο πολύ το επίπεδο όσον αφορά τα ποδήλατα βουνού. Μερικά προϊόντα, βγήκαν και δεν ακούμπησαν όπως αυτά για παράδειγμα ενώ άλλες καινοτομίες έκαναν πιο διασκεδαστική την ποδηλασία βουνού, πιο ασφαλής και σίγουρα μας δίνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς είμαστε επάνω στο ποδήλατό μας.

Έτσι λοιπόν, ένα ζεστό ανοιξιάτικο βράδυ, μετά το τέλος της βόλτας και αφού οι μπύρες ήταν ήδη στην μέση η συζήτηση οδηγήθηκε σε ποια είναι αυτά τα προϊόντα που άλλαξαν την ποδηλασία βουνού. Παρακάτω συνοψίσαμε ό,τι απέμεινε από εκείνο το ζεστό βράδυ.

Υδραυλικά-μηχανικά  πτυσσόμενα παλουκόσελα – Dropper Posts

vecnum-moveloc-versions

Από την αρχή της εμφάνισης της ποδηλασίας βουνού, ήταν γνωστά τα πλεονεκτήματα που είχε ο αναβάτης όταν έμπαινε σε κάποιο κατηφορικό μονοπάτι, από το χαμήλωμα της σέλας. Όταν όμως το τερέν, δεν ήταν μόνο κατηφορικό, αλλά είχε ευθείες, ή μικρές ανηφόρες, όπου η θέση στο κανονικό της ύψος βολεύει περισσότερο, τότε τα πράγματα γινόταν σκούρα, μιας και δεν υπήρχε κάποιος τρόπος ώστε να ανέβει μόνη της. Με την εμφάνιση των πρώτων υδραυλικών ή μηχανικών πτυσσόμενων παλουκόσελων, έγινε μια μικρή επανάσταση. Πλέον η θέση ήταν στο ιδανικό σημείο για κάθε τερέν. Με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, κατέβαινε ή ανέβαινε ή σέλα, ώστε να είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι. Μπορεί στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής τους να είχανε θέματα αξιοπιστίας, αλλά πλέον τα περισσότερα από τα προβλήματα έχουν λυθεί και τα dropper posts μας προσφέρουν μια νέα εμπειρία στα μονοπάτια που κινούμαστε χρόνια.

Υδραυλικά δισκόφρενα

picture-32

Ποιος θυμάται τις εποχές των v-brakes, για να μην πούμε τα cantilevers που ευχόσουν να μην έχει κατήφορο. Έπιανες την μανέτα με 3 δάκτυλα μήπως τελικά καταφέρεις και κόψεις ταχύτητα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, την αποφυγή λασπών και νερών, για να μην λερωθούν οι τροχοί ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν τα φρένα; Πλέον όμως, όλα αυτά είναι μακρινό παρελθόν. Με την εμφάνιση των υδραυλικών δισκοφρένων, έχει αλλάξει ριζικά η ποδηλασία βουνού. Από τις πρώτες εμφανίσεις στους στα πρωταθλήματα Downhill πριν πολλά χρόνια, πλέον τα entry level ποδήλατα βουνού, έχουν πιο δυνατά και αξιόπιστα φρένα από τα τότε κορυφαία. Περισσότερα σχετικά με τα υδραυλικά δισκόφρενα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Υδραυλικά δισκόφρενα ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε.

Αναρτήσεις. Πηρούνια και αμορτισέρ, που -επιτέλους- δουλεύουν!

s1600_Ohlins_TTX_Shock img_3970

Ποιος δεν θυμάται τον χρόνο που πέρασε πάνω από διάφορα περιοδικά και συζητήσεις με ανθρώπους του «χώρου» για το πόσο άχρηστες είναι οι μπροστά -τότε- αναρτήσεις και πως το μόνο που προσφέρουν είναι αυξημένο βάρος; Μην αναφερθούμε για τις πίσω αναρτήσεις, που αρκετοί ακόμη και σήμερα, είναι πολέμιοί τους, γιατί λέει «χαλάνε την αίσθηση». Είχανε δίκιο τότε, αλλά ευτυχώς που οι εταιρίες και μερικοί αναβάτες είδανε το μέλλον και δεν τους άκουσαν. Ήταν βαριές, χωρίς σοβαρή απόσβεση, με ελαστομερή και αίσθηση σαν ματζούνια, χώρια που η τιμή τους ήταν μόνο για τους πολύ εύπορους. Σήμερα όμως, ο κλάδος αυτός έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί με αναρτήσεις που δουλεύουν όπως πρέπει και με πολύ χαμηλό βάρος. Θα μπορούσατε να φανταστείτε να κατεβαίνετε το αγαπημένο σας μονοπάτι χωρίς την μπροστά σας ανάρτηση; Πιστεύετε, θα φτάνατε κάτω;

Κουμπωτά πετάλια – clip pedals

PE307C05

Μπορεί ο χώρος της ποδηλασίας βουνού να είναι χωρισμένος στα δύο όσον αφορά τα πετάλια. Τα clipless και τις πλατφόρμες. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες ποιο είναι καλύτερο για το βουνό ή όχι, καθώς είναι προσωπική επιλογή πολλών αναβατών το ένα ή το άλλο. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τις διαφορές τους. Αυτό όμως που έχουν καταφέρει τα κουμπωτά είναι να δώσουν την δυνατότητα σε πιο αρχάριους αναβάτες να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν πιο εύκολα στο βουνό. Επίσης, είναι μια καλή «κλεψιά» για όσους δεν γνωρίζουν να κάνουν σωστά bunny hop.

Παπούτσια ειδικά σχεδιασμένα για πλατφόρμες

Five_ten_mountain_bike_shoe

Η αλλαγή στα clipless δεν ήταν για όλους και έτσι όσοι έμειναν στις πλατφόρμες, ήθελαν παπούτσια που να «κολλάνε» στα πετάλια. Εδώ κάπου έρχονται τα ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια με σόλα ειδική ώστε να μην γλιστράει από τα πετάλια. Με τελείως διαφορετική σχεδίαση από τα σκεϊτάδικα παπούτσια, με πιο σκληρούς πάτους, αλλά πολύ μαλακές εξωτερικές σόλες άλλαξαν τον τρόπο που οι αναβάτες αντιμετωπίζουν τις πλατφόρμες.

Τιμόνια riser

answer-pro-taper-720-am-carbon-riser-bar

Υπήρχε μια εποχή που τα τιμόνια στα ποδήλατα βουνού ήταν ίσια και πολύ στενά. Μερικοί αναβάτες MotoCross που έκαναν την μετάβαση στην ποδηλασία βουνού, κατάλαβαν ότι μπορούσαν να ποδηλατούν πολύ πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και ασφαλείς αν χρησιμοποιούσαν τιμόνια από μηχανές. Για λίγα χρόνια, αυτή ήταν και η μόνη επιλογή όσον αφορά τα φαρδιά τιμόνια. Με τον καιρό και την απήχηση που είχαν, άρχισαν να εμφανίζονται τιμόνια από εταιρίες εξαρτημάτων για ποδήλατα βουνού… Αλήθεια, ξέρετε γιατί το φαρδύ τιμόνι είναι καλύτερο στην ποδηλασία βουνού;

Χερούλια lock on

1370965955845-gfaygb7ntu51-1200-80

Αν και μας άρεσαν παλιότερα τα λεπτά χερούλια, με την αυξημένη άνεσή τους τα lock on χερούλια έφεραν πραγματικά την επανάσταση, για τον απλούστερο λόγο πως μένουν στην θέση τους. Εκεί που πρέπει. Ούτε περιστρέφονται, ούτε βγαίνουν προς τα έξω. Για να μην αναφέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι να βγει ένα χερούλι σε ένα τεχνικό και γρήγορο κατέβασμα…

Μεταδόσεις 1Χ, γρανάζια narrow-wide και σασμάν με clutch

Shimano_1280-2 Hope Retainer Ring s1600_BT_20140810_untitled_shoot_009

Αν και αναλύσαμε πρόσφατα το θέμα της μονής 1Χ μετάδοσης εδώ: Πως να μετατρέψετε την μετάδοσή σας σε 1Χ θα αναφέρουμε πως παλιότερα συναντούσε κάποιος μονή μετάδοση μόνο στα ποδήλατα downhill και στα ποδήλατα μερικών «τρελών του βουνού». Μπορεί μέχρι προσφάτως οι 1Χ μεταδόσεις να είχανε περιορισμένο εύρος, αλλά με την εμφάνιση της ΧΧ1 και την 11-πλη κασέτα, το εύρος ήρθε στα ίδια με την 2Χ10 μετάδοση. Επιπλέον, με τα γρανάζια narrow-wide και την ειδική τους σχεδίαση ώστε η αλυσίδα να μην μπορεί να βγει από το γρανάζι, αλλά και τα σασμάν με clutch και ενισχυμένο ελατήριο που σταμάτησαν πλέον να «κοπανάνε» πάνω κάτω και προσφέρουν μια απολύτως ήσυχη βόλτα, ακούγοντας μόνο τον ήχο από τα λάστιχα στις πέτρες, τα πουλιά και τα κέντρα!

Tubeless

Puncture

Σίγουρα πολλοί από όσους μας διαβάζετε χρησιμοποιείτε ακόμη σαμπρέλες και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε το γιατί. Προσωπικά, δεν θέλω να κάνω ούτε μέτρο με σαμπρέλα στα λάστιχα γιατί το μόνο «καλό» που έχω να θυμάμαι από τις σαμπρέλες, είναι τα τεράστια διαλείμματα για να βγάλω τα αγκάθια και να αλλάξω τις σαμπρέλες από τα snake bite. Από την άλλη, μόνο 2 περιπτώσεις θυμάμαι να έχω πρόβλημα με τα tubeless όπου και στις δύο ήμουν υπεύθυνος εγώ, γιατί δεν είχα συμπληρώσει υγρό όταν έπρεπε. Το πλεονέκτημά τους δεν περιορίζεται μόνο στα λιγότερα λάστιχα από αγκάθια ή πέτρες, αλλά στο ότι μπορούμε να δουλέψουμε πολύ χαμηλότερες πιέσεις χωρίς να φοβόμαστε τα snake bites, για το καλύτερο κράτημα που έχουν αλλά και για την καλύτερη κύλιση. Πλέον υπάρχουν και «πατέντες» για να μην λερώσετε τα χέρια σας όταν θα κάνετε την μετατροπή. Επίσης εδώ, μπορείτε, να διαβάσετε ό,τι χρειάζετε να γνωρίζετε σχετικά με τα tubeless.

Trigger Shifters

5037-327_NOC02_view1_1000x1000

Σίγουρα θα θυμόσαστε εκείνα τα περιστροφικά λεβιεδάκια για τις αλλαγές ταχυτήτων που βρίσκονταν από την επάνω μεριά του τιμονιού… Όποιος δεν θυμάται, να του πούμε ότι δεν έχασε και κάτι. Δούλευαν, δεν χαλούσαν, αλλά δεν θα λέγαμε ότι ήταν και πρακτικά… Με την εμφάνιση των trigger shifters μας δόθηκε η δυνατότητα, να φρενάρουμε αλλά και να αλλάζουμε ταχύτητες ταυτόχρονα γιατί μπορούμε να τα χειριστούμε με τους αντίχειρες και το χέρι παραμένει στην χειρολαβή.

Περαστοί άξονες QR

2013-X-Fusion-trace-29er-fork1

Παλαιότερα συναντούσαμε τους περαστούς άξονες, μόνο στα ποδήλατα downhill, όπου όμως η τοποθέτηση ή η αφαίρεση της ρόδας ήταν χρονοβόρα υπόθεση που ενέπλεκε κλειδιά άλλεν τις περισσότερες φορές. Μπορεί η στιβαρότητα του μπροστά μέρους να αυξανόταν ραγδαία, αλλά η χρήση τους εκείνη την εποχή στα trail/enduro/all-mountain ποδήλατα ήταν πολύ περιορισμένη. Με την εμφάνιση όμως περαστών αξόνων QR που δεν χρειάζονταν εργαλεία, η αποδοχή τους ήταν θέμα μηνών από όλα τα είδη ποδηλασίας βουνού. Προσωπικά, πλέον αποφεύγω να ανέβω σε ποδήλατο βουνού, αν δεν έχει περαστό άξονα μπροστά. Το QR είναι αρκετά καλό για τα ποδήλατα δρόμου και πόλης, αλλά στο βουνό το μόνο που προσφέρει είναι ασάφεια και νευρικότητα του μπροστά μέρους.

Υπάρχει κάτι που ξεχάσαμε να αναφέρουμε, πως έχει αλλάξει την ποδηλασία βουνού σε σχέση με όπως την πρωτογνωρίσαμε; Τα σχόλια είναι παρακάτω και περιμένουν τις προτάσεις σας!

Previous Article

Έσπασε το ρεκόρ «Land’s End to John O’Groats» με ποδήλατο tandem! (video)

Next Article

RideAir, φουσκώστε με το πάτημα ενός κουμπιού! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια