Όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά το ποδήλατο τους έχουν -σύμφωνα με έρευνα- χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
commuting bicycle cars (2)

Μεγάλη έρευνα έχει επιβεβαιώσει αυτό που όλοι σχεδόν γνωρίζαμε. Όσοι από εσάς/εμάς ποδηλατούμε καθημερινά από και προς την εργασία μας ή χρησιμοποιούμε το ποδήλατο μας για τις μετακινήσεις, τις δουλειές και τα ψώνια μας έχουμε μικρότερο ποσοστό λίπους στο σώμα μας. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες διαφορές στο ποσοστό του λίπους παρατηρήθηκαν ανάμεσα σε όσους ποδηλατούν προς την εργασία τους και σε όσους χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους.

Η φυσική αδράνεια είναι γνωστό ότι προκαλεί αρκετά προβλήματα και δεν αναφερόμαστε μόνο στην παχυσαρκία. Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology από το Τμήμα Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας Υγείας από το London School of Hygiene and Tropical Medicine όπου έγινε ο συσχετισμός μεταξύ των ενεργών μετακινήσεων και της παχυσαρκίας σε άτομα μέσης ηλικίας κατέληξε στο:

Άτομα ηλικίας μεταξύ 40-69 ετών πως όσοι περιστασιακά χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο τους ή πηγαίναν με τα πόδια για να κάνουν τις δουλειές τους είχανε χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους από όσους χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο τους. Παρατηρήθηκε επίσης πως όσο περισσότερο περπατούσε ή ποδηλατούσε κάποιος, τόσο λιγότερο λίπος είχε στο σώμα του.

commute 3Η έρευνα πήρε δεδομένα από 150.000 ανθρώπους από το 2006 μέχρι το 2010. Τα δεδομένα λήφθηκαν από την UK Biobank και το λίπος του σώματος εκτιμήθηκε βασιζόμενο στον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) και σε ένα ποσοστό του σωματικού λίπους.

Μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ όσων χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο τους για την καθημερινή τους μετακίνηση προς την εργασία τους και όσους χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο τους. Η διαφορά στις γυναίκες ήταν 4,4 κιλά και 1,65 μονάδες BMI, ενώ στους άνδρες 5 κιλά και 2 μονάδες BMI.

Επίσης παρατηρήθηκε πως η σχέση μεταξύ των ενεργών μετακινήσεων και των χαμηλοτέρων επιπέδων σωματικού λίπους είναι ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες όπως η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το μέρος διαμονής -αστική ή αγροτική περιοχή.

Αυτά τα ευρήματα έρχονται να υποστηρίξουν τον ενεργό τρόπο μετακινήσεων ως έναν τρόπο πρόληψης της παχυσαρκίας. Όσον αφορά όμως όσους η εργασία τους βρίσκεται πολύ μακριά ώστε να ποδηλατήσουν ή να περπατήσουν, ακόμη και μικρά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που εμπλέκονται στην καθημερινή τους μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία τους.

Previous Article

Ο Martyn Ashton ανεβαίνει ΞΑΝΑ σε ποδήλατο! (video)

Next Article

Ποδηλασία βουνού. Πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια