Πάγος σε τραυματισμό ή…μήπως όχι;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
bigstock-icing-a-sprained-ankle-with-ic-9024436

Για δεκαετίες, ο πάγος σε τραυματισμό ήταν η πρώτη κίνηση που κάναμε.

Έπεσες; Γρήγορα τον… καταψυγμένο αρακά’.

‘Μόλις έκανες 3ψήφιο αριθμό χιλιομέτρων; Γέμισε την μπανιέρα με παγωμένο νερό και βούτηξε’.

Πλέον όμως, πολύ μεγάλος αριθμός επιστημόνων προτείνουν την αποφυγή της μυϊκής αποθεραπείας με πάγο, επικαλούμενοι με στοιχεία πως η φλεγμονή είναι ουσιώδης στην ταχύτερη αποθεραπεία.

Ερευνητές από την Αυστραλία, πρόσθεσαν σε αυτήν την αναπτυσσόμενη έρευνα μια μελέτη που συνέκρινε 2 ομάδες ποντικιών με μεγάλες μελανιές στους μηριαίους μύες. Στο ένα γκρουπ, το τραυματισμένο πόδι μπήκε στον πάγο μόλις 5 λεπτά μετά τον τραυματισμό για ένα χρονικό διάστημα 20 λεπτών. Στο άλλο γκρουπ δεν έγινε χρήση πάγου. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα ποντίκια 3 μέρες μετά, το γκρουπ το οποίο είχε μπει στον πάγο, είχε όντως λιγότερη φλεγμονή στο σημείο, αλλά συγχρόνως είχε και χαμηλότερα επίπεδα σημαντικών δεικτών που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και της αναγέννησης των μυών, σε σχέση με το άλλο γκρουπ. Παρόμοια έρευνα έχει αμφισβητήσει την χρήση μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη για τον ίδιο λόγο. Η φλεγμονή είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας αποθεραπείας. Εξαφανίστε την και ρισκάρετε να επιβραδύνετε την ανάρρωσή σας.

Αυτό, όμως, σημαίνει πως θα πρέπει να αφήνουμε κάθε τραυματισμό να πρηστεί; Ο ειδικός αθλίατρος Nicholas DiNubile μας λέει: «Όχι. Δεν συνιστώ τον πάγο για γενική αποκατάσταση των μυών. Αλλά δεν είναι όλοι οι τύποι πρηξίματος καλοί για την αποθεραπεία. Αν τραυματιστείς σε άρθρωση, όπως για παράδειγμα να χτυπήσεις το γόνατο σε μια πτώση, ο πάγος όχι μόνο θα βοηθήσει στην διαχείριση του πόνου, αλλά θα περιορίσει και κάποιο από το αρχικό οίδημα, ώστε να μπορεί να κινηθεί. Η κίνηση του σημείου είναι το κλειδί για την γρήγορη αποθεραπεία. Αν το οίδημα δεν αφήνει το τραυματισμένο σημείο να κινηθεί, δεν βοηθάει στην αποθεραπεία. Αν με την χρήση πάγου, επιτρέπεται η κίνηση, αυτό είναι θετικό. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί σε μελέτες ζώων, που στοχεύουν μόνο στον απομονωμένο μυϊκό ιστό».

Αυτός είναι και ο λόγος που ο DiNubile θα χρησιμοποιήσει κατευθείαν λίγο πάγο μετεγχειρητικά μόνο για τον έλεγχο του πόνου και αυτό για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην παρέμβει στην διαδικασία αποθεραπείας του σώματος.

Πως ξέρετε όμως, αν πρέπει ή δεν πρέπει να βάλετε πάγο; Μάθετε στον γενικό οδηγό που ακολουθεί:

Ο τραυματισμός: Μυϊκοί πόνοι λόγο υπερβολικής προσπάθειας. Μόλις τερματίσατε έναν δύσκολο αγώνα, ή τελειώσατε μια σκληρή προπόνηση; Ανησυχείτε μήπως δεν θα μπορείτε να περπατήσετε την επόμενη ημέρα;
Τι πρέπει να κάνεις: Δεν βάζεις πάγο. Ακολουθήστε σωστό πρόγραμμα με διατροφή αποκατάστασης. Κάντε ένα απαλό μασάζ και διατάσεις. Κάντε μια πολύ εύκολη αερόβια δραστηριότητα την επόμενη μέρα ώστε να βοηθήσετε την ροή του αίματος και την αποκατάσταση των μυών. Χρησιμοποιήστε κάποια συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης των μυών εφόσον υπάρχει.

Ο τραυματισμός: Πτώση. Την μια στιγμή ήσουν επάνω στο ποδήλατο, την επόμενη αγκαλιά με την άσφαλτο.
Τι πρέπει να κάνεις: Αρχικά βάζεις πάγο στην ερεθισμένη περιοχή για να αποφευχθεί το περιττό πρήξιμο και το μελάνιασμα. Όταν φτάσεις σπίτι, εξυψώνεις το χτυπημένο σημείο (ψηλότερα από το κεφάλι ή την καρδιά). Τυλίγεις το σημείο για να είναι συμπιεσμένο. Κάνε ήπιο εύρος ασκήσεων για το σημείο.

Ο τραυματισμός: Διάστρεμμα. Προσπάθησες να πατήσεις κάτω, γλίστρισε το πόδι, γύρισε ο αστράγαλος και έπαθες διάστρεμμα.
Τι πρέπει να κάνεις: Πάγο στην αρχή για να αποφευχθεί το πολύ πρήξιμο, πιο σημαντικό όμως είναι η εξύψωση του σημείου (ψηλότερα από το κεφάλι ή την καρδιά). Τύλιξε το σημείο για να είναι συμπιεσμένο. Κάνε ήπιο εύρος ασκήσεων για το σημείο.

Ο τραυματισμός: Υπερέκταση. Το σπριντ του τερματισμού ήταν πολύ έντονο για τους προσαγωγούς και πάθατε τράβηγμα στην βουβωνική χώρα.
Τι πρέπει να κάνεις: Πάγο μόνο αν είναι απαραίτητος για να ηρεμήσει τον πόνο. Αλλιώς τυλίξτε το σημείο για συμπίεση. Ξεκουράστε το καταπονημένο σημείο. Χρησιμοποιήστε κάποια συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης των μυών εφόσον υπάρχει. Κάντε ελαφρές διατάσεις μετά από λίγες ημέρες.

Previous Article

CROSSFIT- Μια εξαιρετική προπόνηση για ποδηλάτες!

Next Article

10 από τις πιο σκληρές αναβάσεις του κόσμου!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια