Ποδήλατο βουνού και αγώνες, 8 λόγοι για να συμμετέχετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
mtb trail race

Έχετε ποδήλατο βουνού και κάνετε διαδρομές στο βουνό. Κάτι όμως λείπει, κάτι δεν σας γεμίζει. Η διαδρομή ίδια, κυκλική χωρίς εναλλαγές, χωρίς ενδιαφέρον. Μήπως λείπει από την ποδηλατική ζωή σας λίγος ανταγωνισμός; Μήπως δεν λείπει ο ανταγωνισμός αλλά η καλή και μεγάλη παρέα; Ότι και να λείπει είμαστε σίγουροι πως θα το βρείτε -ή θα βρείτε αυτό που σας αρέσει να κάνετε περισσότερο- εφόσον συμμετέχετε σε κάποιον ποδηλατικό αγώνα. Ας δούμε όμως, γιατί θα πρέπει να συμμετέχετε σε κάποιον ποδηλατικό αγώνα!

  1. Πως αλλιώς θα περάσετε 3-4 ώρες έντονης γυμναστικής πάνω στο ποδήλατο; Οι περισσότεροι αγώνες της ποδηλασίας βουνού, είναι μεγάλης διάρκειας -μεγαλύτεροι των 40 χιλιομέτρων- οπότε ένας μέσος αναβάτης θέλει περίπου 3,5 ώρες για να ολοκληρώσει την διαδρομή, ενώ η συνηθισμένη σας βόλτα, τελείωνε το πολύ σε 3 ώρες! Δεν είναι και άσχημα ε;
  2. Θα ανακαλύψετε μέρη που υπάρχουν κοντά σας που δεν τα φαντάζεστε. Ένας από τους βασικότερους λόγους που συμμετέχουμε σε αγώνες είναι η χαρά του «καινούριου». Όσο πιο συχνά κάνουμε μια συγκεκριμένη διαδρομή, τόσο πιο βαρετή και μονότονη γίνεται. Τι καλύτερο λοιπόν από το να συμμετέχουμε σε έναν αγώνα, ο οποίος παρότι μπορεί να γίνεται στην «γειτονιά» μας βλέπει το βουνό με μια διαφορετική ματιά και η διαδρομή είναι κάτι τελείως καινούριο για εμάς;
  3. mtb race (5)Για να στηρίξετε τα τοπικά σωματεία και την εξάπλωση της ποδηλασίας βουνού στα μέρη σας. Μπορεί να ακούγεται γενικό, αλλά δεν ισχύει παντού πως τα χρήματα από τον αγώνα θα πάνε σε κάποιες παχουλές τσέπες. Τις περισσότερες φορές τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για να συνεχίσει να υπάρχει το σωματείο που οργάνωσε τον αγώνα, ενώ άλλες φορές επενδύονται στην διάνυξη νέων διαδρομών, για να σταματήσετε επιτέλους να κάνετε την ίδια -βαρετή- κυκλική διαδρομή.
  4. Ευκαιρία για εκδρομή σε νέα μέρη και οργανωμένη «ξενάγηση»! Ποιος από όλους εσάς που ασχολείται με την ποδηλασία βουνού, δεν ενθουσιάζεται όταν πρόκειται να πάει εκδρομή για να κάνει ποδήλατο; Είτε είναι αγώνας, είτε μια συνηθισμένη βόλτα με φίλους σε ένα άλλο ξένο, ή όχι τόσο γνώριμο μέρος, καθένας μας γίνεται σαν μικρό παιδί που δεν περνάει η ώρα μέχρι να φτάσει και να ανέβει στο ποδήλατο του. Βέβαια, πόσες φορές καταφέρατε να βρείτε όμορφες και απολαυστικές διαδρομές σε ένα νέο μέρος χωρίς να σας τις δείξει κάποιος; Ο αγώνας λοιπόν είναι ευκαιρία να γνωρίσετε διαδρομές που δεν θα μπορούσατε να τις βρείτε από μόνοι σας! Όλα αυτά οδηγούν σε νέες προκλήσεις, οι οποίες θα σας κάνουν να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας και να το απολαύσετε!
  5. Δεν χρειάζεται να έχετε τα «πάντα» μαζί σας. Γι’ αυτό υπάρχει το αντίτιμο της συμμετοχής στον αγώνα. Ώστε οι διοργανωτές να μπορούν να προσφέρουν σνακ κατά την διάρκεια της διαδρομής, νερό κια ότι άλλο χρειαστείτε. Ειδικά στους μεγαλύτερους αγώνες, υπάρχουν τοπικά εδέσματα που θα σας κάνουν να ξεχάσετε πως συμμετέχετε σε αγώνα -μην θυμηθώ εκείνη την χρονιά στην Θάσο που σταμάτησα για σουβλάκι και τσίπουρο ενώ λίγο πιο πριν μας πρόσφεραν λουκουμάδες!-. Μόνο το παγούρι σας με το νερό ή το ισοτονικό σας και τα απαραίτητα για κάποιο μικρό μηχανικό πρόβλημα χρειάζεται να έχετε μαζί σας. Για όλα τα υπόλοιπα έχουν φροντίσει οι διοργανωτές!
  6. Η προετοιμασία για τον αγώνα θα σας κάνει πολύ καλύτερους. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως είμαστε τελείως «άχρηστοι» πάνω στο ποδήλατο, οπότε όταν έρθει η ώρα να συμμετέχουμε σε κάποιον αγώνα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε προπόνηση και να βελτιώσουμε τα σημεία όπου υστερούμε. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσετε να απολαμβάνετε περισσότερο τις εβδομαδιαίες σας βόλτες στην «κλασική» σας διαδρομή και ίσως με την παραπάνω δύναμη που θα αποκτήσετε να αρχίσετε να βλέπετε διαφορετικά τις δυνατότητες των μονοπατιών που χρησιμοποιείτε. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ένα μονοπάτι δεν κατεβαίνει μόνο;
  7. Θα έχετε την δυνατότητα να δείτε τους «χρόνους» σας με επαγγελματική χρονομέτρηση. Καλό το Strava αλλά μερικές φορές χρειάζεται κάτι πιο επίσημο σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες -κλειστή διαδρομή από πεζοπόρους- για να δείτε τις πραγματικές σας δυνατότητες και αυτή είναι κατάλληλη στιγμή! Γραφτείτε στον αγώνα, πάρτε το νούμερο με τον αισθητήρα και δώστε τα όλα! Είμαστε σίγουροι πως δεν θα έχετε άλλη τέτοια ευκαιρία σε κλειστές και καθαρισμένες διαδρομές να πάτε με τα «όλα»!
  8. Η χάλια απόδοση γίνεται κίνητρο για περισσότερη προπόνηση! Ειδικά αν σε κάποιον αγώνα συμμετέχουν και επαγγελματίες αθλητές, οι διαφορές στους χρόνους είναι τόσο μεγάλες που στις κυκλικές διαδρομές αναγκαζόμαστε να κάνουμε στην άκρη για να μας περάσουν μια και δυο φορές! Αυτό βέβαια τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως κίνητρο για να βρούμε την πυγμή ώστε να προπονηθούμε σκληρότερα, ώστε του χρόνου να μην καταφέρουν οι πρώτοι να μας ρίξουν «γύρα»! Ίσως ακόμη να μην είμαστε τόσο γρήγοροι, αλλά σίγουρα θα είμαστε πιο γρήγοροι από ότι ήμασταν την προηγούμενη χρονιά.

Συμμετέχετε σε αγώνες; Τι σας μένει μετά από κάθε αγώνα -εκτός της κούρασης;

Previous Article

Γιατί η Mέση Aνατολή είναι ένας must προορισμός για ποδηλασία δρόμου!

Next Article

Κατάλαβε την εγκυμοσύνη της γυναίκας του από τον «λάθος» καρδιακό παλμό με το Fitbit!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια