Ποδήλατο ισορροπίας. Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
matt-hunter-and-son-kid-push-bike

Την προηγούμενη βδομάδα είδαμε τους λόγους για τους οποίους ένα ποδήλατο ισορροπίας είναι η καταλληλότερη επιλογή ως πρώτο ποδήλατο για το παιδί σας. Επειδή, όμως, υπάρχουν δεκάδες ποδήλατα ισορροπίας για να διαλέξετε, εμείς θα σας δώσουμε μερικές γενικές οδηγίες για το τι θα πρέπει να προσέξετε πριν κάνετε την επιλογή σας!

Ένα ποδήλατο ισορροπίας θα το βρείτε σε διάφορα μεγέθη και υλικά. Από πλαστικά με πλαστικούς τροχούς, σε ξύλινα, ακόμη και σε ανθρακονημάτινα για τους πιο εύπορους! Βέβαια, το παιδί θα διαλέξει βάση των χρωμάτων και μόνο και εσείς ως γονιός θα πρέπει να προσέξετε όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

balance bike (1)

Βάρος.

Το πρώτο και σημαντικότερο που θα πρέπει να προσέξετε στο ποδήλατο ισορροπίας για το παιδί σας είναι το βάρος του. Τα πιο βαριά πλησιάζουν τα 5 κιλά, ενώ τα πιο ελαφριά -και ελαφρώς πιο ακριβά- είναι κοντά στα 3 κιλά. Ίσως για εσάς δεν έχει μεγάλη διαφορά και σας φαίνεται πολύ ελαφρύ, αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε και το παιδί σας που με το ζόρι ζυγίζει 15 κιλά! Φανταστείτε να πρέπει να χειριστεί ένα ποδήλατο το οποίο έχει το 1/3 του βάρους του.

Όσο πιο ελαφρύ θα είναι το ποδήλατο τόσο πιο εύκολο θα είναι για το παιδί σας να μάθει να το χρησιμοποιεί και τόσο πιο διασκεδαστικό.

Μέγεθος και προσαρμογή.

Πέρα από το βάρος το μέγεθος και η προσαρμογή του ποδηλάτου είναι εξίσου σημαντικά. Για να είναι ένα ποδήλατο ισορροπίας άνετο θα πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος. Τα μικρότερα ποδήλατα έχουν τροχούς 10″ ενώ τα μεγαλύτερα φτάνουν να έχουν τροχούς μέχρι και 20″.

balance bike (3)

Όταν η σέλα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2.5 πόντους πιο χαμηλά από το καβάλο του παιδιού και όταν κάθεται στην σέλα θα πρέπει να μπορεί να πατήσει και με τα δυο του ποδαράκια στο έδαφος -με μια μικρή γωνία στα γόνατα- ώστε να νιώθει ασφάλεια. Μπορεί το λύγισμα στα γόνατα να σας φαίνεται περίεργο, αλλά όταν θα τεντώνει το πόδι μπροστά για να «δώσει» φόρα στο ποδήλατο ισορροπίας θα φτάνει σωστά και άνετα στο έδαφος ώστε να μπορεί να κάνει μεγάλα και αποφασιστικά βήματα.

Πόσο ρυθμίζεται το ποδήλατο;

Είναι κατανοητό πως θέλετε το ποδήλατο ισορροπίας που θα αγοράσετε να μπορέσει το παιδί να το κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο -ή μέχρι να μάθει και να θέλει κανονικό ποδήλατο- διάστημα που συνήθως διαρκεί 2-3 χρόνια. Θα πρέπει να κοιτάξετε για ένα ποδηλατάκι το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί το ύψος της σέλας και πιθανότατα και το ύψος από το τιμόνι. Αν υπάρχει ρύθμιση αυτών των δύο, τότε σίγουρα θα μπορέσετε να κρατήσετε το ποδήλατο περισσότερο αλλά και να αυξήσετε την διασκέδαση του παιδιού.

Φρένα. Ναι ή όχι;

Συνήθως τα ποδήλατα ισορροπίας δεν χρειάζεται να έχουν φρένα καθώς οι ταχύτητες που αναπτύσσουν είναι μικρές και τα ποδαράκια του παιδιού είναι αρκετά για να το σταματήσουν. Ωστόσο, πολλά ποδήλατα έχουν ένα φρένο -συνήθως πίσω- ώστε να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση των γονιών κυρίως! Δεν είναι όμως μόνο η αυτοπεποίθηση καθώς μετά από λίγο καιρό θα μπορέσει το παιδί να εξοικειωθεί με την χρήση του φρένου ώστε όταν μεταβεί σε ποδήλατο με πετάλια να μην χρειάζεται να μάθει και αυτό! Ένα ποιοτικό ποδήλατο ισορροπίας θα έχει μανέτα φρένου η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα από ένα παιδί τριών ετών!

balance bike (2)

Ελαστικά.

Όπως είπαμε και παραπάνω, πολλά ποδήλατα ισορροπίας έρχονται με συμπαγείς τροχούς. Γενικά υπάρχουν δύο επιλογές ελαστικών για τα μικρά αυτά ποδήλατα. Συμπαγείς τροχοί από EVA ή κλασικά ελαστικά με σαμπρέλα. Οι τροχοί από αφρώδες υλικό EVA είναι συνήθως πιο ελαφριοί και δεν πρόκειται να σκάσουν (να πάθουν φούιτ όπως λέμε και εδώ στην Θεσσαλονίκη) σε αντίθεση με τα κλασικά ελαστικά με σαμπρέλα. Το αρνητικό είναι πως δεν προσφέρουν την ίδια πρόσφυση και άνεση με τα ελαστικά από καουτσούκ. Γενικά, οι αφρώδης τροχοί είναι προτιμότεροι για μικρότερα παιδιά τα οποία θα κινούνται αποκλειστικά σε ασφάλτινες επιφάνειες.

balance bike (4)

Άνεση της σέλας.

Είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς κανένα παιδί δεν πρόκειται να περάσει 2-3 ώρες συνεχόμενα πάνω σε ένα ποδήλατο ισορροπίας. Γενικά, όμως, οι σέλες στα ποδήλατα ισορροπίας είναι διαφορετικής σχεδίασης από τις σέλες στα ποδήλατα με πετάλια καθώς θα πρέπει να υποστηρίζουν όλο το βάρος του παιδιού. Συνηθίζεται να έχουν σχήμα «κουταλιού».

Previous Article

Πράγματα που βρίσκουμε στην αποθήκη κάποιου που ασχολείται με την ποδηλασία…

Next Article

«Blood Road» μία ΜΤΒ ταινία η οποία θα σας συγκινήσει. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια