‘Σούρωμα’. Τι είναι, πως το αποφεύγουμε και πως το αντιμετωπίζουμε!

Author: 4 Σχόλια Share:
soyra (2)

Γνωρίζετε ότι οι μύες καίνε γλυκόζη για καύσιμο και πως το σώμα αποθηκεύει αρκετή γλυκόζη στην μορφή γλυκογόνου για να τροφοδοτήσει το σώμα για 90 λεπτά μέτριας άσκησης. Για να συνεχίσει σε αυτή την ένταση το σώμα για περισσότερη ώρα, ή αν δουλεύει σε μεγαλύτερη ένταση θα πρέπει να γίνει τροφοδότησή του με υδατάνθρακες ώστε να υπάρχει η απαραίτητη γλυκόζη. Ξέρετε τι πρέπει να τρώτε, πριν κατά την διάρκεια και μετά την προπόνηση, αλλά ακούτε για το «σούρωμα». Αν δεν σας έχει συμβεί, δεν θέλετε να σας συμβεί.

Διαβάστε παρακάτω για το τι είναι το «σούρωμα» και πως να το αποφύγετε, γιατί δεν είναι καθόλου καλό να σας συμβεί.

Το «σούρωμα» που ακούτε δεν είναι τίποτα άλλο από την υπογλυκαιμία, δηλαδή τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν οι αποθήκες γλυκογόνου εξαντληθούν και δεν έχετε καταναλώσει αρκετούς υδατάνθρακες για να γίνει αναπλήρωση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά συνεχίσετε να είστε επάνω στο ποδήλατο, τότε είναι που «σουρώνετε». Στον καθένα μπορεί να συμβεί αυτό, από την στιγμή που δεν τρώει σωστά όσο είναι επάνω στο ποδήλατο. Το καλύτερο παράδειγμα «σούρας» είναι από τον Lance Armstrong -ο οποίος γνωρίζει την ποδηλασία όσοι λίγοι στον πλανήτη- στο Tour de France, το 2000 όπου «σούρωσε» στην ανάβαση του Col de Joux Plane, όπου είχε ξεχάσει να φάει. Ο μόνος λόγος που δεν εγκατέλειψε τον αγώνα, ήταν από την ατσάλινη θέλησή του και την ικανότητά του να υπομένει τον πόνο. Όπως είχε δηλώσει αργότερα, ήταν μια από τις χειρότερες ημέρες του επάνω στο ποδήλατο.

Το «σούρωμα» μπορεί να αποδειχθεί «θανατηφόρο» για τους ποδηλάτες, επειδή δεν είναι μόνο οι μύες στο σώμα που καταναλώνουν γλυκογόνο. Ο εγκέφαλος, επίσης, καταναλώνει γλυκόζη. Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρχει αρκετή γλυκόζη στο αίμα για να τροφοδοτηθεί ο οργανισμός, υπάρχουν ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις εκτός από τις φυσικές επιπτώσεις. Αν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα πέσει πολύ χαμηλά, το σώμα θα ενεργήσει προστατευτικά προς τον εγκέφαλο και θα «κλείσει» πρώτα τους μύες. Ωστόσο όμως, οι μύες δεν θα «σβήσουν» τελείως, πριν αρχίσει να επηρεάζεται ο εγκέφαλος και να αρχίσουν οι νοητικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του «σουρώματος» να γίνονται εμφανείς. Οι οποίες, να σημειώσουμε, ότι μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες για τον ποδηλάτη από ότι είναι οι φυσικές συνέπειες.

soyra (4)

Όταν έρθει το «σούρωμα» η σωματική άσκηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Οι μύες δεν έχουν τα απαραίτητα καύσιμα για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και αναγκάζοντάς τους να συνεχίσουν να λειτουργούν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Υπάρχει αίσθηση υπερβολικής κούρασης -αδυναμίας- και ληθαργικότητας. Μπορεί να αρχίσει ανεξέλεγκτο τρέμουλο και υπερβολική έκκριση ιδρώτα. Η ζάλη και η έλλειψη της αίσθηση ισορροπίας είναι φυσικά επακόλουθα ,όπως και το αίσθημα των παλμών της καρδιάς. Η πείνα σας θα έχει αυξηθεί γεωμετρικά, ενώ ψυχοσυναισθηματικά θα νιώθετε νευρικοί και ανήσυχοι. Επίσης μπορεί να υπάρξει αίσθηση σύγχυσης και αποπροσανατολισμού ενώ, πέφτει ο συναισθηματικός έλεγχος, γίνεστε εχθρικοί και τσατίζεστε εύκολα. Συναισθήματα ήττας και απελπισίας και το αίσθημα πως δεν μπορείτε να συνεχίσετε άλλο κατακλύζει τον οργανισμό σας. Η εγρήγορσή σας μειώνεται και μπορεί να καταλήξετε σε ένα σημείο όπου το μόνο πράγμα που θα βλέπετε είναι η άκρη από ένα τούνελ. Ίσως να υπάρξουν και προβλήματα στην ομιλία σας. Σε ακραίες περιπτώσεις η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και κώμα. Είναι κάτι που πραγματικά δεν θέλετε να σας συμβεί!

Τι κάνετε σε περίπτωση που έρθει το «σούρωμα»;

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναπληρώσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Καταναλώστε απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν ταχέως σε γλυκόζη από το πεπτικό σύστημα. Η καλύτερη πηγή τέτοιων υδατανθράκων που μπορεί να έχετε μαζί σας στο ποδήλατο είναι κάποιο αθλητικό ποτό. Άλλες πηγές απλών υδατανθράκων, είναι τα ενεργειακά τζελ, κύβοι ζάχαρης, ή γλυκιές καραμέλες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως οι ενεργειακές μπάρες χρειάζονται περισσότερη ώρα ώστε να αφομοιωθούν και να διασπαστούν από τον οργανισμό και ανακουφίζουν μόνο μακροπρόθεσμα. Αν καταλάβετε το «σούρωμα» νωρίς, αφού ανεφοδιαστείτε θα μπορέσετε να συνεχίσετε το ποδήλατο. Αν όμως δεν το καταλάβετε γρήγορα, κατεβείτε από το ποδήλατο μέχρι να γίνει ανάκαμψη των δυνάμεών σας. Δεν θέλετε να είστε πάνω στο ποδήλατο, με κακή αίσθηση ισορροπίας, ή με κακό προσανατολισμό ή χωρίς να έχετε πλήρη επίγνωση για το τι συμβαίνει τριγύρω σας.

Αφού έχουν αρχίσει να περνάει η επήρεια από το «σούρωμα», για τον υπόλοιπο χρόνο που θα βρίσκετε επάνω στο ποδήλατο σας, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο τι θα τρώτε. Θα πρέπει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας απλούς υδατάνθρακες αρκετά συχνά. Τα αθλητικά ποτά είναι μια καλή πηγή. Πιθανώς, το δυσκολότερο σημείο από την «σούρα» είναι το ψυχικό. Θα πρέπει γνωρίζετε ότι δεν σκέφτεστε καθαρά καθώς και ότι δεν έχετε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει τριγύρω σας, οπότε θα πρέπει να ποδηλατείτε με ασφάλεια. Με το ζόρι ξυπνήστε τον εαυτό σας από τον λήθαργο και να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Βέβαια, εύκολο ακούγεται αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση.

soyra (1)
Είτε αν έχετε αρχίσει να «σουρώνετε» είτε όχι, προσπαθήστε να συνηθίσετε να παρακολουθείτε τον εαυτό σας για τα πρώτα σημάδια που έχει το «σούρωμα». Νιώθετε την βόλτα/προπόνηση ότι άρχισε να γίνεται αγγαρεία; Νιώθετε ευέξαπτος και νευριασμένος; Δεν δίνετε την απαραίτητη προσοχή σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας; Αν το καταλάβετε νωρίς και αναπληρώσετε την γλυκόζη στο αίμα σας πριν πέσουν τα επίπεδά της πάρα πολύ, συνήθως μπορείτε να συνεχίσετε με ασφάλεια την βόλτα/προπόνησή σας. Αν ποδηλατείτε με κάποιον στο ίδιο επίπεδο με εσάς, θα πρέπει να προσέχετε και τις επιδόσεις και την κατάσταση εκείνου. Κάποιος αναβάτης που δεν σκέφτεται καθαρά, είναι πιθανό να παρερμηνεύσει τι συμβαίνει στα πρώτα αυτά στάδια από το «σούρωμα». Βοηθήστε τους, εξηγήστε τους τι συμβαίνει, με προσοχή μιας και μπορεί να είναι στο στάδιο όπου νευριάζουν εύκολα. Αν νιώσετε εσείς ότι ξεκινάει το «σούρωμα» ενημερώστε την παρέα σας για να σας βοηθήσουν.

 

Τις περισσότερες φορές το «σούρωμα» έρχεται όταν είστε πολλές ώρες στο ποδήλατο και δεν έχετε φάει κάτι για ώρα. Μερικές φορές όμως, το «σούρωμα» μπορεί να συμβεί και σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Για παράδειγμα ενδιάμεσα κάποιας πολύ μεγάλης βόλτας, ένα γεύμα, μπορεί να προκαλέσει «σούρωμα» μετά από ώρα γιατί οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα λίπη δεν διασπώνται αρκετά γρήγορα, ώστε να γίνει η διάσπαση σε γλυκόζη και να τροφοδοτηθούν οι μύες. Οπότε το «σούρωμα» δεν είναι θέμα άδειου στομαχιού, μόνο. Μπορεί να συμβεί και όταν το στομάχι είναι γεμάτο από λάθος πράγματα.

Εσείς έχετε «σουρώσει» ποτέ; Πως το αντιμετωπίσατε; Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο «σούρωμα»;

Previous Article

Top-5 από λάθη συντήρησης! Τι να ΜΗΝ κάνεις!

Next Article

Ο σωστός τρόπος κλειδώματος του ποδηλάτου. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια