Συνηθισμένοι τραυματισμοί κατά την ποδηλασία και πως να τους αποτρέψετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
How-to-Get-Rid-of-Cycling-Related-Knee-Pain_D124403-860x450_c

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την ποδηλασία-οποιοδήποτε είδος της- έχουμε τραυματιστεί κάποια στιγμή. Είτε από κάποια πτώση, είτε από υπερπροπόνηση, είτε από κακό bike fit. Υπάρχουν τραυματισμοί που δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, αλλά και τραυματισμοί που μπορούν να αποφευχθούν.

Παρακάτω ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί που θα συναντήσει κάποιος που ασχολείται με την ποδηλασία, αλλά και μερικές συμβουλές για τους αποφύγετε.

Σπάσιμο κλείδας ή σκαφοειδούς

clavicle-fx1 Scaphoid_bone_(left_hand)_01_palmar_view

Είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα κόκκαλα που σπάνε σε περίπτωση μιας πτώσης. Η κλείδα και το σκαφοειδές (το κοκκαλάκι στον καρπό μεταξύ αντίχειρα και παλάμης) είναι τα αδύνατα σημεία που απορροφούν την δύναμη μιας πτώσης όταν απλώνουμε το χέρι κατά την διάρκειά της.
Χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα. Είναι συνηθισμένο για το σπάσιμο σκαφοειδούς, να παραβλέπεται γιατί είναι πολύ μικρό και ο πόνος δεν είναι έντονος. Αυτό όμως, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά η παροχή αίματος στον αντίχειρα οδηγώντας τον σε ισχαιμική νέκρωση (θάνατος του οστού).
Πως να το αποφύγετε: Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις περισσότερες φορές ένα σπασμένο κόκκαλο, αλλά αυτό που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κατά την διάρκεια μιας πτώσης είναι να μην αφήσετε το τιμόνι από το ποδήλατο. Αυτή η κίνηση, επιτρέπει να απορροφηθεί η ενέργεια της πτώσης από όλο το σώμα και όχι από μεμονωμένα σημεία. Μπορεί να είναι ενστικτώδης αντίδραση να απλώσετε το χέρι -ένας από την συχνή εμφάνιση αυτών των τραυματισμών- αλλά αν καταφέρετε να κρατήσετε τα χέρια σας στο τιμόνι μπορεί να αποφύγετε κάποιο σπάσιμο.

Τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα

photo-2

Η τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα προκαλείται από φλεγμονή. Δεν θα πρέπει να μπερδευτεί με την ρήξη του αχίλλειου τένοντα, η οποία είναι ένας πολύ οδυνηρός και ξαφνικός τραυματισμός. Η τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα προκαλείται από κακό bike fit και από ακατάλληλη θέση των cleat στα παπούτσια.
Πως να το αποφύγετε: Σταματήστε για λίγο καιρό την προπόνησή σας και βάζετε πάγο στο σημείο για να ηρεμίσετε την φλεγμονή. Κάποιο αντιφλεγμoνώδες σε συνεργασία με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας θα σας βοηθήσει.
Αν ο τραυματισμός σας δεν προκλήθηκε από υπερβολική προπόνηση, τότε είναι αποτέλεσμα κακού bike fit. Αν έχετε την σέλα πολύ ψηλά, προκαλείτε το πόδι να είναι υπερεκτεταμένο με τα δάκτυλα να βρίσκονται συνέχεια κάτω, το οποίο προκαλεί συνεχόμενη σύσπαση των μυών στις γάμπες.
Χαμηλώστε το ύψος της σέλας και βεβαιωθείτε ότι τα σχαράκια στα παπούτσια δεν είναι τέρμα μπροστά προς τα δάκτυλα ώστε να μοιράζονται οι μύες την καταπόνηση. Επίσης, επιτρέποντας στο πόδι σας να σηκώνει το μπροστά του μέρος μπρος τα πάνω (τα δάκτυλα κατά το πεταλάρισμα στην χαμηλότερη θέση) μειώνει την ένταση από τον αχίλλειο τένοντα και του δίνει μικρές περιόδους ξεκούρασης.

Τενοντίτιδα επιγονατίδας

Patellar-Tendon-Rupture

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα και προκαλείται συνήθως από χαμηλό ύψος σέλας ή από πολύ βαριά πατήματα. Εξαιτίας αυτών, οι μύες των γλουτών δεν χρησιμοποιούνται όπως θα έπρεπε και όλο το φορτίο πέφτει στους τετρακεφάλους, οι οποίοι κουράζονται και καταπονούνται με αποτέλεσμα την τενοντίτιδα.
Πως να το αποφύγετε: Να πεταλάρετε σε διάφορους ρυθμούς αλλά για να το αποφύγετε καλό είναι να έχετε αρκετές στροφές στα πόδια 90-120 ανά λεπτό. Παράλληλα, μπορείτε να αυξήσετε το ύψος της σέλας, ώστε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τους γλουτούς ώστε να μειωθεί η καταπόνηση των τετρακεφάλων και του επιγονατιδιακού τένοντα. Πολλοί από αυτούς που χρησιμοποιούν πολύ βαριά πατήματα και έχουν ακανόνιστο πεταλάρισμα, δουλεύουν κατά κύριο λόγο μόνο με τους τετρακεφάλους, αποκλείοντας μεγάλες ομάδες μυών σε αντίθεση με όσους πεταλάρουν πιο γλυκά. Μάθετε να πεταλάρετε πιο σωστά, χρησιμοποιώντας και τους γλουτούς αλλά και τους δικέφαλους για να αποτρέψετε κάποια μυϊκή ομάδα να κουράζετε περισσότερο από κάποια άλλη.

Πόνος στην μέση

Back-Pain

Κακή ρύθμιση του ποδηλάτου και πολλές ώρες σε επιθετική θέση επάνω στο ποδήλατο είναι οι δύο κύριες αιτίες εμφάνισης πόνων χαμηλά στην πλάτη και την μέση. Η υπερβολική κάμψη στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η ισχυαλγία η οποία απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.
Πως να το αποφύγετε: Η εκγύμναση του κορμού θα πρέπει να είναι στο βασικό πρόγραμμα κάθε ποδηλάτη ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Η συχνή ποδηλασία δεν γυμνάζει όπως πρέπει τους μύες του κορμού με τους μέσους γλουτιαίους, τους πλάγιους κοιλιακούς και άλλους μικρότερους μύες που περιβάλλουν την λεκάνη. Επειδή η σπονδυλική στήλη συνδέεται με τα οστά της λεκάνης, οι αδύνατοι μύες κορμού, εμποδίζουν τους ποδηλάτες να διατηρήσουν υψηλή απόδοση για πολύ ώρα όταν βρίσκονται σε πολύ επιθετική στάση. Αυτό μπορεί να εμφανίσει πόνους στην μέση και χαμηλά στην πλάτη, αναγκάζοντας την αντιστάθμιση των πιο αδύναμων μυών. Η ενδυνάμωση του κορμού θα βοηθήσει να διατηρήσετε την επιθετική θέση οδήγησης για περισσότερο χρόνο αυξάνοντας παράλληλα την ισορροπία και την δύναμή σας.

Πληγές από την σέλα

photo

Οι πληγές από την σέλα είναι μια δερματοπάθεια που προκαλείται από τις πολλές ώρες πάνω στην σέλα εξαιτίας της τριβής των οστών με την σέλα. Κύριες αιτίες εμφάνισης είναι τα παλιά ποδηλατικά shorts με φθαρμένα μαξιλαράκια αλλά και αν η σέλα βρίσκεται ψηλότερα από ότι θα έπρεπε.
Πως να το αποφύγετε: Το χαμήλωμα της σέλας θα αποτρέψει το κούνημα δεξιά-αριστερά της λεκάνης, το οποίο προκαλεί αυξημένη τριβή με την σέλα. Αν όμως το ύψος της σέλας βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος, τότε μια ειδική ποδηλατική κρέμα για την περιοχή θα μειώσει την τριβή και ειδικότερα κατά τις μεγαλύτερες βόλτες.
Επίσης βεβαιωθείτε ότι το ποδηλατικό σας shorts δεν είναι πολύ παλιό και ότι το μαξιλαράκι του βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Όπως όλα σχεδόν τα πράγματα πάνω στο ποδήλατο, έτσι και τα ποδηλατικά shorts είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Βρείτε μια μάρκα που σας βολεύει αγοράστε 2-3 και χρησιμοποιείτε τα κυκλικά ώστε να κρατήσουν περισσότερο καιρό.

Πόνοι στον λαιμό – Αυχεναλγία

neck-and-shoulder-pain

Συχνά οφείλεται στο σφίξιμο των τραπεζοειδών και ξεκινάει από την αρχή του κρανίου και επεκτείνεται κατά μήκος του λαιμού και των ώμων. Αυτοί οι μύες κουράζονται συνήθως κατά την διάρκεια της ποδηλασίας επειδή αναγκάζονται να κρατάνε το βάρος του κεφαλιού και του κράνους σε υπερέκταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης μπορούν να προκληθούν από κακή εφαρμογή του ποδηλάτου (bike fit) αλλά και σφιγμένους μύες ώμων κατά την ποδηλασία.
Πως να το αποφύγετε: Αν το ποδήλατο σας δεν σας ταιριάζει απόλυτα, θα πρέπει να το φροντίσετε το συντομότερο δυνατό. Ίσως ένας πιο κοντός λαιμός και η μετακίνηση της θέσης λίγο πιο μπροστά να σας φέρει σε μια πιο όρθια θέση ώστε να είστε πιο άνετοι και να επιτρέπετε στους αυχενικούς σπονδύλους να είναι σε πιο ουδέτερη θέση παρά σε υπερέκταση. Αυτό θα πρέπει όμως, να το κοιτάξετε με κάποιον ειδικό επειδή αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός σας. Επίσης, αν χαλαρώσετε τα χέρια σας από το τιμόνι μπορεί να βοηθήσει. Τέλος μια προσπάθεια χαλάρωσης των μυών στους ώμους θα μειώσει την κούραση και θα κρατήσει τους τραπεζοειδείς σας χαλαρούς. Τέλος, ασκήσεις εγκύμνασης αυτών των μυών (λαιμού και ώμων) στο πρόγραμμα εκγύμνασής σας θα σας βοηθήσει.

Το κείμενο είναι ενδεικτικό ώστε να προλάβετε κάποιον τραυματισμό. Αν νιώθετε ήδη πόνο η ενόχληση σε κάποιο σημείο του σώματος και είστε βέβαιοι ότι αυτό οφείλεται στην ποδηλασία τότε μια επίσκεψη σε κάποιον ειδικό γιατρό είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε. Να ακούτε το σώμα σας και να το αφήνετε να ξεκουράζεται.

Previous Article

Κάνοντας MTB με αναπηρία στο χέρι! (video)

Next Article

Τρομοκρατική επίθεση «φρέναρε» ποδηλατικό αγώνα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια