Tips τεχνικής στο ΜΤΒ: Χαμηλά οι φτέρνες!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
low heels mtb texnikh (4)

Αρκετές είναι οι μικρές τεχνικές στην ποδηλασία βουνού που τις παραβλέπουμε, αλλά η χρησιμότητά τους είναι πραγματικά τεράστια. Μία από αυτές, είναι η τεχνική «χαμηλά οι φτέρνες», η οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμη καθώς αυξάνεται η σταθερότητα του ποδηλάτου σε ανώμαλα εδάφη, καθώς κατεβαίνει το κέντρο βάρους, όπως επίσης επιτρέπει μια πιο σωστή στάση σώματος επάνω στο ποδήλατο.

Πρόκειται για μια πολύ απλή τεχνική, την οποία οι περισσότεροι από εμάς απλά δεν την εφαρμόζουμε. Τι θα πρέπει να κάνετε; Είναι πολύ απλό. Απλά χαμηλώστε τις φτέρνες πάνω στα πετάλια.low heels mtb texnikh (3)
Πόσο θα πρέπει να τις χαμηλώσετε; Όσο πολύ, ή όσο λίγο νιώθετε ότι χρειάζεται σε κάθε σημείο της διαδρομής, ώστε να διατηρήσετε μια ουδέτερη και κεντραρισμένη θέση πάνω στο ποδήλατο. Η βέλτιστη θέση του αναβάτη πάνω στο ποδήλατο, είναι όταν όλο του βάρος στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά και μόνο στα πετάλια του ποδηλάτου. Χωρίς να σπρώχνει ή να τραβάει το τιμόνι, το βάρος φυσικά στηρίζεται όλο στα πετάλια, ανεξαρτήτως της μορφολογίας του εδάφους. Όταν χαμηλώνουμε τι φτέρνες οι μετατοπίσεις του σώματος μπροστά-πίσω και δεξιά-αριστερά γίνονται πιο εύκολες και πιο φυσικές.

Γιατί είναι τόσο σημαντική τεχνική;

Αν την χρησιμοποιείτε εκεί που χρειάζεται γίνεστε αυτομάτως καλύτερος αναβάτης.

  • Διατηρείτε το κέντρο βάρους σας -άρα και το βάρος σας- μέσω των πεταλιών και το μέσο του ποδηλάτου, αντί να κουράζετε τα χέρια σας καθώς υποστηρίζετε το βάρος σας στο τιμόνι.
  • Εξαλείφεται εκείνο το συναίσθημα που έχετε ότι θα φύγετε πάνω από το τιμόνι στα κατηφορικά απότομα κομμάτιαΤα πόδια σας πάντα έχουν να «πατάνε» κάτι και δεν φοβάστε μήπως γλιστρήσει το πόδι σας από τα πετάλι.
  • Σας βοηθάει κατά το φρενάρισμα, καθώς το βάρος μεταφέρεται στα ελαστικά, αυτά έχουν καλύτερη πρόσφυση και σταματάτε πιο έγκαιρα, όπως επίσης, δεν κουράζετε τα χέρια σας για να κρατάτε «κόντρα» όταν φρενάρετε, προς το τιμόνι.
  • Όταν το περισσότερο βάρος του σώματός μας στηρίζεται στα πετάλια, τότε τα χέρια σας είναι πιο ξεκούραστα και δεν χρειάζεται να πιάνετε πολύ σφιχτά το τιμόνι και ως εκ τούτου υπάρχει βελτίωση στην χρήση των φρένων και κατά τον γενικό έλεγχο του ποδηλάτου.

Συμβουλές:

  • Αν χρησιμοποιείτε spd τότε αυτή η τεχνική είναι αρκετά πιο δύσκολη να εφαρμοστεί λόγω της θέσεως των cleat στα παπούτσια. Αναλόγως το είδος της ποδηλασίας βουνού που κάνετε (XC, AM, DH) τότε όσο πιο πολύ χρόνο περνάτε στα κατηφορικά μονοπάτια, τόσο πιο πίσω θα πρέπει να βρίσκονται τα cleat στα παπούτσια σας (πίσω προς την φτέρνα) ώστε να γίνει πιο φυσική αυτή η τεχνική.
  • Μην φοβάστε να πατήσετε το μπροστά φρένο. Όταν έχετε χαμηλά τις φτέρνες σας το βάρος σας στηρίζεται στα πετάλια του ποδηλάτου και μεταφέρεται μέσω αυτών στα ελαστικά. Πατήστε το μπροστά φρένο με δύναμη -όχι να μπλοκάρει- και ταυτόχρονα μετακινήστε το σώμα σας πίσω, μακριά και χαμηλά από την σέλα με σχετικά τεντωμένα πόδια, σαν να κρατάτε «κόντρα» με τα πόδια σας στο ποδήλατο που φρενάρει. Θα δείτε ότι θα μειωθεί πολύ η απόσταση φρεναρίσματος και θα αυξηθεί ο έλεγχος.

Τι λέτε; Θα το δοκιμάσετε;

Previous Article

Gi FlyBike. Το πρώτο έξυπνο σπαστό e-bike το οποίο μαζεύεται σε 1 δευτερόλεπτο!

Next Article

Παγίδα σε ποδηλατικό μονοπάτι. Γλίτωσε το μάτι του παρατρίχα!!!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια