Γιατί το MTB είναι μακράν καλύτερο της κούρσας!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
symboylesagorasmtb (3)

του Αλέξανδρου Πετρούτσου

Στο χθεσινό μας άρθρο καταγράψαμε τα πλεονεκτήματα της ποδηλασίας δρόμου σε σχέση με το ΜΤΒ.  Βρήκαμε τα 10 κύρια σημεία και τα καταγράψαμε γνωρίζοντας ότι πολλοί mountain-άδες δε συμφωνούν, έχουν ενστάσεις, παρατηρήσεις και οργή. 

Έτσι ήρθε η ώρα της εκδίκησης.  Όπως βρήκαμε 10 σημεία που υπερέχει η κούρσα, βρήκαμε κι άλλα 10 που υπερέχει το ΜΤΒ … μάλλον δε βρήκαμε 10, βρήκαμε δεκάδες άλλα αν τα καταγράψουμε όλα θα πουν οι κουρσάδες ότι μεροληπτούμε!

1. Τι; Μαζί με τα αυτοκίνητα;!

Ασφάλεια και ηρεμία πάνω απ’ όλα!  Ούτε αυτοκίνητα, ούτε φανάρια, ούτε καυσαέρια.  Αν είναι να πας κάπου χρησιμοποιώντας την άσφαλτο γιατί δεν πας με το αυτοκίνητο; Η παιδεία των αυτοκινητιστών δεν είναι να μοιράζονται το δρόμο, το αντίθετο θα λέγαμε…

2. Επιλογή διαδρομών

Στην Ελλάδα έχουμε ένα μεγάλο δίκτυο χωματόδρομων και μονοπατιών.  Εκεί που ο κουρσάς έχει 2-3 διαδρομές ο mountain-άς έχει πολύ περισσότερες να επιλέξει κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς

3. Ο κουρσάς το λέει tempo

Αυτό που ο κουρσάς λέει tempo, o mountain-άς το λέει «δημοσιοϋπαλληλίκι».  Κάνει πετάλι σα να γυρνάει σελίδες και να σφραγίζει χαρτιά αδιάφορα.  Λείπει η διαδραστικότητα με το τερέν, η ένταση και η έκπληξη στο δρόμο!

4. Είναι πιο παρεΐστικο

Μια βόλτα με φίλους στο βουνό είναι μοναδική εμπειρία, έχει πειράγματα, γέλιο και απρόοπτα.  Ό στόχος είναι πρώτα η βόλτα και ύστερα η άθληση.

5. Μεγαλύτερη γκάμα ποδηλάτων

Όλα τα ποδήλατα δρόμου δείχνουν ίδια.  Οι γεωμετρίες και το στήσιμο τους δε διαφέρει και πολύ.  Στα ποδήλατα βουνού οι επιλογές που υπάρχουν σε γεωμετρία, αναρτήσεις και τρόπο οδήγησης είναι άπειρες.

6. Φιλαράκι αυτό το κολάν βγαίνει και σε αντρικό;

Μετά τη βόλτα ακολουθεί ένας καφές, φαγητό η ποτό, έτσι, για το σχολιασμό της βόλτας και την «αποκατάσταση».  Φορώντας  κολάν και με τα SPD να κάνουν θόρυβο σαν τακούνια κάθε άλλο από απαρατήρητοι περνάν οι κουρσάδες…ενώ με τη βερμουδίτσα και το jersey είσαι κύριος…

7. Γίνε εξερευνητής

Όπου και να βρεθείς από τη στιγμή που υπάρχει άσφαλτος πάνε πολλοί.  Με το ΜΤΒ γίνεσαι εξερευνητής, ανακαλύπτεις μέρη, προορισμούς και μονοπάτια άγνωστα για τους περισσότερους.

8. Μετακίνηση στην πόλη

Το ΜΤΒ μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και για καθημερινή μετακίνηση.  Η διαδρομή από και προς τη δουλειά γίνεται πιο εύκολα, τα πεζοδρόμια και τα σκαλοπάτια δεν αποτελούν πρόβλημα.  Αρκεί βέβαια να υπάρχει ασφαλές μέρος για τη φύλαξη του.

9. Συμμετοχή σε αγώνες-events

Οι αγώνες και τα events που διοργανώνονται για τους φίλους του ΜΤΒ είναι πολύ περισσότερα.  Έτσι ο ποδηλάτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πολλά περισσότερα μέρη και προορισμούς συμμετέχοντας όχι για τη διάκριση αλλά για την εμπειρία.

10. Βρέχει;

Για τους κουρσάδες η βροχή σημαίνει ότι τα πολλά μποφόρ για τα πλοία.  Μένουν δεμένα στο λιμάνι και τα δύο.  Για το mountain-ά όμως η βροχή σημαίνει ότι δράση και επιστροφή στο σπίτι με την αίσθηση που είχαμε ως παιδιά όταν παίζαμε χωρίς να μας νοιάζει μήπως λερωθούμε.

Το άρθρο αυτό, όπως και το προηγούμενο, που εντοπίζει τα σημεία υπεροχής της κούρσας δεν έχει σκοπό να μειώσει ούτε τους mountain-άδες, ούτε τους κουρσάδες.  Μόνος σκοπός του είναι να δείξει τις 2 πλευρές και να τις διακωμωδήσει.  Δε σημαίνει ότι επειδή κάποιος κάνει κούρσα ή ΜΤΒ είναι καλύτερος σε κάτι. 

To Sela.gr αγαπάει, στηρίζει και γράφει και για τα 2 … ok, λίγο περισσότερο το ΜΤΒ! Το θέμα είναι να κάνουμε ποδήλατο.  Στο δρόμο, στο βουνό ή οπουδήποτε αλλού δεν έχει σημασία.  Αυτό που μετράει είναι η ευχαρίστηση που προσφέρει στον καθένα! 

Previous Article

Πέσατε; Δείτε ποια είναι τα βασικά μέρη που θα πρέπει να ελέγξετε στο ποδήλατο σας.

Next Article

SussMyBike, ρύθμιση ανάρτησης με τηλεμετρία! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια