Πτυσσόμενο παλουκόσελο! Υδραυλικό ή μηχανικό; (poll)

Author: Χωρίς σχόλια Share:
FF9A3129-640x426

Το πτυσσόμενο παλουκόσελο είναι άγνωστο στις περισσότερες κατηγορίες ποδηλασίας, ωστόσο για κάποιους είναι αποκάλυψη! Στην κατηγορία Enduro/All Mountain είναι σχεδόν τόσο απαραίτητο όσο και οι τροχοί (υπερβολές). Επιτρέπει τη μεταβολή της θέσης της σέλας με το πάτημα ενός κουμπιού. Έτσι δε χρειάζεται να σταματάμε για να κατεβάζουμε τη σέλα στα τεχνικά κατηφορικά τμήματα, ούτε να την ξανανεβάζουμε όταν θέλουμε να δώσουμε δύναμη στο πετάλι ή να ξεκουραστούμε λίγο.


Τα πτυσσόμενα παλουκόσελα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα μηχανικά και τα υδραυλικά. Έχοντας χρησιμοποιήσει και τα δύο έχω παρατηρήσει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στα δυο, αλλά η «ζυγαριά» γέρνει στα μηχανικά, τα «πατροπαράδοτα», αυτά με το συρματόσχοινο και να γιατί:

1.Είναι πιο οικονομικά
Οι τιμές στα μηχανικά ξεκινούν από τα 150 ευρώ ενώ τα υδραυλικά από 250 ευρώ. Σχεδόν διπλάσιo κόστος δηλαδή…

2. Για την απλότητα
Ο μηχανισμός του μηχανικού παλουκόσελου είναι πολύ πιο απλός … και όσο πιο απλά τόσο και πιο καλά.

3. Δεν χρειάζονται service
Αντί για τις εξαερώσεις, τις αλλαγές υγρών και περίεργους τζόγους που έχουν τα υδραυλικά έχουμε μόλις ένα συρματόσχοινο στα μηχανικά.

4. Δουλεύουν σε κάθε θερμοκρασία
Στις χαμηλές θερμοκρασίες τα λάδια παγώνουν με αποτέλεσμα σε πολλές χειμερινές βόλτες να βγαίνει εκτός το υδραυλικό από την αρχή της βόλτας.

5. Εύκολη τοποθέτηση-αφαίρεση
Σε πολλά ποδήλατα η καλωδίωση είναι εσωτερική με αποτέλεσμα να πρέπει να το αποσυναρμολογήσουμε το υδραυλικό για την τοποθέτηση ή την αφαίρεση του.

Η μάχη υδραυλικών και μηχανικών μερών είναι σκληρή πάνω στα ποδήλατα μας. Στα περισσότερα σημεία τα υδραυλικά υπερέχουν. Στα φρένα για παράδειγμα δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στα μηχανικά. Στο κλείδωμα ανάρτησης όμως πάλι οι απόψεις διίστανται. Προσωπικά και πάλι εκεί προτιμώ το μηχανικό κλείδωμα. Ωραία η εξέλιξη και τα πιο high-tech περιφερειακά, ωραίο και το marketing των εταιριών, ωραίες και οι απόψεις μου (υποκειμενικό) αλλά η τελική απόφαση έχει πολλές περισσότερες παραμέτρους που στον καθένα διαφέρουν.

Η τελική επιλογή όμως είναι προσωπική και είναι του καθενός.

Previous Article

Ποδηλατικά tattoo για τους λάτρεις της «βελόνας»!

Next Article

Θρήνος στην ποδηλατική κοινότητα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια