10 χαρακτήρες αναβατών που σίγουρα έχεις συναντήσει!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
drunk_cyclist_damongman_flickr

Το να βγεις στο βουνό για ποδήλατο με φίλους δεν είναι απλή υπόθεση. Για να συνεννοηθούν όλοι οι συμμετέχοντες και να κυλήσουν όλα ομαλά πρέπει να υπάρχει πάνω απ’ όλα καλή διάθεση, κατανόηση και σεβασμός. Αν υπάρχουν αυτά, όλα τα άλλα βρίσκονται. Ωστόσο, υπάρχουν 10 περιπτώσεις που όσο καλή διάθεση, κατανόηση και σεβασμός να υπάρχει οι καταστάσεις γίνονται λίγο πιο οριακές και με κάποια χαρακτηριστικά που κουβαλάμε, δυσκολεύουμε τη ζωή τη δική μας αλλά και των άλλων.

1.Ο γκρινιάρης

Πάντα υπάρχει κάποιος στην παρέα που γκρινιάζει. Πιο πολύ για να σπάσει τη σιωπή μιας παρατεταμένης ανηφόρας παρά για να γκρινιάξει. Όταν αυτό γίνεται σε αποδεκτά όρια έχει πλάκα. Όταν, όμως, γίνεται εμμονή, κανείς δε διασκεδάζει αφού ποτέ δε μειώθηκε η απόσταση ή η κλίση εξαιτίας της γκρίνιας, σωστά;

2. Ο “σε 5 είμαι εκεί”

Το ότι τις περισσότερες φορές θα ξεκινήσουμε τη βόλτα 15 λεπτά με μισή ώρα καθυστέρηση είναι γεγονός και συμβαίνει σχεδόν πάντα. Ωστόσο υπάρχει κάποιος που θα φτάσει καθυστερημένος αλλά δε θα είναι κι έτοιμος. Όση ώρα αυτός φοράει τις επιγονατίδες του, οι υπόλοιποι έχουν κάνει ήδη αρκετό ζέσταμα κάνοντας γύρες στο αυτοκίνητο του σαν πεινασμένοι καρχαρίες!

3. Ο ξενύχτης

Συχνά συνδυάζεται με την από πάνω κατηγορία. Μυρίζει καπνό και αλκοόλ και ανακοινώνει ότι κοιμήθηκε 2 ώρες, αφού χαιρέτησε και την τελευταία καθαρίστρια του club που διασκέδαζε. Μόνη ελπίδα είναι να τον φυσήξει ο καθαρός αέρας του βουνού αλλιώς θα μένει πίσω συνέχεια και σύντομα θα μετανιώσει για την επιλογή του αλλά και εσείς που δεν τον βάλατε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου να κοιμηθεί!

4. Ο ανοργάνωτος

«Εδώ το είχα βάλει», «μήπως έχει κάποιος μια σαμπρέλα», τον ακούμε συχνά να λέει. Δεν έχει φροντίσει τίποτα και στην καλύτερη περίπτωση το σακίδιο του έχει ένα κρουασάν. Συνήθως δεν παθαίνει τίποτα αλλά τη μια που θα πάθει θα ανοίξουν 4 σακίδια για να καλύψουν τις ανάγκες του.

5. Ο “Solo rider”

Ο «Solo Rider» κανονίζει τη βόλτα του όλη την εβδομάδα με φίλους. Από τη στιγμή όμως που θα ξεκινήσει η βόλτα όλοι θα δουν μόνο στιγμιαία τη πλάτη του και μετά θα χαθεί για πάντα. Θα κάνει τη διαδρομή μόνος του γιατί έχει “πιο γρήγορο ρυθμό” και θα περιμένει στο τέλος βαριεστημένος για καμιά ώρα.

6. Ο Μερακλής

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία, πιθανό να μην πίνει πολύ αλκοόλ γενικά αλλά στο μονοπάτι θέλει τη μπύρα του. Είναι σχεδόν τελετουργικό. Η επιλογή του σημείου μελετημένη και συνήθως έχει νερό και θέα. Μπορεί να κόψει για λίγο στη βόλτα αλλά δεν πειράζει, δώστε χώρο στους μερακλήδες. Εξάλλου συχνά είναι και αυτός που γνωρίζει τα μονοπάτια!

7. Ο Control Freak

Μέρος της βόλτας είναι και το απρόβλεπτο. Αν βρέξει το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις αδιάβροχο, δεν αξίζει να αναβληθεί μια βόλτα επειδή υπήρχαν μαύρα σύννεφα. Υπάρχει περίπτωση να επιλεχθεί μια άλλη διαδρομή από τη γνωστή, οι χάρτες, τα gps και η πληροφόρηση που υπάρχει είναι αρκετή, δεν υπάρχει λόγος να μείνουμε κολλημένοι στα ίδια μέρη. Ο ανασφαλής φίλος μας φοβάται οποιαδήποτε αλλαγή ή τα απρόβλεπτα … μπορεί βέβαια να ξέρει κάτι περισσότερο από εμάς..

8. Ο ‘Έχω ότι χρειαστεί’

Η οργάνωση είναι καλή στη βόλτα και πάντα βοηθάει, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που το παρακάνουν. Έχω βγει με φίλο στο βουνό και κοιτάζοντας στο φαρμακείο του για λίγο Betadine ανακάλυψα ότι είχε μέχρι και μορφίνη (!!!!) για περίπτωση σοβαρού τραυματισμού. Κάποιος άλλος είχε 4 χάρτες από Γαλλικά βουνά στο σακίδιο του, 2 σαζμάν (το 1 δούλευε) και διάφορα άλλα που έκαναν το σακίδιο του να μοιάζει πιο χαοτικό και από γυναικεία τσάντα. Ένα φαρμακείο και χάρτης της περιοχής είναι απαραίτητα αλλά μέχρι εκεί.

9. Ο “Με υποχρεώσεις”

Στις 2:30 πρέπει να είναι στο σπίτι! Καλό το ποδήλατο αλλά πεθερικά, γονείς, γυναίκα, παιδιά και χρυσόψαρο δε θα φάνε μόνοι τους. Το ότι βέβαια εξακολουθεί να κάνει ποδήλατο, έστω και με περιοριστικούς όρους είναι αξιέπαινο και ας κάνει καμιά φορά τις βόλτες μας πιο σύντομες.

10. Ο “Που πας;”

Δεν είναι όνομα, είναι ερώτηση! Κουβαλάει πολλά από τα παραπάνω κουσούρια και έχει ένα ακόμα: Το ποδήλατο του είναι αξιοθρήνητο, μοιάζει λίγο με τη χώρα μας, που δεν πεθαίνει αλλά μονίμως ψυχορραγεί. Ο ιδιοκτήτης του το θεωρεί κάτι σαν το Lada Niva σε ποδήλατο. Στην πρώτη ματιά δε σου γεμίζει το μάτι ποδήλατο και αναβάτης αλλά οι ικανότητες του και η γνώση του σε μονοπάτια φαίνεται τελικά να του καλύπτουν την ανάγκη για ένα γυαλιστερό ποδήλατο!

Υπάρχουν πολλά ακόμα χαρακτηριστικά που εντοπίζω σε εμένα ως ποδηλάτη και στους άλλους. Πολλά από αυτά μπορεί να φαίνονται πολύ αρνητικά κάποιες φορές αλλά η χαλαρή διάθεση που προσφέρει το βουνό βοηθάει στο να παραβλέπουμε ή να διακωμωδούμε συμπεριφορές. Σε δύσκολες περιπτώσεις όμως θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες και όχι μόνο να χαλάσουν τη βόλτα άλλα και να προκαλέσουν ατυχήματα (πχ περίπτωση ξενύχτη). Με αφορμή αυτό το άρθρο, λοιπόν, αναλογιστείτε και εντοπίστε τα χαρακτηριστικά σας και των φίλων σας, το πώς λειτουργείτε. Όχι απαραίτητα για να τα αλλάξετε απλά γιατί έχει πλάκα.

Previous Article

Ακολουθήστε τις 5 συμβουλές μας για περισσότερη διασκέδαση στα μονοπάτια!

Next Article

Γιατί η Mέση Aνατολή είναι ένας must προορισμός για ποδηλασία δρόμου!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια