Σου αρέσει το σπαστό ποδήλατο; Ιδού η ιστορία του…

Author: Χωρίς σχόλια Share:
folding bike

Το σπαστό ποδήλατο δεν είναι μια νέα μόδα, δεν είναι μια καινούρια ιδέα που ήρθε να καλύψει ή να δημιουργήσει ανάγκες. Είναι η εφαρμογή στην καθημερινότητα μιας ιδέας που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και πρωτοχρησιμοποιήθηκε από Βρετανικά και Γαλλικά στρατεύματα και από αλεξιπτωτιστές στην περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη μεγάλη του «άνθηση» και διάδοση γνώρισε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Το 1964 βγαίνει στη παραγωγή η μυθική Graziella.  Με τις κομψές της λεπτομέρειες, την αισθητική και την πρακτικότητα της γρήγορα γίνεται σύμβολο μιας αντικομφορμισμού και ανεμελιάς για την ευκατάστατη κοινωνία της Ιταλίας. Η Brigitte Bardot πρωταγωνιστούσε στη διαφημιστική καμπάνια, ήταν το μέσο μετακίνησης, έμπνευσης και λατρείας για καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Salvador Dali. Η αυτοκινητοβιομηχανία προσαρμόστηκε και κατασκευάζονταν αυτοκίνητα με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη Graziella. Όλη η εποχή απέπνεε αισιοδοξία, ανεμελιά και ελπίδα για το μέλλον. Η αστική τάξη της της Ευρώπης μεγάλωνε και μαζί της ο ρομαντισμός. Ξαναανακαλύπτονταν η χαρά της βόλτας και ερχόταν στο προσκήνιο η πρακτικότητα.

Αναμφισβήτητα το σπαστό ποδήλατο που είχε εμφανιστεί ως πολεμικός εξοπλισμός πέρασε στη συνείδηση των ανθρώπων σαν σύμβολο ευημερίας, αποτέλεσε μια μόδα που έσβησε μαζί με την κοινωνική τάξη που το ανέδειξε, ωστόσο άφησε παρακαταθήκη για την εποχή μας. Μπορεί ο συμβολισμός του να ήταν εφήμερος αλλά η πρακτικότητα του παραμένει διαχρονική.

Στο σήμερα καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αστικό περιβάλλον ή ταξιδεύουν. Από το σπίτι στο σταθμό του Τραμ ή του Μετρό, αναδίπλωση, άφιξη στο σταθμό προορισμού, ξεδίπλωμα, στη δουλειά, αναδίπλωση και όλα αυτά με ένα μοχλό και μια διαδικασία δευτερολέπτων. Ο όγκος μειώνεται, η αποθήκευση και η μεταφορά δεν είναι πλέον πρόβλημα.

Το μέγεθος των τροχών ποικίλλει και συναντάμε ακόμα και 26άρηδες τροχούς, ωστόσο τα πιο επιτυχημένα εμπορικά μοντέλα διαθέτουν τροχούς από 16 έως 20 ίντσες. Το βάρος τους κυμαίνεται στα 12 με 14 κιλά και κατασκευάζονται κυρίως από αλουμίνιο αλλά στα πιο οικονομικά συναντάμε και ατσάλι. Πλέον συναντάμε και σπαστά με αναρτήσεις, δισκόφρενα ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν βγει στην παραγωγή ακόμα σπαστά με ηλεκτρική υποβοήθηση. Οι ταχύτητες είναι από 3 έως 8 και τα περιφερειακά είναι ίδια με αυτά των κοινών ποδηλάτων.

Είναι η ιδανική λύση για συνδυαστική μετακίνηση στην πόλη, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μετακίνησης και εργασίας και η τα δρομολόγια από και προς τη δουλειά γίνονται άσκηση και ψυχαγωγία.

Εσύ έχει καβαλήσει ποτέ σπαστό ποδήλατο;

Previous Article

650Β ή αλλιώς 27.5! Μύθος ή ανάγκη;

Next Article

Τα 4 στοιχεία που κάνουν μια πόλη φιλική στο ποδήλατο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια