Μύθοι γύρω από την ποδηλασία…

Author: Χωρίς σχόλια Share:
road bike aa (1)

Όσο περισσότερο ασχολείται κάποιος με την ποδηλασία, τόσο πιο ξεκάθαροι γίνονται οι μύθοι που την συνοδεύουν στους κύκλους των «αμύητων». Το ποδήλατο δεν είναι μια ασχολία για παιδιά και περίεργους νέους με μούσια και καρό πουκάμισα (γνωστοί και ως hipster!). Ας δούμε όμως μερικούς από τους πιο γνωστούς «μύθους» που κυκλοφορούν….

Χρειάζεστε μια περιουσία για να ξεκινήσετε την ποδηλασία. Σίγουρα θα έχετε ακούσει τιμές από ποδήλατα τα οποία όχι μόνο είναι απαγορευτικές, αλλά πολλές φορές είναι πιο ακριβά από κάποιο μικρό αυτοκίνητο, αλλά όχι, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε τόσα πολλά χρήματα αν πρόκειται να ξεκινήσετε τώρα το ποδήλατο. Υπάρχουν αξιοπρεπέστατα ποδήλατα τα οποία θα σας βάλουν στον χώρο με σχετικά λίγα χρήματα. Οι διαφορές τους με ένα πιο ακριβό ποδήλατο βρίσκονται συνήθως στην ποιότητα του σκελετού (αλουμίνιο/ανθρακόνημα), στην ποιότητα των περιφερειακών και στο συνολικό βάρος.

Πρέπει να έχετε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ένα από τα μεγαλύτερα ψέμματα που ακούγεται όταν κάποιος αναφέρει πως θέλει να ξεκινήσει την ποδηλασία είναι αυτό της φυσικής κατάστασης. Το ποδήλατο είναι η πιο ήπια μορφή άσκησης που μπορεί να κάνει κάποιος και το μεγαλύτερο θετικό που έχει, είναι πως μπορεί να την προσαρμόσει στις ανάγκες αλλά και στις δυνατότητες του!

Πρέπει να ξυρίσεις τα πόδια/χέρια/μούσια! Θα ακούσεις πάρα πολλούς λόγους γιατί θα πρέπει να ξυρίσεις τις τρίχες από τα πόδια και γενικά από το σώμα σου όταν εμπλακείς σε κάποια αρκετά hardcore ποδηλατική παρέα, αλλά μην στεναχωριέσαι. Από την στιγμή που δεν το βλέπεις ανταγωνιστικά και επαγγελματικά, δεν χρειάζεται να ξυρίσεις τίποτα. Πολλές φορές και οι καλύτεροι βγαίνουν με αξύριστα πόδια. Το ξύρισμα γενικά, βοηθάει στην αποθεραπεία και στο μασάζ και δεν υπάρχουν αποδείξεις πως βοηθάει στην αεροδυναμική -τουλάχιστον στην ποδηλασία δρόμου. Όσον αφορά το MTB, η έλλειψη τριχών, βοηθάει σε περίπτωση ατυχήματος ώστε οι τρίχες να μην γίνουν ένα με το αίμα από κάποια πληγή και δεν ξεκολλάν μετά! Αν θέλετε πάντως μερικές συμβουλές, δείτε εδώ.

Οι σέλες είναι άβολες. Ναι αυτό μπορεί να ισχύει αν η σέλα που έχετε στο ποδήλατο σας δεν είναι η κατάλληλη για τον σωματότυπο σας ή αν είναι κακώς ρυθμισμένη. Πολλές φορές μάλιστα θα έχετε δει κάποια σέλα της οποίας η τιμή ξεπερνάει τα 2 ψηφία, να έχει ελάχιστο μαλακό υλικό ή πολλές φορές και καθόλου. Η ποσότητα υλικού που έχει κάποια σέλα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την άνεση της. Αυτό που επηρεάζει την άνεση μιας ποδηλατικής σέλας είναι κυρίως το σχήμα της και αν «ταιριάζει» στο σώμα του αναβάτη. Σε γενικές γραμμές οι στενές σέλες είναι για αναβάτες με πιο «επιθετική» θέση οδήγησης, ενώ οι πιο φαρδιές για κάποιον που κάθεται πιο «όρθιος» στο ποδήλατο. Για τις γυναίκες υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες σέλες, οι οποίες είναι πιο φαρδιές λόγω ανατομίας. Περισσότερα για τις ποδηλατικές σέλες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

saddlesores (4)

Το ποδήλατο είναι επικίνδυνο. Καθώς συνεχώς ακούμε για ατυχήματα που συμβαίνουν με ποδηλάτες και διερχόμενα οχήματα, κάποιος θα πιστέψει πως η ποδηλασία είναι πολύ επικίνδυνο. Κάθε άλλο όμως, καθημερινώς γίνονται χιλιάδες μετακινήσεις με ποδήλατα και τα ατυχήματα αντιστοιχούν σε ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των μετακινήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία από την Μ. Βρετανία, ένας ποδηλάτης σκοτώνεται κάθε περίπου 27 εκατομμύρια μίλια διανυμένης απόστασης πάνω σε ποδήλατο.

Γνωρίζετε κάποιον άλλον «μύθο» γύρω από το ποδήλατο;

Previous Article

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να «καθαρίσει» το μυαλό, είναι το MTB! (video)

Next Article

Οι 6 βιταμίνες και η σημασία τους για τους αθλητές!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια