10 λόγοι που με κάνουν να σπρώχνω το ποδήλατο στην κορυφή!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
0

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να πείσω φίλους για αναβάσεις σε κορυφές. Το έχω κάνει να φαίνεται εύκολο…και το έχω μετανιώσει. Το έχω παρουσιάσει δύσκολο…και έχω αποθαρρύνει. Καταλήγω τις περισσότερες φορές να το κάνω μόνος μου… το να πείσεις κάποιον ότι τέσσερις ώρες σπρώξιμο, κουβάλημα και «ταλαιπωρία» είναι πραγματικά δύσκολο, ειδικά αν απέναντι έχεις Downhill-άδες.

Ωστόσο ένας ικανός αριθμός φίλων με έχει ακολουθήσει. Το αποτέλεσμα ήταν άλλοτε καταστροφικό και άλλοτε αποκαλυπτικό. Υπάρχουν άνθρωποι που με έχουν μισήσει και άλλοι που μπροστά τους αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος κόσμος κι έγιναν φανατικοί των ψηλών βουνών. Πλέον προσπαθώ να παρουσιάζω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και να αφήνω τον άλλο να αποφασίζει αν θέλει να με ακολουθήσει ή όχι. Έτσι, αποφεύγω γκρίνιες και ανεβαίνω στο βουνό με αυτούς που μπορούν να καταλάβουν γιατί το κάνουν και να το απολαύσουν. Από αυτούς λοιπόν, αλλά και με τη δική μου εμπειρία έχω κατανοήσει καλύτερα το γιατί το κάνω αυτό, για ποιον λόγο σπρώχνω το ποδήλατο μέχρι τις κορυφές της Ελλάδας και βρήκα 10 λόγους για να το κάνετε κι εσείς!

1. Για τη θέα

Όσο ανεβαίνεις υψόμετρο, υπάρχουν όλο και λιγότερα δέντρα ή άλλα βουνά να κόβουν τη θέα. Όταν είσαι πάνω από τα 2000 μ. όλα μοιάζουν πολύ μικρά!

2. Γιατί δεν είμαστε κάθε μέρα εκεί

Πόσο συχνά στη ζωή μας ανεβαίνεις σε κορυφές; Μάλλον σπάνια. Καλύτερα να μη πεις όχι στις λίγες ευκαιρίες, δε δίνονται πολλές.

3. Για την προπόνηση

Σε μεγάλο υψόμετρο η προπόνηση είναι πιο αποδοτική. Το οξυγόνο πιο αραιό και αυξάνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

4. Βελτίωση τεχνικής

Ανεβαίνοντας συναντάμε φυσικά τεχνικά κομμάτια που αξίζει να κάνουμε μια στάση, να εξασκηθούμε και να βελτιώσουμε την τεχνική μας.

5. Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος

Στα ψηλά συχνά δε μπορούμε να φτάσουμε πεταλάροντας, το κουβάλημα είναι η μόνη επιλογή αν δεν υπάρχει χωματόδρομος.

6. Γιατί είναι ωραία πάνω απ’ τα σύννεφα

Μια από τις πιο ωραίες εμπειρίες μου είναι όταν ανεβαίνοντας τον Όλυμπο βρέθηκα πάνω από τα σύννεφα. Κάτω έβρεχε και πάνω έμοιαζαν με βαμβάκι.

7. Η ανάβαση διδάσκει υπομονή

Δεν έχει σημασία πόση ώρα σπρώχνουμε, δεν κοιτάζουμε ρολόι, προχωράμε υπομονετικά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή και δεν υπάρχει βιασύνη, μόνο η κορυφή.

8. Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει.

Νόμος της ζωής ισχύει φυσικά και στο ποδήλατο. Τα υψομετρικά που ανεβαίνουμε τα κατεβαίνουμε … αρκεί να είναι βατό το μονοπάτι.

9. Για όλα αυτά που θα συναντήσεις

Γιατί θα δεις αγριοκάτσικα στα βράχια, πέρδικες να φεύγουν τρομαγμένες, λαγούς μέσα στο χιόνι, κοπάδια από άλογα να τρέχουν και σκηνές που ποτέ δε θα τις έβλεπες στη συνηθισμένη βόλτα.

10. Θα καταλάβεις τους φίλους σου

Με όποιον μοιραστείς αυτή την εμπειρία να είσαι σίγουρος ότι μετά θα σας συνδέουν πολλά…ή δε θα ξαναμιλήσετε. Το βουνό μας δοκιμάζει…

Το πιο δυνατό επιχείρημα, όμως, είναι γιατί ζούμε μόνο μια φορά και πρέπει να δοκιμάσουμε όσο περισσότερα πράγματα γίνεται! Γιατί δεν υπάρχει μέρος που δε μπορούμε να ποδηλατήσoυμε! Δεν έχει σημασία αν θα είναι στο βυθό ή στις κορυφές, σημασία έχει να το κάνουμε, έστω μια φορά… Θα το εκτιμήσουν μέχρι και τα…ποδήλατα μας!

Previous Article

Φωτογραφικό tour, στο εργοστάσιο της DT Swiss. (60+ φωτογραφίες)

Next Article

Ποδηλατικό Καρναβάλι 2016!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια