Αφού σε προηγούμενα θέματα αναλύσαμε τι είναι το βατόμετρο και πως δουλεύει, ήρθε η ώρα να δούμε αν η αγορά του αξίζει για τον μέσο αναβάτη όπως επίσης και ποια τα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματά του.
Το βατόμετρο είναι ένα εργαλείο ανεκτίμητης αξίας στην προπόνησή μας, καθώς η ανάλυση της προπόνησης γίνεται πιο αξιόπιστη και πιο λεπτομερής και σίγουρα τα οφέλη που προκύπτουν από την σωστή ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι μεγαλειώδη. Αν ακόμη, βέβαια το σκέφτεστε αν αξίζει η επένδυση σε ένα βατόμετρο εμείς θα σας πούμε πως αξίζει. Ας δούμε όμως και μερικά επιχειρήματα υπέρ αυτού.
- Εξαλείφει τις εικασίες από την ένταση της προπόνησης, οπότε αυτή γίνεται πιο συστηματική και καλύτερα επαναλαμβανόμενη.
- Υπάρχει ποσοτική παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης κατά την πάροδο του χρόνου (όταν συνδυάζεται με παλμογράφο) και προσφέρει στοιχεία για το κατά πόσο μια προπόνηση είναι αποδοτική, αλλά επίσης και πότε θα πρέπει να ξεκουραστούμε.
- Βοηθάει στον εντοπισμό των αδυναμιών, πάνω στο ποδήλατο.
- Παρακολουθείτε τις επιδόσεις σας κατά την διάρκεια ενός αγώνα.
- Μπορείτε να προπονηθείτε πιο ειδικά, ώστε να είστε καταλληλότερα προετοιμασμένοι για έναν αγώνα συγκεκριμένου τύπου (π.χ χρονόμετρο, ανάβαση).
- Σας επιτρέπει να δοκιμάσετε διάφορες αεροδυναμικές θέσεις και ρουχισμό ώστε να ξέρετε τι δουλεύει καλύτερα για εσάς και το ποδήλατό σας.
Υπάρχουν όμως και αρκετοί περιορισμοί στην χρήση ενός βατόμετρου και αυτό δεν το καθιστά ιδανικό για όλους.
Αυτός που είναι πρόθυμος να καθίσει πάνω από τα νούμερα να τα μελετήσει, να δει που έχει αδυναμίες και που πλεονεκτεί είναι αυτός που θα βοηθηθεί περισσότερο. Αν κάποιος αγοράσει ένα βατόμετρο, ώστε απλά να βλέπει μερικά νούμερα, τότε καλύτερα θα ήταν να ξόδευε αυτά τα λεφτά κάπου που θα του πρόσφεραν περισσότερα.
Επιπλέον, δεν είναι ένα gadget που με την πρώτη του χρήση θα σας κάνει να “πετάτε”. Δεν θα σας μετατρέψει αυτομάτως σε “επαγγελματία”. Χρειάζεται υπομονή, να καταλαβαίνετε τα νούμερα που βλέπετε και πολύ προπόνηση ώστε να δείτε αλλαγές στον τρόπο που ποδηλατείτε. Επίσης, το να διαβάζετε μόνοι σας τα νούμερα από το βατόμετρο, δεν είναι ο συνιστώμενος τρόπος για να προσαρμόσετε ανάλογα την προπόνησή σας για αρκετούς λόγους. Ο πιο βασικός από αυτούς είναι πως δεν διαθέτετε τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες.
Όπως και όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές, έτσι και ένα βατόμετρο είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και ο χειρισμός του θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα για αρκετό καιρό. Επίσης, δεν είναι ένα gadget που θα το βάλετε στο ποδήλατο και θα το ξεχάσετε. Χρειάζεται συντήρηση -εκτός της αλλαγής μπαταριών- η οποία κοστίζει και μάλιστα ακριβά.
Τέλος, είναι πολύ εύκολο να χαθείτε μέσα στα νούμερα και να ξεχάσετε γιατί ανεβήκατε στο ποδήλατο εξ’ αρχής! Ανεβήκατε γιατί θέλατε να διασκεδάσετε. Μην γίνετε θύματα της ανάλυσης των αριθμών, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθείτε να ποδηλατείτε μόνοι σας!
Αποφασίσατε τελικά να αγοράσετε το βατόμετρο; Δείτε τι θα πρέπει να κάνετε πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.
Πρέπει να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται. Αν το αγοράσατε μόνο και μόνο επειδή το έχουν αρκετοί στην παρέα σας, συγνώμη, αλλά δεν θα βελτιωθείτε έτσι. Πρέπει να μάθετε να αναλύετε τα δεδομένα που έχει καταγράψει και να τα μεταφράζεται στο πως προκύπτουν αυτά από το σώμα σας. Μόνο έτσι θα καταλάβετε τι χρειάζεται να κάνετε για να βελτιωθείτε.
Πηγαίνετε για εργομετρικές εξετάσεις, ώστε να έχετε μια αφετηρία για την προπόνησή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να θέσετε πραγματικούς στόχους και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας με την πάροδο του χρόνου.
Θα πρέπει να κατανοήσετε τις ζώνες προπόνησης και να καταλάβετε πως από εδώ και πέρα -αν θέλετε να δείτε πραγματική βελτίωση- θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα πάνω στο ποδήλατο και όχι απλά να βγαίνετε βόλτα με τους φίλους σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την πιο απλή διαδρομή που κάνατε, ή ακόμη χειρότερα και το καθημερινό σας commute μέχρι την εργασία σας!
Σκεφτείτε σοβαρά την πρόσληψη ενός προπονητή και να ακολουθήσετε ένα προπονητικό πλάνο βασισμένο στα νούμερα από το βατόμετρο καθώς πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο ώστε να έχετε τα μέγιστα οφέλη από την επένδυσή σας.
Να είστε απόλυτα σίγουροι για το ποδήλατο-α που θέλετε να τοποθετήσετε το βατόμετρο ώστε να περιορίσετε τις επιλογές σας κατά την έρευνα αγοράς.
Τέλος, πριν προβείτε στην αγορά ενός, χωρίς να είστε απόλυτα σίγουροι αν το χρειάζεστε ή αν θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι, θα μπορούσατε να δανειστείτε ένα ποδήλατο με βατόμετρο, ή σκέτο το βατόμετρο από κάποιον φίλο σας, να το χρησιμοποιήσετε λίγες ημέρες για να δείτε αν μπορείτε να κατανοήσετε το κατανοήσετε και αν στην τελική θα μπορέσετε να βελτιωθείτε με την χρήση του.
Εσείς χρησιμοποιείτε βατόμετρο; Για ποιον λόγo το αγοράσατε; Είδατε βελτίωση στις επιδόσεις σας;
- Tags: βατόμετρο, εργομετρικά, προπόνηση