Ξεπεράστε τον φόβο στην ποδηλασία βουνού με αυτές τις 7 απλές συμβουλές!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
mtb fear  (1)

Η ποδηλασία βουνού για άλλους είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό έχουν κάνει, ενώ για άλλους ένα «κάτεργο» μια αναγκαιότητα και αυτό οφείλεται καθαρά την εξοικείωση αλλά και στο επίπεδο της τεχνικής του κάθε αναβάτη. Αυτό που για άλλους είναι μια βόλτα με μικρά διαστήματα αδρεναλίνης, για άλλους είναι ό,τι πιο επικίνδυνο και ακραίο έχουν κάνει!

Το ότι κάποιος φοβάται στο βουνό, φοβάται τον βραχόκηπο, φοβάται τα εκτεθειμένα σημεία, φοβάται το χαλαρό έδαφος, δεν έχει να κάνει με την πυγμή του ή το θάρρος του, ούτε με το ότι δεν ξέρει το μονοπάτι, αλλά καθαρά με τις ικανότητές του. Όταν κάποιος έχει τις ικανότητες, σε όσο άγνωστο μονοπάτι και αν μπει καταφέρνει να το διασκεδάσει! Παρακάτω έχουμε 7 συμβουλές για όσους φοβάστε την ποδηλασία βουνού, φοβάστε τα μονοπάτια, φοβάστε τα κατηφορικά κομμάτια, φοβάστε μην «φάτε» χώμα!

  1. Ξεκινήστε σιγά σιγά με μικρά βήματα καθώς εξελίσσεστε. Το να πηδήξετε το διπλό άλμα για να σας φύγει ο φόβος των αλμάτων, ξεπερνώντας κατά πολύ την «ζώνη άνεσης»(comfort zone) δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να μάθετε να κάνετε άλματα! Πόσες φορές κάνατε κάτι το οποίο ήταν πολύ πάνω των δυνατοτήτων σας, πήγε καλά, αλλά μετά είχατε την αίσθηση του «πωωωω, τύχη βουνό, πως την γλίτωσα έτσι». Με αυτόν τον τρόπο δεν προοδεύετε, αλλά ούτε ξεπερνάτε τις φοβίες σας. Μικρά σταθερά βήματα και όποτε νιώθετε σίγουρος μπορείτε να πιέσετε λίγο παραπάνω. Τι και αν μένετε τελευταίοι από την παρέα στο κατέβασμα; Better safe, than sorry όπως λέει και ένας φίλος!mtb fear (3)
  2. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε να κάνετε και όχι σε αυτό που σας φοβίζει. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά όταν βρεθείτε μπροστά στον βραχόκηπο κατευθείαν στο μυαλό σας θα έρθει η εικόνα πως πέσατε και χτυπήσατε. Δεν θα πρέπει να σκέφτεστε «σε αυτό το σημείο ΝΑ ΜΗΝ πέσω», αλλά θα πρέπει να σκέφτεστε «από που να περάσω αυτό το σημείο». Όσο πιο άνετοι και χαλαροί είστε πάνω στο ποδήλατο τόσο πιο εύκολα θα περάσετε τα τεχνικά σημεία! Το πιο σημαντικό; Να κοιτάτε εκεί που ΘΕΛΕΤΕ να πάτε και όχι εκεί που φοβάστε.

    Δείτε επίσης: Πως να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας πάνω στο ποδήλατο βουνού. 


  3. Σκοπός είναι να γυρίσετε πίσω και να μπορείτε να ξαναβγείτε για ποδήλατο την επόμενη! Καμιά φορά δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, καθώς σίγουρα είναι πολύ καλύτερο το να κάνετε ποδήλατο σαν «κότα» από το να μην κάνετε καθόλου! Φοβάστε; Κατεβείτε από το ποδήλατο και περπατήστε. 1, 2, 3, 103 φορές κάποια στιγμή θα νιώσετε την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσετε να περάσετε το σημείο που σας φοβίζει!
  4. Βαθιές αναπνοές, χαλαρό σώμα και χαμόγελο! Απλά κάνετε ποδήλατο! Οι αναπνοές και το χαμόγελο βοηθούν να φύγει η ένταση από το σώμα και ως αποτέλεσμα αυξάνετε την ισορροπία σας, τον συντονισμό των κινήσεων και την αυτοπεποίθηση σας. Βαθιές αναπνοές από το διάφραγμα, καθαρό μυαλό και χαμόγελο. Το χαμόγελο βοηθάει διότι εκκρίνονται ενδορφίνες που χαλαρώνουν το σώμα. Χαμογελάτε, πάνω σε ένα ποδήλατο μέσα στο βουνό είστε! Διασκεδάστε το και ας σπρώχνετε το ποδήλατο τα πιο τεχνικά σημεία!
  5. Φοράτε προστασίες. Κράνος κλειστού τύπου (full face), επιγονατίδες, επιαγκωνίδες και αν βρίσκεστε σε κάποιο bike park να φοράτε και θώρακα! Όλα αυτά θα σας δώσουν άλλη αυτοπεποίθηση και θα σας χαλαρώσουν τόσο όσο χρειάζεται για να δοκιμάσετε μερικά πράγματα λίγο έξω από την ζώνη άνεσης σας.mtb fear (4)
  6. Μάθετε από τα λάθη σας. Άνθρωποι είμαστε, στο βουνό κυκλοφορούμε, οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν και θα πέσουμε. Αξιολογήστε τις συνθήκες που πέσατε και μάθετε από αυτές. Πέσατε γιατί κάνατε κάποιο λάθος τεχνικής; Μήπως η γραμμή στο μονοπάτι που ακολουθούσατε δεν ήταν η «σωστή» για την ταχύτητα που κινούσασταν; Μήπως τελικά εκείνη η ροδιά από τις μηχανές, ήταν πιο βαθιά από ότι περιμένατε; Στην τελική, μήπως έπρεπε να πηγαίνατε λίγο πιο γρήγορα ώστε να αφήσετε το 150αρι ποδήλατο σας να δουλέψει άνετα;

    Δείτε επίσης4 λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε όταν θέλετε να μυήσετε κάποιον στην ποδηλασία βουνού!


  7. Μην μένετε στα ίδια. Με τον καιρό βελτιώνεστε και ψυχικά -λιγότερος φόβος- αλλά και τεχνικά. Σταματήστε να προσπερνάτε το σημείο αυτό που είχατε πέσει πριν 6 μήνες και δοκιμάστε το ξανά, είμαστε σίγουροι ότι θα το περάσετε με επιτυχία και θα αναφωνήσετε πως στην τελική ήταν αρκετά πιο εύκολο από ότι φαινόταν τότε που είχατε αποτύχει!

Τι φοβάστε περισσότερο στην ποδηλασία βουνού; Υπάρχει κάτι που κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωποι θέλετε να σταματήσετε το MTB; Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στις ανηφόρες!

Previous Article

Οι ηλεκτρομαγνητικοί τροχοί είναι το τελευταίο επίτευγμα στον χώρο του μηχανικού doping!

Next Article

BMX στο Παρίσι. O Matthias σαν στο…σπίτι του (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια