Έχουμε ένα…’καυτό’ debate εδώ με το team. Κάποιοι λένε ότι κάνει ήδη πολλή ζέστη και κάποιοι ότι η θερμοκρασία είναι ακόμα μια χαρά για ποδηλασία. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ακόμα και όσοι από μας λέμε ότι η κατάσταση σαφώς υποφέρεται κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να μην πάθουμε θερμοπληξία και ταυτόχρονα να βελτιστοποιήσουμε την απόδοσή μας.
Τι ακριβώς κάνουμε; Κρατήστε σημειώσεις, εκτός κι αν φυσικά έχετε και κάποιες ακόμα καλύτερες ιδέες και μπορείτε να συνεισφέρετε, γράφοντας την άποψή σας παρακάτω.
- Το αυτονόητο. Δεν βγαίνουμε για ποδήλατο το καταμεσήμερο. Όπως λένε και στην Ήπειρο, δεν είναι ανάγκη να σε μπανταλιάζει ο γκάηλας (μτφρ. να σε χτυπάει ο ήλιος), μπορείς να βγεις για ποδήλατο είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα. Άλλωστε λογικά, το μεσημέρι δουλεύεις…κι αν δεν δουλεύεις δουλεύουν οι περισσότεροι οπότε δύσκολα βρίσκεις και παρέα.
- Όταν βγαίνουμε φροντίζουμε για τη σωστή ενυδάτωσή μας. Νερό και ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για διαφορετικούς λόγους. Οι ηλεκτρολύτες συνήθως πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης βοηθούν στην αναπλήρωση των ιχνοστοιχείων, ενώ το νερό βοηθά στην αναπλήρωση των υγρών. Συνήθως, βάζουμε ηλεκτρολύτες στο ένα παγούρι και ηλεκτρολύτες στο άλλο ή στο υδροδοχείο του σακιδίου.
- Το νερό μας φροντίζουμε να είναι παγωμένο ώστε να πίνεται όταν κάνουμε βόλτα. Έτσι πρέπει να προγραμματίζουμε και είτε να βάζουμε στην καταψυξη κάποιο από τα μπουκάλια μας, είτε να έχουμε παγάκια έτοιμα πριν φύγουμε. Τα ειδικά παγούρια που κρατούν τη θερμοκρασία βοηθούν μεν ως ένα σημείο δε…
- Φροντίζουμε ώστε να μην ανέβει υπερβολικά η θερμοκρασία του σώματος. Όταν ο ‘θερμοστάτης’ του σώματος ζοριστεί, τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δροσιστούμε άμεσα. Ρίξτε νερό μέσα από τη μπλούζα σας ή στο κεφάλι σας και θα δείτε άμεσα τα αποτελέσματα της ανακούφισης.
- Κόβουμε ρυθμό. Δεν χρειάζεται όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή να κυνηγάμε τους χρόνους μας στο Strava κινδυνεύοντας να λιποθυμήσουμε. Αν είναι αγώνας, οκ κατανοητή η υπερπροσπάθεια, αν όμως πρόκειται για προπόνηση πρέπει να μπαίνει ένα μέτρο.
- Επιλέγουμε τις πιο σκιερές διαδρομές. Αν αντί να πάτε πχ από τον δασικό έχετε την επιλογή να πάτε από μονοπάτι, δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε 2η φορά, ακόμα κι αν το μονοπάτι είναι πιο δύσκολο. Το μονοπάτι θα είναι σκιερό και επομένως είναι ό,τι καλύτερο ώστε να μην ανεβάσετε θερμοκρασία.
Αυτές είναι κάποιες δικές μας ιδέες για να την παλεύουμε το καλοκαίρι. Φυσικά, ρόλο παίζει και ο εξοπλισμός, (βλ. καλοκαιρινά γάντια ή καλοκαιρινά jerseys).
Εσείς τι λέτε; Γράψτε μας στα σχόλια ειλικρινά…Κάνει ζέστη ΓΙΑ ΣΑΣ; Ναι ή όχι;