Πώς να οδηγήσετε ένα e-bike με ασφάλεια!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
συμβουλές ασφαλείας για e-bikes

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποκτούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερη απήχηση, ιδιαίτερα σε αναβάτες μεγαλύτερων ηλικιών. Οι υποστηρικτές τους παρουσιάζουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα ως έναν τρόπο για να γίνει η ποδηλασία πιο προσιτή στους ηλικιωμένους, σε άτομα με αναπηρίες και σε όσους διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα συμβατικό ποδήλατο! (για να μην παρεξηγηθούμε είναι και εξαιρετικό μέσο διασκέδασης, ειδικά τα e-MTB)

Ωστόσο, όσο η φήμη των ηλεκτρικών ποδηλάτων αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι ανησυχίες όσο αφορά την ασφάλεια τους. Μία στατιστική έρευνα στην Ολλανδία έδειξε ότι οι θάνατοι από ηλεκτρικά ποδήλατα διπλασιάστηκαν μεταξύ 2016 και 2017. Περίπου το 75% των θυμάτων ήταν άνδρες ηλικίας 65 και άνω.

Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, διαβάστε 5 συμβουλές για να γίνει η βόλτα σας ασφαλέστερη. (Επίσης , αν σας ενδιαφέρει η προπόνηση με e-mtb διαβάστε εδώ)

Δώστε ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην κίνηση

Κάθε ποδηλάτης πρέπει να δίνει μεγάλη προσοχή στην κίνηση αλλά πολύ περισσότερο οι αναβάτες e-bikes. Πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων θα εκπλαγούν όταν δουν ένα ποδήλατο να φτάνει τα 35 χλμ/ώρα και ίσως να μη ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά σενάρια.

Φροντίστε να σας βλέπουν

Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες της ποδηλασίας είναι να φροντίσετε να κάνετε αισθητή την παρουσία σας στον δρόμο τόσο στους οδηγούς όσο και στους πεζούς. Αυτός ο κανόνας αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν έχεις και 200 watt ενέργειας να υποστηρίζουν το ποδήλατο σου. Πώς θα το κάνετε αυτό; Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα φώτα καθώς και ένα κουδούνι.

Προσοχή στην ταχύτητα

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι αναβάτες των e-bikes είναι ότι ενθουσιάζονται με την παραπάνω ταχύτητα που μπορεί να τους προσφέρει ένα e-bike. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να τους αδικήσει. Καλό θα ήταν όμως να μάθετε πρώτα πως κινείται το ποδήλατο σας σε χαμηλότερες ταχύτητες πριν μπείτε σε turbo mode!

Πατήστε φρένο νωρίτερα

Μη ξεχνάτε ότι σε ένα e-bike έχετε μεγαλύτερη ταχύτητα και δύναμη- περίπου 50 επιπλέον watt, επομένως είναι σημαντικό να ξέρετε πότε πρέπει να φρενάρετε. Γνωρίστε καλύτερα τα φρένα του ποδηλάτου σας ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε καλύτερα τον χρόνο που πρέπει να φρενάρετε.

Προσοχή στο ανεβοκατέβασμα

Για κάποιους μεγαλύτερους αναβάτες ηλεκτρικών ποδηλάτων αλλά και για κάποιους νεότερους με κινητικά προβλήματα, το ανεβοκατέβασμα στο ποδήλατο είναι εκεί που γίνονται οι περισσότεροι τραυματισμοί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο βάρος του ποδηλάτου. Σκεφτείτε ότι ένα e-bike ζυγίζει περίπου 10 κιλά παραπάνω από ένα συμβατικό ποδήλατο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πέσει πιο εύκολα κατά το ανεβοκατέβασμα και να τραυματιστεί. Φροντίστε, λοιπόν, ο σκελετός του ποδηλάτου που θα αγοράσετε να είναι άνετος και όσο πιο ελαφρύς γίνεται, προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Previous Article

DRAG…addicts!

Next Article

Αυτά πρέπει να ξέρεις αν κάνεις ποδήλατο το καλοκαίρι!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια