Ποδηλατικά ατυχήματα μπαίνουν σε εξομοιωτή ώστε να δούνε αν το κράνος θα έσωζε το κεφάλι του αναβάτη.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
bicycle accident kids bike (1)

Το πρόβλημα με τις επιστημονικές αξιολογήσεις γύρω από την ασφάλεια του ποδηλατικού κράνους είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποια σταθερή βάση σύγκρισης, καθώς όταν κάποιος φοράει κράνος -ή όχι- αλλάζουν όλα σχεδόν τα δεδομένα του ατυχήματος. Μερικές μελέτες έχουν δείξει πως αναβάτες οι οποίοι φοράνε κράνος, ποδηλατούν λιγότερο προσεκτικά σε σύγκριση με όσους δεν φορούν, όπως επίσης πως τα οχήματα στον δρόμο περνάνε πιο κοντά από αναβάτες που κάνουν χρήση ποδηλατικού κράνους.

bicycle accident rider downΤί γίνεται στην περίπτωση όμως που θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε σε κάποιο ποδηλατικό ατύχημα, σε εργαστηριακές συνθήκες, και να το μελετήσουμε με τον αναβάτη να φοράει και να μην φοράει κράνος; Αν φορούσε θα μπορούσε να είχε αποφύγει τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις; Αυτό ακριβώς έκαναν οι ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο KTH Royal της Σουηδίας.

Οι Madelen Fahlstedt, Peter Halldin και Svein Kleiven χρησιμοποίησαν ειδικά υπολογιστικά προγράμματα εξομοίωσης ώστε να προσομοιώσουν ποιες θα ήταν οι επιδράσεις ενός ποδηλατικού κράνους σε υπάρχοντα ατυχήματα. Αρχικά διεξήγαγαν προσομοιώσεις με ακριβώς όμοιες συνθήκες που συνέβησαν και τα πραγματικά ατυχήματα με αναβάτες οι οποίοι δεν φορούσαν κράνος και σύγκριναν τα αποτελέσματα της εξομοίωσης με τις πραγματικές αξονικές τομογραφίες από τους εγκεφάλους των παθόντων ώστε να ταιριάξουν τα δείγματα των αιμορραγιών του υπολογιστικού προγράμματος με αυτά των πραγματικών ασθενών. Για την μελέτη έγιναν προσομοιώσεις από 3 διαφορετικά ατυχήματα.


Δείτε επίσης: Διπλάσια ατυχήματα οι «δρομίσιοι» έχουν διπλάσιο ποσοστό ατυχημάτων από τους «mtb-άδες» και περίπου 3 φορές περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι!


simulation head impactΣτην συνέχεια έτρεξαν ξανά τις προσομοιώσεις με την μόνη διαφορά πως «φόρεσαν» στους αναβάτες κράνος. Τα αποτελέσματα; 54% λιγότερες πιθανότητες για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δραστικές μειώσεις στα κατάγματα του κρανίου.

«Με την συγκεκριμένη εξομοίωση μπορέσαμε να μελετήσουμε πόσο παραμορφώνεται ο εγκεφαλικός ιστός κατά την σύγκρουση«, δήλωσε η ερευνήτρια Madelen Fahlstedt. «Ο ιστός παραμορφώνεται περισσότερο στα σημεία όπου έγινε η σύγκρουση. Κατά τις προσομοιώσεις το ποδηλατικό κράνος μείωσε την παραμόρφωση του εγκεφαλικού ιστού από 33 έως 43%«.

Η μείωση κατάγματος του κρανίου είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Η μείωση που παρατηρήθηκε στην καταπόνηση του κρανίου ως αποτέλεσμα της χρήσης του ποδηλατικού κράνους είναι τεράστια. Από τα 80 ΜPa μόλις στα 10 ΜPa. Το νούμερο αυτό υποδηλώνει πόσο φορτίο αναγκάζεται το κρανίο να υποστεί στο σημείο της σύγκρουσης. Με απλά λόγια σημαίνει μια μείωση από το 100% του κινδύνου κατάγματος στο μόλις 10%», συνέχισε η Fahlstedt.

Συμπέρασμα; Όσο και να μην σας αρέσει το ποδηλατικό κράνος και όσο και αν θεωρείτε πως «σιγά μωρέ, για έναν καφέ θα πεταχτώ χωρίς να βγω στον δρόμο» είναι ικανό να σας κρατήσει χαμογελαστούς για την υπόλοιπη ζωή σας. Και όχι, σε εσένα θα συμβεί φίλε ποδηλάτη και ας βγήκες με τα παιδιά σου βόλτα στην «αθώα» παραλία. Η πιο απλή πτώση από σταματημένος με το κεφάλι να ακουμπήσει το έδαφος είναι αρκετή για να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Πάντα και παντού κράνος!

Previous Article

Tiger Trail και 2ος γύρος Πανελληνίου Κυπέλλου Downhill!

Next Article

Γαλανόλευκο το Athens Salcano Cup!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια