10 συμβουλές προς οδηγούς αυτοκινήτων που δεν γνωρίζουν από ποδηλασία!

Author: 3 Σχόλια Share:
commuting bicycle cars rain night

Το μεγάλο αρνητικό με τις ποδηλατικές μετακίνησεις είναι η κίνηση των αυτοκινήτων! Τα αυτοκίνητα και κυρίως οι οδηγοί τους, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τον «φόβο» που έχει πάρα πολύ κόσμος ώστε να πάρει το ποδήλατο του για τις καθημερινές του μετακινήσεις. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτων έχουν να ανέβουν σε ποδήλατο από τα παιδικά τους χρόνια και δεν μπορούν να καταλάβουν ή να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποδηλάτης στον δρόμο.


Μοιράσου το με τους φίλους σου που έχουν μόνο αυτοκίνητο και όχι ποδήλατο!


Το σημερινό θέμα λοιπόν, δεν έχει να κάνει με οδηγίες προς τους ποδηλάτες, ώστε να είναι πιο ασφαλείς στις μετακινήσεις τους, αλλά με οδηγίες προς τους οδηγούς των αυτοκινήτων, μήπως καταφέρουμε να τους κάνουμε να αισθανθούν έστω και σε πολύ μικρή κλίμακα το πως νιώθει ένας ποδηλάτης περιτριγυρισμένος από αυτοκίνητα!

 1. Οι ποδηλάτες εμπλέκονται μόλις στο 1% των συνολικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στους δρόμους, αλλά έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να σας λέει πολλά, ώστε την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον με ποδήλατο στον δρόμο να αφήσετε τουλάχιστον 1.5 μέτρα απόσταση για να τον προσπεράσετε και όχι να τον προσπεράσετε «ξυστά».commuting bicycle cars (2)
 2. Παρκάρατε; Κοιτάξτε τον καθρέπτη 2 φορές και 1 φορά γυρίστε το κεφάλι για να βεβαιωθείτε πως δεν έρχεται κάποιος με ποδήλατο. Ανοίγοντας την πόρτα μπροστά σε έναν ποδηλάτη, ή θα τον αναγκάσετε να προβεί σε ελιγμό βγαίνοντας τελείως στην μέση του δρόμου όπου κυκλοφορούν πολύ πιο γρήγορα οχήματα, ή να τον αναγκάσετε σε μια πολύ βίαια πτώση. Μήπως τελικά, να ξανακοιτάξετε;
 3. Μην κορνάρετε και μην εκνευρίζεστε όταν τα ποδήλατα δεν είναι τέρμα άκρη του δρόμου ή εκτός των γραμμών. Χώματα, λακούβες, σπασμένα γυαλιά, όλα αυτά μπορεί να μην τα βλέπετε μέσα από το αυτοκίνητο, αλλά κάποιος πάνω στο ποδήλατο τα ζει. Για να κυκλοφορεί μέσα στην λωρίδα κυκλοφορίας κάποιος λόγος θα υπάρχει.
 4. 40-70% των μετακινήσεων με αυτοκίνητο είναι για αποστάσεις μικρότερες των 4 χιλιομέτρων. Δεν νομίζετε ότι θα μπορούσατε και εσείς να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο σας για μια τέτοια απόσταση;
 5. Ο ποδηλατόδρομος είναι για τα ποδήλατα. Δεν είναι για να παρκάρετε τα αυτοκίνητα, αλλά ούτε για να κυκλοφορείτε με τις μηχανές. ΠΟ-ΔΗ-ΛΑ-ΤΟ-ΔΡΟ-ΜΟΣ. Για ποδήλατα.
 6. Όσο ασφαλής και αν προσπαθεί να παραμείνει ένας ποδηλάτης, πάντα θα είναι το ελαφρύτερο όχημα του δρόμου. Όσο προνοητικός, προσεκτικός και τυπικός και αν είναι, εσείς με το αυτοκίνητο θα πρέπει να τον σέβεστε και να του δίνετε χώρο. Όσο πιο μεγάλο και βαρύ το όχημα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να προσέχετε και όσους έχουν επιλέξει να κυκλοφορούν με το ποδήλατο τους.
 7. Το να χώνεστε μπροστά στα ποδήλατα με το αυτοκίνητο είναι πολύ επικίνδυνο. Όλοι προσπαθούμε να πάμε είτε στην δουλειά μας, είτε στο σπίτι μας, είτε για να διασκεδάσουμε σε κοινόχρηστους δρόμους.

  Γιατί φίλε οδηγέ πιστεύεις πως ο δρόμος ανήκει μόνο σε εσένα και μπορείς να κάνεις ότι θέλεις;


  Αν με σκοτώσεις, θα καθίσεις να το πεις στους γονείς και τους φίλους μου ή θα σηκωθείς να φύγεις άρον άρον;

 8. commuting bicycle cars (1)Τα ποδηλατικά ρούχα όσο γελοία και αν σου φαίνονται είναι έτσι σχεδιασμένα για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη και πιο άνετη. Μην κρίνετε τα κολάν και τα κολλητά ρούχα. Ούτε φυσικά τα πολλά χρώματα και σχέδια που φοράμε καθώς τις περισσότερες φορές το κάνουμε για να μας βλέπετε!
 9. Μην προσπερνάτε κάποιον ποδηλάτη ίσα ίσα για να στρίψετε ακριβώς μπροστά του. Όχι μόνο είναι επικίνδυνο καθώς, ούτε την κατάλληλη απόσταση αφήνετε κατά την προσπέραση, αλλά τον αναγκάζετε να πατήσει και φρένα ώστε να μην πέσει επάνω σας και ΣΚΟΤΩΘΕΙ. Δεν θα χαθεί ο κόσμος, ούτε θα…κόψει το γάλα αν περιμένετε 30 δευτερόλεπτα πίσω από τον ποδηλάτη και έπειτα στρίψετε εκεί που θέλετε.
 10. Οι δρόμοι ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ. Είναι για όλους. Πριν τα αυτοκίνητα ήταν οι άμαξες, τα άλογα, οι πεζοί. Αν το καλοσκεφτείτε σε βάθος χρόνου, το αυτοκίνητο είναι το τελευταίο μέσο το οποιό χρησιμοποιεί τον δρόμο. Μήπως να αφήνετε λίγο χώρο παραπάνω και για τους υπόλοιπους;

Ελπίζουμε να μπορέσαμε να σας κάναμε να νιώσετε έστω και λίγο «ποδηλάτης» και την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιον ποδηλάτη στον δρόμο, να αφήσετε τουλάχιστον 1.5 μέτρα απόσταση όταν θα τον προσπεράσετε…

Previous Article

Η Giro και η Bell εξαγοράστηκαν από μεγάλη πολυεθνική για 400 εκατομμύρια δολάρια!

Next Article

Ποδηλάτης βοηθάει ένα σκυλάκι. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια