2019 EGS: Tα enduro-παιδα κατακλύζουν τα βουνά!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Μια εξαιρετική εξέλιξη στο άνυδρο τοπίο της ελληνικής ποδηλασίας τα τελευταία χρόνια ήταν η ανάπτυξη των αγώνων enduro ΜΤΒ, αγώνων κατάβασης δηλαδή με ειδικές διαδρομές που συνδέονται με απλές διαδρομές και συνδυάζουν την τεχνική με την καλή φυσική κατάσταση και τη στρατηγική στη διαχείριση δυνάμεων με την πνευματική αντοχή. Το 2018 ήταν η χρονιά που οι ανεξάρτητοι διοργανωτές δημιούργησαν ένα δυνατό Cup με πανελλαδικό χαρακτήρα και ομολογουμένως η κίνησή τους στέφθηκε με επιτυχία.
34018675_168068353889061_6510145396726038528_n
Εμείς ως sela.gr είχαμε την χαρά να συμμετάσχουμε σε αγώνες της διοργάνωσης και έχουμε να καταθέσουμε πως πέραν του καλού επιπέδου που υπήρχε στο κομμάτι της διοργάνωσης, είχαμε και εξαιρετικό κλίμα μεταξύ διοργανωτών και αθλητών αλλά και αθλητών μεταξύ τους, γεγονός που μας θύμισε το λόγο που κάνουμε ποδήλατο εξαρχής. Το να είμαστε έξω στη φύση περνώντας καλά με τους φίλους μας.
Εν όψην της νέας χρονιάς, αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη του Χάρη Θεοδωρόπουλου, συντονιστή του EGS που μας αναλύει τα πλάνα του  EGS για το 2019 κάνοντας παράλληλα απολογισμό για το 2018!
-Καταρχάς, αξίζει να γίνει ένας απολογισμός της διοργάνωσης του 2018; Ήταν θετικό το πρόσημο;
-Ένας απολογισμός επιβάλλεται για να δούμε που βρισκόμαστε και τι κάναμε. Στην περίπτωση του EGS το πρόσημο για το 2018 ήταν θετικότατο. Ξεκινήσαμε με συγκρατημένο ενθουσιασμό από μέρους της ελληνικής ποδηλατικής σκηνής αλλά και αρκετή δυσπιστία και καταλήξαμε να έχουμε αθλητές από 6 χώρες και να «παγώσουμε» τις συμμετοχές επειδή ήμασταν υπερπλήρεις.
-Ποιοι αγώνες ξεχώρισαν από το περυσινό καλεντάρι και γιατί;

-Από αυτά που μας είπαν αναβάτες που συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες ξεχώρισαν ως διοργάνωση τον τελικό στο Βαλτεσινίκο και ως μονοπάτια τον αγώνα του Σταυρού.

 

-Ποιες αλλαγές θα δούμε για το 2019 όσον αφορά στους τόπους διεξαγωγής των αγώνων; Ποιον αγώνα έχεις κυκλώσει στο ημερολόγιο και περιμένεις πως και πως;
-Το 2019 προσθέσαμε ακόμα έναν αγώνα, δηλαδή 6 το σύνολο. Στην θέση της Οίτης και του Πηλίου υπάρχουν ο Αγραπιδόκαμπος στην Ναύπακτο, ο Παρνασσός και το Βελβεντό Κοζάνης. Δεν έχω σημειώσει κάποιον συγκεκριμένο αγώνα να είμαι ειλικρινής γιατί κάθε μία από τις φετινές τοπικές διοργανώσεις  έχουν λάβει το μήνυμα από πέρσι και ετοιμάζονται για πολύ ωραίες καταστάσεις.
-Έχουμε αλλαγές στους κανονισμούς για το 2019;
-Ναι, υπάρχουν αλλαγές και θα τις βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας. Οι αλλαγές έχουν επισημανθεί με κόκκινο χρώμα.

http://enduroseries.gr/rules/

Να τονίσουμε πως φέτος προσθέσαμε και την κατηγορία Veteran για τους αθλητές των 46+ . Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για όποιον αθλητή οποιασδήποτε κατηγορίας να δηλώσει εξ αρχής  συμμετοχή στην κατηγορία των Men που είναι η πλέον ανταγωνιστική και έχει και μεγαλύτερη βαθμολογία.

-Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της διοργάνωσης;
-Μακροπρόθεσμα επιθυμούμε να φέρουμε μια εκ των διοργανώσεων μας να ενταχθεί στο EWS (qualifier για αρχή), να φέρουμε όσους περισσότερους αθλητές από το εξωτερικό μπορούμε ώστε να γίνει γνωστό σε όλους τι ποδηλατικό παράδεισο έχουμε αλλά κυρίως να ανεβάσουμε το επίπεδο του enduro στη χώρα μας. Μη ξεχνάς ότι στόχος μας εξ αρχής ήταν -και είναι ακόμη- να βοηθούμε έμπρακτα στην ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας στην χώρα μας, υποστηρίζοντας  τοπικούς  φορείς  και  συλλόγους στην κατασκευή και συντήρηση ποδηλατικών διαδρομών και μονοπατιών. WIN WIN situation που δυστυχώς ελάχιστοι το βλέπουν έτσι στη χώρα μας. Από αυτό το μεράκι και τον ενθουσιασμό προέκυψε η απόφασή μας να διοργανώσουμε μια σειρά αγώνων Enduro, καθώς δεν ασχολούμαστε αποκλειστικά με τη διοργάνωση αγώνων.
48359778_267632560599306_6079216394317070336_n
-Υπάρχει κατά τη γνώμη σου τάση να έρθουν νεότερα παιδιά στο enduro ή είναι ακριβό το σπορ γι’αυτούς;

-Το καλό με αυτούς τους αγώνες είναι ότι προσελκύουν όλο και  περισσότερα  νέα παιδιά. Η τάση είναι εκθετικά θετική και ξέρεις από που προέρχεται κυρίως; Απο τους ίδιους τους γονείς τους. Κάποιοι απο αυτούς τρέχουν μαζί με τα παιδιά τους και κάποιοι απλά έρχονται για να δουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν.

Όλοι όμως είδαν ότι αυτοί οι αγώνες δεν έχουν έναν στείρο ανταγωνιστικό χαρακτήρα και όλοι συμμετέχουν σαν μια μεγάλη παρέα.  Άθληση και γλέντι ταυτόχρονα δηλαδή.

Ναι μπορεί είναι σχετικά ακριβό ως άθλημα και κυρίως για να παρακολουθήσεις όλους τους αγώνες λόγω αποστάσεως, αλλά δεν είναι απαγορευτικό και σίγουρα όλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε έναν ή δύο αγώνες. Το κόστος του εξοπλισμού είναι εφάμιλλο ή μικρότερο άλλων αθλημάτων και μπορεί κανείς να ξεκινήσει με ένα Hardtail , όπου θα έχει και μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης αλλά και ανάδειξης.

-Οι αγώνες πρέπει να γίνουν δυσκολότεροι για τους καλούς αναβάτες ή ευκολότεροι για να προσελκύουν τους λιγότερο έμπειρους. Ποια είναι η θέση σου;
-Δυσκολότεροι σαφώς. Αλλιώς πως θα ανέβει το επίπεδο στη χώρα μας και πως να προχωρήσουμε και ως διοργάνωση; Οι λιγότερο έμπειροι αναβάτες μπορούν εν καιρώ να ανέβουν επίπεδο. Οι πιο έμπειροι χρειάζεται να προχωρούν και να συναγωνίζονται και σε διεθνές επίπεδο.

Ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το enduro είναι ένα gravity orientated άθλημα που απαιτεί όμως και αντοχή στο πετάλι. Όταν λέμε αγώνες enduro, εννοούμε enduro και όχι κάτι άλλο πασαλειμμένο με μία λέξη που πουλάει. Το καλό στο άθλημα αυτό είναι ότι τίποτε δεν είναι απαγορευτικό και πρέπει ο αναβάτης να είναι ισορροπημένος. Δηλαδή μπορεί κάποιος με μέτρια τεχνική, να αναπληρώσει στρατηγικά την απόδοσή του στα κομμάτια που απαιτούν αερόβια ικανότητα.

-Τέλος, πάντα δίνουμε χώρο στους διοργανωτές να εκφράσουν τους χορηγούς τους. Επομένως, ευχαριστίες σε 3,2,1…

-Από την πρώτη μέρα που η ιδέα μας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η silgographics είναι εδώ και μας στηρίζει ως μέγας χορηγός. Φέτος στην παρέα αυτή προστέθηκε και η Kenda, η οποία με πρόταση του Έλληνα αντιπροσώπου της Ν.Μανιατόπουλου, μας υποστηρίζει και πανευρωπαϊκά. Η εταιρεία ποδηλατικού ρουχισμού Endura, οι αναρτήσεις της Fox Factory, τα ποδήλατα της Trek  και η Μοndraker μέσω του Έλληνα αντιπροσώπου Tzortzopoulos bikes είναι απο την αρχή δίπλα μας και δίπλα σε κάθε αναβάτη. Φέτος, προστέθηκαν και οι carbon τροχοί της ελληνικής εταιρείας Ride και το κατάστημα Moustakas bikes. Βέβαια η «μεταγραφική» περίοδος των χορηγών δεν έχει κλείσει ακόμα και σίγουρα θα προστεθούν και άλλα ονόματα που όμως δεν μπορούμε να αναφέρουμε ακόμα. Ευχαριστούμε sela.gr για την κάλυψη και υποστήριξη για 2η συνεχή χρονιά. Προμηθευτείτε, όμως μελάνι (sic) γιατί η φετινή χρονιά αναμένεται «φωτιά».

47574805_266441664051729_3679260850532646912_n

To φετινό πρόγραμμα του EGS είναι

Rogue Pear Enduro

Lesvos Enduro

Loggers Land

Rockatreellity Race

VelvetRides Enduro

Arcadian Shepherd’s Enduro

Previous Article

6 ποδηλατικοί αγώνες που δεν πρέπει να χάσεις το 2019!

Next Article

5 λόγοι για να ανέβεις ξανά στο ποδήλατο! Μην πτοείσαι από το κρύο…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια