Οι βασικές συμβουλές για όσους σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν flat πετάλια στο mtb.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
flatorspd (1)

Επιλέξτε τον κατάλληλο συνδυασμό παπουτσιών-πεταλιών. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα καλό ζευγάρι πετάλια, τα οποία θα πρέπει να είναι λεπτά στο πάχος, με πλατιά και συμπαγή πλατφόρμα και να έχει αρκετά pins* για να βοηθούν στην σταθεροποίηση των ποδιών σας. Εξίσου όμως σημαντική είναι και η επιλογή κατάλληλων παπουτσιών, με ίσια και μαλακή σόλα ώστε να προσφέρει το μέγιστο κράτημα στα πετάλια αλλά παράλληλα να έχουν άκαμπτους πάτους ώστε να μην κουράζουν.

Προσαρμόστε τα pins σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αρκετοί αναβάτες θέλουν τα πετάλια να έχουν πιο πολλά pins και να εξέχουν αρκετά ώστε να τους δίνουν την σιγουριά πως το πόδι θα παραμένει στα πετάλια παρά τις συνθήκες. Άλλοι πάλι θέλουν να έχουν όσο λιγότερα είναι δυνατό ώστε να έχουν μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας. Ό,τι και αν σας ταιριάζει θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν 4 pins στις γωνίες του πεταλιού ενώ καλό θα είναι και η μεριά του πεταλιού η οποία κοιτάει προς το πίσω μέρος του ποδηλάτου να έχει περισσότερα pins.

Δεν χρειάζεται τα πόδια να είναι «καρφωμένα» σε ένα σημείο του πεταλιού. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουν τα πετάλια πλατφόρμες, καθώς επιτρέπουν στον αναβάτη να τοποθετεί και να μετακινεί το πόδι του ανάλογα με τις συνθήκες. Για παράδειγμα στις στροφές μπορείτε να «στρίψετε» το πόδι σας ώστε τα δάκτυλα να κοιτάνε την έξοδο της στροφής για να στρίψετε πιο αποτελεσματικά.

Echo_SL_Flat_Pedals_2010Χαμηλά οι φτέρνες. Όταν αρχίζουν τα δύσκολα τα clipless πετάλια δίνουν μια αίσθηση σιγουριάς, μια αίσθηση πως το πόδι δεν θα φύγει από το πετάλι ότι και αν συμβεί. Αυτό όμως ισχύει και με τα ίσια πετάλια χρησιμοποιώντας όμως την κατάλληλη τεχνική όπου δεν είναι άλλη από το να έχετε χαμηλά τις φτέρνες. Η συγκεκριμένη τεχνική πέρα του ότι ενισχύει την πρόσφυση του ποδιού στο πετάλι, σας βοηθάει να στρίβετε και να φρενάρετε και πιο αποτελεσματικά.

Ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στα τεχνικά σημεία. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουν τα flat πετάλια είναι πως σας δίνουν την δυνατότητα να «βγάλετε» το πόδι σας στα δύσκολα χωρίς να χρειάζεται να σκεφτείτε ούτε πως «ξεκουμπώνει» ούτε πως θα το «ξανακουμπώσετε» μετά. Εμφανίστηκε ένα δύσκολο τεχνικό κομμάτι στο μονοπάτι το οποίο σας φοβίζει; Δοκιμάζετε δίχως δεύτερη σκέψη καθώς γνωρίζετε πως ό,τι και αν γίνει θα μπορείτε να πατήσετε γρήγορα ή στα πιο δύσκολα να φύγετε από το ποδήλατο εύκολα.

Θα αρχίσεις να πηγαίνεις πιο γρήγορα. Από την στιγμή που θα βάλεις flat πετάλια στο ποδήλατο και θα τα συνηθίσεις θα δεις πως θα αρχίσουν να πέφτουν οι χρόνοι σου καθώς θα μπορείς να πηγαίνεις πιο γρήγορα διατηρώντας χαλαρό το σώμα σου καθώς ακόμη και όταν αρχίσει να γλιστράει το ποδήλατο στην στροφή εύκολα και γρήγορα θα μπορείς να βγάλεις το πόδι και να διορθώσεις την πορεία του δίχως να χρειάζεται να το σκεφτείς.

Έχεις χρησιμοποιήσει flat πετάλια; Αν όχι, κάνε μια δοκιμή ίσως εντυπωσιαστείς!

*pins, είναι τα βιδάκια που εξέχουν στα πετάλια ώστε να υπάρχει τριβή μεταξύ του παπουτσιού και του πεταλιού.

Previous Article

O Peter Sagan έγινε γραμματόσημο!

Next Article

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το ITI EPIC 2016!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια