Enduro Days 2017- Έρχεται για 4η χρονιά!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
general photos-9

του Αλέξανδρου Πετρούτσου

Στις 16 και 17 Σεπτέμβρη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Πήλιο

…και συγκεκριμένα στα μονοπάτια του!

Για 4η συνεχή χρονιά διοργανώνεται το πιο “enduro” event  στην Ελλάδα. 

Μονοπάτια από την κορυφή του βουνού μέχρι τη θάλασσα, ορεινά χωριά, καλντερίμια και παραλίες συνθέτουν ένα σκηνικό που το ποδήλατο ταιριάζει απόλυτα και προσφέρει αξέχαστες οδηγικές αναμνήσεις. 

Το Event δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, δεν υπάρχει χρονομέτρηση και κατάταξη.  Είναι ένα κάλεσμα κυρίως προς τους αναβάτες που βλέπουν το ποδήλατο ως αφορμή να βρεθούν στο βουνό και να απολαύσουν τα μονοπάτια με την παρέα τους!

Η ιστορία των Enduro Days ξεκίνησε στο Πήλιο μετά την ολοκλήρωση ενός βασικού δικτύου μονοπατιών.  Με τα χρόνια επεκτάθηκε και πήγε στο γειτονικό Κίσσαβο και τον Όλυμπο το 2016 όπου ανοίχτηκαν μονοπάτια για να φιλοξενηθεί το event.  Το 2017 επιστέφει στις αρχές του φθινοπώρου όπου το δάσος είναι στην καλύτερη του περίοδο.  Το χώμα έχει βραχεί ελαφρώς, τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν ενώ η θερμοκρασία στην παραλία επιτρέπει άνετα μια βουτιά στα νερά του Παγασητικού κόλπου.day 2_2-6 

Κέντρο των εκδηλώσεων θα είναι το παραλιακό χωριό της Κάτω Γατζέας. Το Σάββατο θα δούμε τα μονοπάτια των ημιορεινών χωριών σε μια διαδρομή 22 χιλιομέτρων με 560 υψομετρικά ενώ την Κυριακή οχήματα της διοργάνωσης θα μεταφέρουν αναβάτες και ποδήλατα στην κορυφή του βουνού, στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου. Εκεί συναντάμε το δάσος με τις οξιές γύρω από τις ψηλότερες κορφές. Το μονοπάτι που θα μας φτάσει στο υψόμετρο 0 και το σημείο που ξεκινήσαμε είναι από τα πιο ωραία στην Ελλάδα, περνάει από 4 χωριά και από 4 ζώνες βλάστησης. Η διαδρομή έχει ανοιχτεί για τις ανάγκες του αγώνα του περασμένου Οκτώβρη. Τα 1530 υψομετρικά μέτρα κατάβασης δεν θα αφήσουν κανέναν ανικανοποίητο!

Πρόγραμμα διοργάνωσης:

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου
15:00 Συγκέντρωση στην παραλία της Κάτω Γατζέας
15:30 Ενημέρωση / κατανομή σε groups
16:30 Αναχώρηση 1ου group
20:00 Ενημέρωση διαδρομής / παρουσιάσεις / Party
day 2_2-112
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
10:00 Αναχώρηση οχημάτων διοργάνωσης με προορισμό τα Χάνια
11:30 Αναχώρηση 1ου group
17:00 Λήξη διοργάνωσης
pilio_ epilogiA-20
Οι διαδρομές:

1η διαδρομή:
22 χλμ. / 530 υψομετρικά

Στα πρώτα 6 χιλιόμετρα δεν έχουμε αναβάσεις, μέσα από τους ελαιώνες κατευθυνόμαστε νότια έχοντας στα δεξιά μας τη θάλασσα. Ο ανήφορος ξεκινάει αφού περάσουμε το 2ο χωριό που θα συναντήσουμε και είναι σκληρός… αλλά σύντομος. Σε 4 χιλιόμετρα ανεβαίνουμε από το υψόμετρο 10 στα 265 για να συναντήσουμε ένα παλιό καλντερίμι που μας κατεβάζει στον πάτο μια ρεματιάς. Για τα επόμενα 1200 αντί να μας κουβαλάνε τα ποδήλατα θα τα κουβαλάμε εμείς. Για να βγούμε από τη ρεματιά σπρώχνουμε μέχρι το παλιό μοναστήρι του άη Νικόλα. Λίγο πιο πάνω από την εκκλησία και τα συντρίμμια ξεκινάει το μονοπάτι που φτάνει μέχρι τις Μηλιές. 5 χιλιόμετρα με ήπιες αναβάσεις και καταβάσεις που μπαίνει 1η φορά σε “ανοιχτό” event!

Έξω από το χωριό ξεκινάει η κατάβαση, στην αρχή χωματόδρομος και στη συνέχεια καλντερίμι περνώντας σχεδόν από τις αυλές παλιών πέτρινών σπιτιών και το εγκαταλειμμένο τμήμα του χωριού. Στο μεγαλύτερο μήκος της η διαδρομή είναι σε πυκνή βλάστηση ενώ στα χαμηλά τμήματα κινείται σε ελαιώνες. Το καλντερίμι, με τις πέτρες να προεξέχουν δεν επιτρέπει υψηλές ταχύτητες αλλά στα πιο κάτω κομμάτια υπάρχει ροή. Το τέλος της διαδρομής είναι στην παραλία και το τελευταίο group θα έχει φτάσει με τη δύση του ηλίου.

2η διαδρομή:
19 χλμ. / +368 -1530 υψομετρικά

Οχήματα της διοργάνωσης θα μεταφέρουν ποδήλατα και αναβάτες από την Κάτω Γατζέα στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου. Για τα πρώτα μέτρα η κλίση είναι απότομη αλλά μπαίνοντας στο δάσος με τις οξιές ξεχνιέται. Υπάρχουν τμήματα με το μαλακό χώμα της πλαγιάς να βρίσκεται στη σωστή κλίση και άλλα που θα μας κατεβάσουν για λίγο από τα ποδήλατα μας και θα τα κουβαλήσουμε.
Στις 17 Σεπτέμβρη το φθινόπωρο έχει μόλις ξεκινήσει, τα φύλλα δεν έχουν πέσει ακόμα και μόλις έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν. Ακόμα και στα σημεία που θα χρειάζεται να κουβαλάμε τα ποδήλατα είναι απολαυστικά, είναι μια ευκαιρία να σταματάμε λίγο, να κοιτάζουμε τριγύρω και να καταλάβουμε που βρισκόμαστε γιατί φτάνοντας στο σημείο που ξεκινάει η κατάβαση των 12 χιλιομέτρων δε θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για στάσεις!

Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων κατεβαίνουμε 1200 υψομετρικά με μόλις 64 +! Το τερέν εναλλάσσεται και περνάμε από 4 διαφορετικές ζώνες βλάστησης που έχουν και διαφορετικό τερέν.


Η διαδρομή είναι γνωστή από το Εnduro Days #TheRace και τμήματα της και από άλλες διοργανώσεις.

poster2
Το Enduro Days από την πρώτη στιγμή απέκτησε φίλους και θερμούς υποστηρικτές. Ενδιαφέρονται και συνεισφέρουν ώστε τα Enduro Days να γίνονται όλο και καλύτερα. Στο πλευρό μας σε κάθε διοργάνωση βρίσκεται το μεγαλύτερο ποδηλατικό κατάστημα Moustakas Bikes, η πρωτοπόρα εταιρία Paradox Kinetics που κατασκευάζει συστήματα ηλεκτροκίνησης για ποδήλατα και το ηλεκτρονικό φαρμακείο Pharmnet.gr που καλύπτει κάθε μας ανάγκη σε ενεργειακά συμπληρώματα και ότι άλλο μας είναι απαραίτητο από ένα φαρμακείο.

Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές είναι όλοι οι συμμετέχοντες και όσοι μοιράζονται την ανυπομονησία όσο πλησιάζουν οι μέρες.
Το Enduro Days ξεκίνησε και έχει καθιερωθεί ως μια ανοιχτή φιλική συνάντηση ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον το ποδήλατο. Δε θα υπάρξει χρονομέτρηση και κατάταξη στη φετινή διοργάνωση. Βγάζουμε εκτός του ανταγωνισμό και κρατάμε μόνο το κομμάτι της διασκέδασης και της περιπέτειας!

Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερώσεις και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφτείτε τη σελίδα της διοργάνωσης

Previous Article

Και οι γυναίκες τα σπάνε στο μονοπάτι!

Next Article

Θέλεις custom jersey; Διάβασε…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια