3+1 σημεία που θα σας κάνουν πιο ασφαλείς στις μετακινήσεις σας!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
city bicycle traffic light

Τελευταία βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ποδηλάτες στους δρόμους. Λίγο οι δύσκολοι οικονομικοί καιροί, λίγο η ευκολία και η ευφορία που προσφέρει το ποδήλατο, λίγο οι ανοιξιάτικες ημέρες, όλα συμβάλλουν στο να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τα ποδήλατα τους καθημερινά για τις μετακινήσεις τους.

Έχετε σκεφτεί όμως τι είναι αυτό που μας κάνει ασφαλείς πάνω στο ποδήλατο; Είναι το κράνος; Είναι τα φώτα; Είναι η συμπεριφορά μας στον δρόμο; Παρακάτω θα δούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ασφάλεια μας όταν βρισκόμαστε στον δρόμο.

Το πιο σημαντικό ζήτημα, που αφορά την ασφάλεια των χρηστών ποδηλάτου στον δρόμο, είναι το να «φαίνονται» από τα υπόλοιπα, μεγαλύτερα και γρηγορότερα οχήματα. Φωτάκια, φωσφοριζέ γιλέκα, φανταχτερά χρώματα όλα συντελούν στο να είμαστε ορατοί από τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

city bicycle policeΈνα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η κυκλοφορία στην σωστή μεριά του δρόμου. Το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά θα το αναφέρουμε ξανά. Με το ποδήλατο, κυκλοφορούμε ΜΑΖΙ με την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων και όχι αντίθετα από την κίνηση. Η δεξιά μεριά είναι αυτή που θα πρέπει να κυκλοφορούμε στον δρόμο, αλλά όχι τέρμα δεξιά, πάνω στην γραμμή ή έξω από αυτή. Θα πρέπει να βρισκόμαστε στο σημείο του δρόμου, όπου πατάτε οι δεξιές ρόδες των οχημάτων, ώστε όταν κάποιο όχημα βρεθεί πίσω μας, να πρέπει να βγει από την λωρίδα του για να μας προσπεράσει. Με αυτόν τον τρόπο, κατά κάποιο τρόπο, «αναγκάζουμε» τους οδηγούς να κρατήσουν μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από εμάς. Επίσης, στα ποδήλατα, λόγω του μικρού τους όγκου και των χαμηλών ταχυτήτων, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πρόσβαση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Σωστή συμπεριφορά και οδηγική παιδεία. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους χρήστες των ποδηλάτων, αλλά και με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Οι ποδηλάτες θα πρέπει πρώτοι να σέβονται τον ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) και να μην παραβατούν. Οι πιο συχνές παραβάσεις που βλέπουμε από ποδηλάτες είναι το κόκκινο φανάρι, το στοπ όπως και η παραχώρηση προτεραιότητας. Από την άλλη μεριά, οι οδηγοί θα πρέπει να σέβονται τα ποδήλατα ως χρήστες του οδικού δικτύου και οι προσπεράσεις να γίνονται μόνο σε ανοικτό και φαρδύ σημείο του δρόμου με καλή ορατότητα αφήνοντας τουλάχιστον 1.5 μέτρο απόσταση. Οι ποδηλάτες καλό θα είναι να κάνουν έναν φιλικό χαιρετισμό σε όσους οδηγούς δείχνουν σωστή συμπεριφορά, ενθαρρύνοντας τους να κάνουν το ίδιο παντού.

Ποδηλατικό κράνος. Μπορεί να χρειαστεί μια φορά μόνο, αλλά τότε είναι που θα μας σώσει -κυριολεκτικά- την ζωή. Είναι ένα ποδηλατικό αξεσουάρ, που θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια, όπως είναι και η ζώνη ασφαλείας όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, ή το κράνος στην μηχανή. Όσο μικρές και αν είναι οι ταχύτητες με το ποδήλατο, μια απρόσεκτη πτώση μέσα στην πόλη, μπορεί να αποβεί μοιραία. (παράδειγμα: πέφτουμε κοντά σε πεζοδρόμιο και χτυπάμε με το κεφάλι το κράσπεδο.)

Χρησιμοποιείτε το ποδήλατο σας καθημερινά; Το κάνετε σαν χόμπι, ή είναι μέρος της καθημερινής σας μετακίνησης; Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο, όσον αφορά την ασφάλεια;

Previous Article

Aaron Gwin… Η μεγάλη μεταγραφή! (+video)

Next Article

O Mark Cavendish κερδίζει την διαδρομή έναρξης του Tour of Qatar!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια