Τα 4 στοιχεία που κάνουν μια πόλη φιλική στο ποδήλατο!

Author: 1 σχόλιο Share:
bike parking

Νιώθεις φιλική την πόλη σου στην κυριακάτικη βόλτα σου με το ποδήλατο; Μήπως η καθημερινή σου μετακίνηση στη δουλειά πάνω στη σέλα δεν είναι όσο εύκολη θα μπορούσε να είναι; Ας δούμε τις βασικές υποδομές και προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρχουν σε μια πόλη που σέβεται το ποδηλάτη και θέλει να έχει bike friendly χαρακτήρα.

1) Ποδηλατοδρόμοι

Πρώτης και καίριας σημασίας υποδομή είναι η δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε μια πόλη. Λωρίδες διαχωρισμένες από τους αυτοκινητόδρομους, με σήμανση, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση των ποδηλάτων. Τέτοιες υποδομές θα δώσουν ακόμα και στον αρχάριο αναβατή την άνεση να κινηθεί μέσα στην πόλη με ασφάλεια χωρίς άγχος και κίνδυνο.

2) Πάρκινγκ ποδηλάτων

Οι χώροι στάθμευσης για ποδήλατα αποτελούν κίνητρο για την μετακίνηση ολοένα και περισσότερων ποδηλάτων στην πόλη. Κατασκευή  χώρων, ειδικά διαμορφωμένων για την στάθμευση ποδηλάτων σε διαφορά σημεία της πόλης, όπως κοντά σε σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσια κτήρια, σταθμούς τρένων και μετρό, δίνουν επιπλέον κίνητρο στους ποδηλάτες να αφήσουν τα αμάξια και να πατήσουν πετάλι.

3) Μέσα μαζικής μεταφοράς-ποδήλατο

Οι κατάλληλες ρυθμίσεις-τροποποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, σιδηρόδρομους, τραμ, μετρό) δίνουν άνεση για την μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις ενός ποδηλάτη. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διαμορφωμένα βαγόνια ή εξωτερικοί σκελετοί σε λεωφορεία για το φόρτωμα ποδηλάτων.

4) Ενοικίαση ποδηλάτων

Τα τελευταία χρόνια το δίκτυο ενοικίασης ποδηλάτων επεκτείνεται σε πολλές πόλεις της  Ελλάδας. Επιχειρήσεις που νοικιάζουν ποδήλατα ή και πρωτοβουλίες κάποιων δήμων να παρέχουν ποδήλατα δωρεάν στους κατοίκους τους, δίνουν τη δυνατότητα να μπορείς να περιηγηθείς σε μια πόλη γρήγορα και άνετα. Να απολαύσεις τα αξιοθέατα και τις ομορφιές ενός μέρους πάνω σε μια σέλα, χωρίς το άγχος του παρκαρίσματος  ή το στρες της κυκλοφοριακής κίνησης  μέσα σε ένα αμάξι.

Ωστόσο, η εκπαίδευση δεν πρέπει να μείνει μόνο στο επίπεδο των ποδηλάτων, άλλα να περάσει και στους οδηγούς. Να κατανοήσουν οι οδηγοί την ύπαρξη μικρότερων οχημάτων (ποδήλατο) στο δρόμο και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό για την ασφάλεια και των δυο.

Πόλεις φιλικές για το ποδήλατο υπάρχουν σε πολλά σημεία στην Ευρώπη. Η αρχή με υποδομές σε διαφορές πόλεις και στην Ελλάδα είναι γεγονός. Ελπίζουμε να μην σταματήσει αυτή η κίνηση και το ποδήλατο να πάρει το δικό του μερίδιο στους δρόμους και στην καθημερινότητα. 

Αλήθεια, πόσο φιλική είναι η δική σου πόλη στο ποδήλατο;

Previous Article

650Β ή αλλιώς 27.5! Μύθος ή ανάγκη;

Next Article

Τρία Athens bike cafes, η μόδα εξαπλώνεται!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια