Suunto Peak 5- Ένας ποδηλατικός σύντροφος στον καρπό σου!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
IMG_3069

Μαζεμένο, ελαφρύ και πολυχρηστικό το sport watch της Suunto.

H πρόσκληση για να κάνουμε review το Suunto Peak 5 ήρθε σε καλή εποχή (άνοιξη γαρ) αλλά σε κακή περίοδο (ποδηλατική αποχή λόγω τραυματισμού). Παρ’ όλα αυτά το μικρό αδερφάκι από τα 9άρι Suunto μου κέντρισε την προσοχή και πήρε θέση στο rotation των ρολογιών που βάζω στον αριστερό μου καρπό.

Με φόντο την Ολυμπιακή Ακτή στους πρόποδες του Ολύμπου, ένα ρολόι που το θες για trekking.
Με φόντο την Ολυμπιακή Ακτή στους πρόποδες του Ολύμπου, ένα ρολόι που το θες για trekking.

Χρησιμοποιώ ως καθημερινό smartwatch ένα Applewatch 7 και ως sport watch ένα Garmin Vivoactive 4. H εμπειρία μου με Suunto είναι πολύ μικρή, και έχει να κάνει περισσότερο με τα διθυραμβικά σχολια που άκουγα από φίλους δρομείς μεγάλων αποστάσεων που τα έχουν σε μεγάλη υπόληψη.

Αναφέρω τα ρολόγια γιατί συχνά αξίζει να βλέπεις από που προέρχεται αυτός ο οποίος κάνει ένα review, μια και αν δεν έχεις γνώση όλων των ρολογιών της αγοράς, πρέπει κατά τη γνώμη μου να γνωστοποιείς τα σημεία αναφοράς σου.

Πρώτες εντυπώσεις

Βγάζοντας το ρολόι από το κουτί του με ξάφνιασε το πόσο απίστευτα ελαφρύ είναι αλλά και ο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με ότι έχω συνηθίσει φορτιστής. Καμία άλλη μεγάλη έκπληξη, πλην της διάρκειας της μπαταρίας, κάτι που εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζα ακόμη. Φορτισμένο με 48% μπήκε στο συρτάρι και έμεινε εκεί μέχρι να χρησιμοποιηθεί αρκετές ημέρες μετά (μόνο έπαιξα με τις ρυθμίσεις αρχικά και έκανα το βασικό set up). E, λοιπόν το ρολόι με βασική χρήση ρολογιού έκανε πως τελειώνει η μπαταρία του περίπου 2 εβδομάδες μετά (θυμίζω από το 48%)! Αδιανόητο για εμένα που πλέον έχω συνηθίσει να φορτίζω το προσωπικό μου smartwatch μέρα παρά μέρα.

Βέβαια…από την πρώτη στιγμή η απουσία touchscreen με ξένισε πάρα πολύ (το sport watch μου που κινείται στην ίδια κατηγορία τιμής έχει), όπως επίσης και η γενική φωτεινότητα και αίσθηση της οθόνης δεν με εντυπωσίασε. Φυσικά, όλα αυτα είναι σχετικά και ήξερα πως αν το ρολόι είναι πραγματικός σύντροφος στις προπονήσεις μου τότε, όλα τα άλλα είναι περιττά, ειδικά αν δεν είσαι γκατζετάκιας. Οπότε, αποφάσισα να περιμένω για να το γνωρίσω καλύτερα στο γυμναστήριο, στο τένις και μετά φυσικά στο ποδήλατο.

Στο γυμναστήριο

Εννοείται πως σε ένα τέτοιο ρολόι και από μια τέτοια εξειδικευμένη εταιρία δεν φοβόμουν ότι δεν θα βρω τα προφίλ που χρειάζομαι και τα αθλήματα με τα οποία ασχολούμαι. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα με το functional training και άρχισα να γυμνάζομαι ξένοιαστος όσον αφορά τις περίεργες κινήσεις (βλ. σήκωμα και στροφή πάνω στον καρπό kettlebell με το αριστερό χέρι). Με το Apple Watch από το φόβο μην σπάσει κάθε φορά αναγκάζομαι και το βγάζω από τον καρπό μου, χαλώντας τον ρυθμό του ασκησιολογίου, αφου πρέπει να το ξαναβάλω για να καταγράψει τις υπόλοιπες ασκήσεις με το άλλο χέρι. Με το Peak 5 ένιωσα πολύ πιο σίγουρος ότι θα αντέξει και δεν θα χτυπηθεί μοιραία. Προφανώς, κανένα ρολόι δεν θα αντέξει ένα βαρύ kettlebell να πέφτει άτσαλα πάνω του ωστόσο με το Peak είχα την αίσθηση ότι και να γίνει επαφή δεν θα υπάρχει η ευαισθησία του τζαμιού του Apple Watch (και το επακόλουθο κόστος). Μικρό, αλλά δυνατό και στιβαρό σε κατασκευή μέχρι φυσικά να κάνεις…τη βλακεία υποθέτω!

Δεν φοβάσαι να γρατζουνιστεί από το kettlebell, αλλά θέλει προσοχή φυσικά.
Δεν φοβάσαι να γρατζουνιστεί από το kettlebell, αλλά θέλει προσοχή φυσικά.

Στο τένις

Προσωπικά αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με αρρυθμίες και δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην καταγραφή των παλμών μου. Στο τένις δεν βάζω chest strap που προφανώς είναι η καλύτερη λύση, ωστόσο με το Garmin δεν ήμουν ποτέ ευχαριστημένος, αφού με τον τρόπο που βγάζει το μέσο όρο των παλμών μου, μπορεί να έχω 190 παλμούς και το ρολόι να δείχνει 135! Με το Apple Watch οι παλμοί ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα αλλά το ευχάριστο ήταν πως με το Peak 5 τα πράγματα ήταν μάλλον ακόμα καλύτερα. Λέω μάλλον γιατί όσο το φορούσα δεν με έπιασε το χαρακτηριστικό θέμα αρρυθμίας που με ταλανίζει, ωστόσο γνωρίζοντας καλά τους παλμούς μου καταλάβαινα ότι αυτοί είναι πολύ κοντά σε αυτό που ένιωθα. Στα θετικά λοιπόν η καταγραφή των παλμών…

Στο ποδήλατο

Ένα τέτοιο ρολόι κακά τα ψέμματα είναι φτιαγμένο για εμάς που κάνουμε ποδήλατο και για όσους κάνουν συστηματικά τρέξιμο. Το σημαντικότερο feature που ήθελα να δοκιμάσω ηταν το κομμάτι του navigation. Ως τώρα στο βουνό η λειτουργία του προσωπικού sport watch είχε να κάνει με την καταγραφή του activity στο Strava. Όταν πηγαίνεις στις γνωστές και καθημερινές σου διαδρομές δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο. Αν όμως θες να κινηθείς εκτός των γνωστών διαδρομών, αν πρόκειται να πας σε κάποιον αγώνα μακριά κτλ, τότε η λειτουργία αυτή του χάρτη μου έμοιαζε ελκυστική.

Στο Suunto Peak 5 η αλήθεια είναι πως οι χάρτες δεν είναι προφορτωμένοι και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει η αντίστοιχη προεργασία πριν βγεις για ride. Αυτό πρακτικά είναι κάτι που το 90% των ανθρώπων που κάνουν ποδήλατο δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν, και ίσως να λέω και μικρό ποσοστό. Είναι ευχάριστο το ότι υπάρχει το feature για όταν το χρειαστείς -και δουλεύει και καλά σε γενικές γραμμές από άλλα reviews που έχω διαβάσει από καταρτισμένους reviewers – ωστόσο ήταν too much trouble για μένα.

Ξυστά από το βράχο, κανένα πρόβλημα!
Ξυστά από το βράχο, κανένα πρόβλημα!

Το κομμάτι που το συγκεκριμένο ρολόι είναι δυνατό είναι η αντοχή μια και σταματάς να ανησυχείς ιδιαίτερα για κλαδιά και βράχους και φυσικά η μπαταρία, αφού πολύ δύσκολα θα σε αφήσει έκθετο όσο μακριά και αν πας.

To App

Ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με το διαδίκτυο …for a living, η αλήθεια είναι πως το UI και UX της Suunto ήταν μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη. Τα πράγματα ήταν όμορφα, σωστά στημένα με πληθώρα πληροφοριών και φυσικά όλες τις δυνατότητες παραμετροποίησης που μπορείς να έχεις. Αυτό το κομμάτι μας έδωσε visually μια ανάσα θυμίζοντας πως η οθόνη που έχουμε στον καρπό μας είναι ‘δευτερεύουσας σημασίας’, αφού το ρολόι λειτουργεί ως ένας πολυσένσορας μεταφοράς δεδομένων και όχι ως ένα εντυπωσιακο ρολόι επίδειξης. Και πολλές φορές αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην είναι η πιο δημοφιλής, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αξίζει να θυμόμαστε πως αγοράζοντας ένα ρολόι δεν παίρνουμε μόνο το hardware που έχει το κουτί, αλλά και το software και επακόλουθα το application που το συνοδεύει.

Συμπέρασμα

Το ρολόι είναι τίμιο και απευθύνεται σε ένα συνειδητοποιημένο κοινό. Σε αυτό που θέλει κάτι επώνυμο αλλά και ψαγμένο χωρίς να είναι flashy. Σε αυτόν που δεν θέλει να μπλέξει με αντιπροσωπείες που είναι διάσημες για το κακό τους after sales support (γκουχ γκουχ) αλλά και που ποντάρει στο ότι δεν θα το χρειαστεί καν. Σε αυτούς που θέλουν καλό software και είναι διατεθειμένοι να κάνουν μια υποχώρηση στο θέμα της οθόνης ή στα κουμπάκια με το ελαφρύ lag.IMG_3075

Σε όσους εκτιμούν το ελάχιστο βάρος που σημαίνει πως δεν θα το νιώθουν καν στο χέρι και δεν θέλουν μια τεράστια κάσα για να φαίνεται από απέναντι πως έχεις πληρώσει ένα σκασμό λεφτά (και μετά να πρέπει να απαντάς και σε ερωτήσεις του τύπου ‘πόσο κάνεις τα 20 χλμ;’)

Μακάρι να έχει εμπορική επιτυχία γιατί σημαίνει ότι η μόδα με τα έξυπνα ρολόγια δεν πηγαίνει μόνο σε μια fancy κατεύθυνση αλλά ακουμπά και ανθρώπους που ψάχνουν την ουσία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιμένουμε από την Suunto βελτιώσεις στο συγκεκριμένο μοντέλο.

 

Previous Article

Φροντιστήριο Άξονας

Next Article

Γυναίκες builders που σπάνε τα στερεότυπα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια