Άσκηση ή προπόνηση; Ξέρεις τις διαφορές;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
road cycling kai aeras (3)

Γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ της άσκησης και της προπόνησης; Τις περισσότερες φορές η προπόνηση με τον εθισμό στην άσκηση έχουν θολά όρια. Ας δούμε όμως τα χαρακτηριστικά της άσκησης και της προπόνησης ώστε να κατανοήσετε αν προπονείστε ή αν απλά αθλείστε.

Η άσκηση/άθληση είναι πολύ απλή. Τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, περπάτημα, γυμναστήριο όλα είναι μορφές άσκησης. Η άσκηση έχει μόνο έναν σκοπό και αυτός είναι να ικανοποιήσει τον «εγωισμό» μας, τα θέλω μας την ανάγκη μας να «κουνηθούμε». Μέσω της άσκησης θα αλλάξουμε το σωματικό μας βάρος, την όψη του σώματος μας και φυσικά την διάθεση μας.

Η προπόνηση είναι και αυτή αρκετά απλή -στο μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον. Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής. Κατά την προπόνηση η άσκηση είναι το βασικό συστατικό, αλλά χρειάζεται και διατροφή, ύπνος, ξεκούραση, ενυδάτωση, ψυχική υγεία -και πολλά ακόμη- τα οποία όλα μαζί συνθέτονται σε ένα πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης έχει την άσκηση, αλλά όχι όλο το προπονητικό πλάνο.

road bike sunshine fun

Το τέλος της προπόνησης πάντοτε υπάρχει κάποιος στόχος. Η υψηλή απόδοση σε κάποιον αγώνα, η βελτίωση κάποιων χαρακτηριστικών πάνω στο ποδήλατο κ.ά.. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, μερικές φορές η προπόνηση δεν περιέχει άσκηση. Είναι η ξεκούραση, η οποία σας επιτρέπει να ποδηλατήσετε πιο μακριά και πιο γρήγορα. Η προπόνηση είναι η ικανοποίηση του μελλοντικού μας εαυτού, η επίτευξη ενός στόχου.

Εσείς ασκείστε ή προπονείστε; Αν δεν γνωρίζετε, θα δούμε κάποια σημεία παρακάτω τα οποία θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αν απλά ασκείστε ή αν προπονείστε.

Σημεία προπόνησης:

  • Η βελτίωση των τεχνικών αποκατάστασης ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα του σώματος για πρόσθετο στρες.
  • Εστίαση σε ποιοτικό ύπνο και διατήρηση μιας ποιοτικής-θρεπτικής και υγιεινής διατροφής.
  • Αύξηση του «καλού» στρες για τον οργανισμό = περισσότερη άσκηση.
  • Μείωση του «κακού» στρες για τον οργανισμό = εργασία, κακή διατροφή, αλκοόλ, φάρμακα κ.λπ.
  • Κατανόηση και καταγραφή των πνευματικών περιορισμών στην απόδοση.
  • Μερικές φορές δεν αθλείστε, ώστε να ξεκουραστείτε.
  • Περιοδικότητα.

exhausted tired cyclist road bike 2

Αν η προσέγγιση σας επικεντρώνεται στα παραπάνω σημεία τότε κατά 99% προπονείστε. Ανεξαρτήτως του αθλήματος, όλοι οι αθλητές έχουν κάποιο «σωματικό στρες» διαθέσιμο. Η σωστή προπόνηση επιτρέπει στους αθλητές να αυξήσουν το «σωματικό στρες» και να αυξήσουν έτσι την απόδοση τους. Οι σωστές τεχνικές αποκατάστασης βοηθούν σε αυτό το θέμα όπως παράλληλα και η μείωση του «κακού» στρες.

Είτε ασκείστε, είτε προπονήστε, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να το διασκεδάζετε!

Previous Article

2ο Enduro Mtb Όλυμπος – Ραψάνη 4-5/11/2017

Next Article

Το Άμστερνταμ σε ώρες αιχμής!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια