Γιατί τα ποδηλατικά γυαλιά δεν είναι απλά ένα αξεσουάρ…

Author: Χωρίς σχόλια Share:
SanchezProfile640

Η χρήση ποδηλατικών γυαλιών είναι απαραίτητη από όλους τους αναβάτες. Η μη χρήση γυαλιών κατά την διάρκεια της ποδηλασίας μπορεί να είναι η αιτία να χάσετε τον έλεγχο του ποδηλάτου και να υπάρξει τραυματισμός. Τα εξειδικευμένα ποδηλατικά γυαλιά μπορούν να σε προστατέψουν από τη σκόνη, τα έντομα, τον ήλιο ακόμη και από τον παγωμένο αέρα. Εκτός από την άνεση που σας προσφέρουν σε όλες τις συνθήκες, το σημαντικότερο είναι ότι τα ποδηλατικά γυαλιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα υποφέρετε από καταρράκτη, φωτοκερατίτιδα και άλλες παθήσεις των ματιών που προκαλούνται από αυτήν. Το κατάλληλο ζευγάρι ποδηλατικών γυαλιών μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποδηλασία αρκεί να το επιλέξετε με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

glasses1

Φακοί

Οι φακοί των γυαλιών είναι το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε. Θα πρέπει να είναι μεγάλοι, με καμπύλη, ώστε να έχετε ευρύ οπτικό πεδίο και να περνάνε απαρατήρητα όταν τα φοράτε. Οι φακοί θα πρέπει να έχουν φίλτρα UVA και UVB για να σας προστατεύουν από τις ηλιακές ακτινοβολίες, όπως π.χ έχουν τα αθλητικά γυαλιά Oakley

Οι άθραυστοι φακοί είναι κάτι ακόμη που θα πρέπει να κοιτάξετε. Ένας άθραυστος φακός θα σας προστατεύσει και δεν θα σπάσει αν μια πέτρα χτυπήσει τα γυαλιά σας καθώς ακολουθείτε κάποιον φίλο σας στο αγαπημένο σας μονοπάτι, αλλά επίσης πως δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε καινούριους φακούς, αν κατά λάθος σας πέσουν τα γυαλιά από τα χέρια. Το πολυανθρακικό ή NXT είναι το υλικό που θα πρέπει να κοιτάξετε να είναι φτιαγμένοι οι φακοί στα γυαλιά. Αρκετές εταιρίες έχουν δώσει διαφορετικές ονομασίες σε διαφοροποιήσεις τέτοιων υλικών, οπότε κάντε σωστή έρευνα.
Αν το θόλωμα των γυαλιών είναι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, υπάρχουν κανά δυο λύσεις και γι’ αυτό. Μια αντιθαμβωτική επίστρωση θα βοηθήσει πολύ, όπως επίσης και αν οι φακοί έχουν μικρές οπές για καλύτερο αερισμό.
Το κατάλληλο χρώμα των φακών, αλλάζει αναλόγως των συνθηκών και σίγουρα θα σας βοηθήσει σε μια πιο άνετη και πιο ασφαλή βόλτα/προπόνηση με το ποδήλατο. Πολλά ποδηλατικά γυαλιά έχουν φακούς που αλλάζουν, ώστε να έχετε την δυνατότητα να τους αλλάξετε αν αλλάξουν οι συνθήκες φωτισμού.

Σκούροι, γκρίζοι, ή smokey φακοί: Ο πιο συνηθισμένος τύπος φακών που συναντώνται σε γυαλιά ηλίου. Μπλοκάρουν το περισσότερο φως, αλλά δεν αλλάζουν την αντίληψή σας για τα χρώματα.

Καφέ ή χάλκινοι φακοί: Πρόκεται για μια all-around λύση, καθώς το χρώμα αυξάνει την αντίθεση ώστε ο δρόμος και τα μονοπάτια να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά στον χρήστη.

Διάφανοι φακοί: Χρήσιμοι κατά τις νυχτερινές βόλτες, ή κατά τη διάρκεια βαριάς συννεφιάς.

Πορτοκαλί ή κίτρινοι φακοί: Κατάλληλοι για συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς αυξάνουν την αντίθεση, κάνοντας ευκολότερη υπόθεση τον εντοπισμό σπασμένων σημείων του δρόμου, λακκουβών και ανωμαλιών.

Φωτοχρωμικοί φακοί: Οι φακοί αυτοί προσαρμόζονται στις συνθήκες φωτισμού και είναι κατάλληλοι για συνθήκες όπου υπάρχει συνεχόμενη και γρήγορη εναλλαγή μεταξύ υψηλού φωτισμού και σκιάς -όπως για παράδειγμα μέσα σε ένα δάσος.

Καθρεπτίζουσα επίστρωση: Οι φακοί αυτοί μειώνουν την έντονη λάμψη του φωτός και είναι κατάλληλοι για πολύ φωτεινές ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Φακοί polarized: Μειώνουν πιο αποτελεσματικά τις λάμψεις και τις αντανακλάσεις από το φως, όπως για παράδειγμα την αντανάκλαση του φωτός από τον βρεγμένο δρόμο.

Τι γίνεται με την μυωπία όμως;

Αν είστε από τους άτυχους που φοράτε γυαλιά μυωπίας, δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε. Η πρώτη περίπτωση είναι οι φακοί επαφής, που θα σας δώσουν την δυνατότητα να αγοράσετε οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιών ηλίου επιθυμείτε με οποιουσδήποτε φακούς. Θα πρέπει να προσέξετε ώστε οι φακοί να είναι αρκετά φαρδιοί και καμπυλωτοί ώστε να προστατεύουν όλο το μάτι και να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να μπει σκόνη και χώμα στο μάτι. Η άλλη λύση είναι να αγοράσετε ειδικά γυαλιά με φακούς μυωπίας από την εταιρία που φτιάχνει τα γυαλιά που θέλετε να αγοράσετε.

Πλαίσιο

Ο λόγος που δεν βλέπετε ποτέ κανέναν επαγγελματία αναβάτη, είτε είναι δρόμου, είτε βουνού, να φοράει κάποιον μεταλλικό σκελετό όταν κάνει ποδήλατο, είναι φυσικά η ασφάλεια. Το μέταλλο δεν είναι καθόλου καλό όσον αφορά την ασφάλεια των αναβατών και ειδικά στα γυαλιά. Αρχικά οι σκελετοί δεν μπορεί να στενής γραμμής, αλλά και να βρείτε κάτι τέτοιο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πέσετε κάποια στιγμή. Εμείς δεν θα θέλαμε να έχουμε μεταλλικά αντικείμενα γύρω από τα μάτια μας.sela.gr - optikakarmen.gr Oakley
Από την άλλη, το πολυανθρακικό πλαστικό είναι ανθεκτικό, ελαφρύ και τόσο γερό ώστε να μην θρυμματιστεί σε κάποια πτώση. Επίσης, τα πλαίσια των γυαλιών από πολυανθρακικό πλαστικό, μπορούν να έχουν πιο εφαρμοστή εφαρμογή στο πρόσωπο, καθώς διαθέτουν μια μικρή ελαστικότητα.
Επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα και τον περισσότερο καιρό που ποδηλατούμε οι θερμοκρασίες είναι αρκετά αυξημένες, προσανατολιστείτε σε γυαλιά που έχουν καλό αερισμό και αυξημένη ροή αέρα. Αυτό θα σας κρατήσει πιο δροσερούς τις ζεστές ημέρες, αλλά επίσης θα εμποδίσει τους φακούς από το να θαμπώσουν.
Τέλος, το επιρρίνιο και οι βραχιόνες θα πρέπει να έχουν προσθήκες από καουτσούκ ώστε να μην γλιστράνε όταν ιδρώνετε, αλλά παράλληλα να προσφέρουν άνετη εφαρμογή των γυαλιών στο πρόσωπό σας.

Εφαρμογή των γυαλιών στο πρόσωπο

Όταν έρχεται η ώρα για το πως κάθονται τα γυαλιά στο πρόσωπό σας, δεν υπάρχει άλλη λύση από την δοκιμή. Τα ποδηλατικά γυαλιά θα πρέπει να κάθονται κοντά στο πρόσωπο, να ακουμπάνε στην μύτη και στους πλαϊνούς βραχίονες. Οι βραχίονες θα πρέπει να είναι τόσο σφιχτοί ώστε να μην προκαλούν δυσφορία.
Όταν τα δοκιμάσετε, βεβαιωθείτε πως η περιφερειακή σας όραση δεν περιορίζεται από το πλαίσιο ή τους φακούς. Επίσης αν τα ματόκλαδά σας βρίσκουν στους φακούς, τότε μάλλον ή είναι πολύ μικρά τα γυαλιά για το πρόσωπό σας ή τα φορέσατε λανθασμένα.

Το να κάθονται σφιχτά στο κεφάλι είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά αν ασχολείστε με την ποδηλασία βουνού καθώς δεν θα θέλατε να κάνουν πως πέφτουν από το κεφάλι σας, ενώ βρίσκεστε στην μέση μιας επικίνδυνης κατάβασης.

Μπορείτε να βρείτε τα αθλητικά γυαλιά Oakley στο www.optikakarmen.gr ή αν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη να επισκεφτείτε τα Οπτικά Κάρμεν στην Αλέξανδρου Παπαναστασίου 133 , στην περιοχή Χαριλάου.

Previous Article

Πως να βρείτε την ιδανική πίεση για τα ελαστικά του ΜΤΒ σας!

Next Article

Στον 1o γύρο του Enduro World Series με τον Brett Tippie! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια