Η άσκηση σε κάνει εξυπνότερο καθώς μεγαλώνεις!

Author: 1 σχόλιο Share:
05well_physedsub-tmagArticle

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αθλήματα αντοχής όπως η ποδηλασία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη νοητικής εξασθένησης.

Να ένας ακόμη λόγος να συνεχίσετε την ποδηλασία αφού κλείσετε τα 4ο: Τα αθλήματα αντοχής βοηθούν το μυαλό σας να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν επιχείρησαν να να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης και νοητικής λειτουργίας σε μεσήλικες.

Η μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 59 ενηλίκων μεταξύ των ηλικιών 43-65, με 32 συμμετέχοντες προπονημένους σε ασκήσεις αντοχής και 27 συμμετέχοντας που έκαναν αποκλειστικά καθιστική ζωή. Η ομάδα των προπονημένων έκανε μέτρια αλλά και έντονη αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 4 μέρες ή 7 ώρες την εβδομάδα, ενώ αντίθετα τα άτομα που προτιμούσαν την καθιστική ζωή γυμνάστηκαν για λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα.

Οι μετρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη αποτελούνταν από μία στοιχειώδη δοκιμή σε διάδρομο γυμναστικής προκειμένου να μετρηθεί η καρδιαγγειακή κατάσταση του ατόμου,  ένα υπερηχογράφημα για τη μέτρηση της ταχύτητας της ροής του αίματος καθώς και μία σειρά από διαγνωστικά τεστ προκειμένου να εκτιμηθούν η μνήμη και προσοχή του ατόμου.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες που είχαν σχέση με την άθληση παρουσίασαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης και νοητικά τεστ. Η πιθανή σχέση μεταξύ της άσκησης και καλής λειτουργίας του εγκεφάλου; Οι άνθρωποι που ασκούνται εμφάνισαν καλύτερη αγγειακή λειτουργία και αιμάτωση του εγκεφάλου από αυτούς που έχουν καθιστική ζωή.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι μεσήλικες αθλητές αντοχής «δεν έχουν μόνο καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία αλλά και ενισχυμένη νοητική απόδοση ιδίως στους τομείς που σχετίζονται με την γνωστική εξασθένηση και δυσλειτουργία λόγω ηλικίας» τονίζει η Dr. Martha Pyron, επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή αερόβια άσκηση βελτιώνει την υγεία των αγγείων, ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτιωμένη νοητική επίδοση. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αθλητών συμμετεχόντων ήταν δρομείς, η Pyron δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι και άλλες μορφές αερόβιας άσκησης, όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο, μπορούν επίσης να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία των αγγείων και κατ’επέκταση στη νοητική λειτουργία.

Previous Article

Εγκατάλειψη ποδηλάτη σε τροχαίο στην Κρήτη!

Next Article

Τι είναι οι υδατάνθρακες;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια