Ποδήλατο από το μέλλον παρουσίασε η Canyon!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
canyon orbiter prototype future ebike (1)

Η Γερμανική Canyon είναι μια ποδηλατική εταιρία η οποία κυνηγάει την εξέλιξη του ποδηλάτου και συχνά παρουσιάζει ιδιαίτερα πρότυπα ποδήλατα με τεχνολογίες που είναι πολύ πιθανό να δούμε να επικρατούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Το τελευταίο από αυτά τα ποδήλατα είναι του σχεδιαστή Daniel Frintz και διαθέτει τεχνολογία μαγνητικής ανάρτησης MRSC. Το Orbiter είναι ένα ποδήλατο εκτός δρόμου το οποίο διαθέτει αναρτήσεις οι οποίες είναι ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενες και είναι ηλεκτρικά υποβοηθούμενο.

canyon orbiter prototype future ebike (9) canyon orbiter prototype future ebike (8)

Μπορεί να μην είναι ένα πλήρες λειτουργικό μοντέλο -από όσο γνωρίζουμε- αλλά και ως πρωτότυπο ποδήλατο μας εξιτάρουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα που διαθέτει! Πιθανό σε λίγα χρόνια να δούμε όλες αυτές τις τεχνολογίες ενσωματωμένες σε ποδήλατα τα οποία θα είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές!

canyon orbiter prototype future ebike (4)

Το Orbiter είναι ένα πρωτότυπο e-bike στο οποίο ξεχωρίζει η μαγνητική ανάρτηση που διαθέτει. Για να λειτουργήσει υπάρχουν ηλεκτρικά μοτέρ στους συνδέσμους τα οποία χρησιμοποιούν μαγνητική αντίσταση ώστε να αλλάξουν την ευαισθησία και την ελευθερία του συνδέσμου προς την κίνηση. Επίσης μπορούν να «απορροφήσουν» την ενέργεια από την κίνηση -όπως μια γεννήτρια- και να την επιστρέψουν στο μοτέρ ώστε να ελέγχεται το rebound της ανάρτησης. Όλο το σύστημα παρακολουθείται και ελέγχεται από ηλεκτρονικούς αισθητήρες οι οποίοι ανιχνεύουν και αντιδρούν στις δυνάμεις που ασκούνται στον τροχό του ποδηλάτου.

canyon orbiter prototype future ebike (7) canyon orbiter prototype future ebike (6)

Μπορεί το μοχλικό του ποδηλάτου να είναι ένα απλό και κλασικό single pivot με έναν εύκαμπτο σύνδεσμο (με την ονομασία Carbon Flex) μεταξύ των chainstay και των seatstays όπου είναι και η μοναδική επιτρεπόμενη κίνηση του πίσω τροχού. Αυτή η υπόθεση ενισχύεται και από την δυνατότητα του chainstay να εκτείνεται και προς το έδαφος αλλά και προς τα πίσω.

Η ασαφής σχεδίαση του μοχλικού του ποδηλάτου δεν είναι λόγος να παραβλέψουμε την τεχνολογία της μετάδοσης που χρησιμοποιείται καθώς χρησιμοποιούνται μικρά ηλεκτρικά μοτέρ στα κέντρα των τροχών -κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα. Αυτό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση που λύνει τα προβλήματα κατανομής του βάρους και πιθανό να έχει μικρότερες επιπτώσεις στην συνολική αίσθηση του ποδηλάτου. Σκεφτείτε πως είναι πιθανό να υπάρχει και η δυνατότητα μεταβολής της ισχύος σε κάθε τροχό μέσω ενός κουμπιού!

canyon orbiter prototype future ebike (5)

Ο φουτουριστικός δισκοβραχίονας μεταδίδει την δύναμη στους τροχούς με την μέθοδο fly-by-wire, δημιουργώντας την ισχύ στον δισκοβραχίονα και διανέμοντας την ανάλογα με τις ανάγκες στον έναν ή και στους δύο τροχούς.

canyon orbiter prototype future ebike (3)

Όπως είναι αναμενόμενο από ένα τέτοιο πρωτότυπο ποδήλατο, διαθέτει ενσωματωμένη οθόνη στην οποία θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου όλων των συστημάτων.

canyon orbiter prototype future ebike (2)

Ο Frintz έχει σχεδιάσει το συγκεκριμένο ποδήλατο ως ένα urban gravity ποδήλατο -σκεφτείτε το ως ένα super motard ποδήλατο- με φαρδιά ελαστικά Schwalbe ώστε να μπορεί να κινείται γρήγορα και άνετα. Επίσης το τιμόνι και η σέλα θυμίζουν πάρα πολύ γεωμετρία από downhill ποδήλατα. Από τις φωτογραφίες είναι δύσκολο να πούμε πόση διαδρομή έχουν οι αναρτήσεις αλλά υποπτευόμαστε πως είναι μικρότερη των 160mm.

Πως σας φαίνεται;

Previous Article

Highlights από τον 4ο γύρο του Enduro World Series στο Wicklow της Ιρλανδίας! (video)

Next Article

Tour στα κεντρικά γραφεία και αποθήκες της Santa Cruz Bicycles. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια