Το φαινόμενο του ντόπινγκ στον ερασιτεχνικό χώρο!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
SELA16

Το φαινόμενο του ντοπαρίσματος στο επαγγελματικό επίπεδο της ποδηλασίας είναι γνωστό και πολυσυζητημένο, όπως άλλωστε και στα περισσότερα αθλήματα. Αυτό, όμως, που πραγματικά είναι άξιο απορίας είναι γιατί να παρατηρείται το φαινόμενο του ντοπαρίσματος και στον ερασιτεχνικό χώρο;
Η έρευνα της Cycling Independent Reform Commission (Circ) προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί επικρατεί αυτή η κατάσταση στην ποδηλασία και κατά πόσο περιπτώσεις σαν του Lance Armostrong μπορούν να εντοπιστούν εγκαίρως. Οι ερασιτέχνες έχουν την τάση να ακολουθούν τους επαγγελματίες στην διατροφή, τις μεθόδους προπόνησης, στις επιλογές στα εξαρτήματα αλλά δυστυχώς και στη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η περηφάνια ενός ποδηλάτη που θα κάνει τις ίδιες διαδρομές πλάι στους καλύτερους, μπορεί να συγκριθεί με αυτήν ενός ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο Camp Nou ή στο Old Trafford. Κατά τις παραδοχές τόσο επαγγελματιών όσο και ερασιτεχνών ποδηλατιστών, αλλά και του anti-doping προσωπικού, η έξαρση οφείλεται στην εύκολη πρόσβαση μέσω των γυμναστηρίων και του διαδικτύου, στην διάδοση της γνώσης για την διαχείρισή τους αλλά και στο ελλιπές σύστημα αντιμετώπισής του στο ερασιτεχνικό επίπεδο.
Το ζήτημα απαιτεί πλέον περισσότερη σοβαρότητα δεδομένου ότι πολλοί επαγγελματίες πλέον δεν συμμετέχουν σε αρκετούς ερασιτεχνικούς αγώνες μεγάλης απόστασης επειδή είναι πλέον πολύ ανταγωνιστικοί λόγω των αναβολικών που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στο θέμα των αναβολικών στην ποδηλασία είναι ο Joe Papp, ο οποίος όχι μόνο τιμωρήθηκε το 2006 με διετή αποκλεισμό για χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά μετέπειτα είχε το θράσος να στήσει ιστοσελίδα διακίνησης του αναβολικού ΕΡΟ απευθείας από εργοστάσιο της Κίνας. Μέσα στον έναν χρόνο λειτουργίας του κατάφερε να πουλήσει αναβολικά αξίας κοντά στις 60.000 λίρες σε 200 πελάτες σε Ευρώπη, Αυστραλία και Β. Αμερική. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους πελάτες του, τα ¾ ήταν ερασιτέχνες ποδηλάτες!
Ο ίδιος ο Papp δεν το θεωρεί λογικό, αλλά κατανοεί αυτήν την επιθυμία του κόσμου να ρισκάρει την υγεία του χωρίς να έχει κάποιον σημαντικό σκοπό. Η διάδοση της ιστοσελίδας του ξεκίνησε με δημοσιεύσεις σε forums, προτείνοντας στους υποψήφιους πελάτες να παίρνουν ιατρικές συμβουλές, διατηρώντας την ανωνυμία τους και προειδοποιώντας του ότι η ενέργεια αυτή είναι παράνομη, ενώ η επιτυχία του έγκειται στο ότι διακινούσε «καλό πράμα» σε πολύ χαμηλή τιμή. Οι συνέπειες των πράξεών του ήταν 6μηνη κατ’ οίκον κράτηση και 8ετής αποκλεισμός από την ποδηλασία, ποινή ιδιαίτερα επιεικής και αυτό γιατί έδωσε χρήσιμες πληροφορίες που επέβαλλαν κυρώσεις σε ακόμη 68 άτομα. Ελάχιστα από αυτά ήταν αξιόλογα ονόματα στον χώρο της ποδηλασίας, ενώ μάλιστα στη λίστα αυτή εμπεριέχονταν μεσήλικες ποδηλάτες!
Ο Michael Shermer, πρώην επαγγελματίας ποδηλάτης, που έχει πολλές δημόσιες τοποθετήσεις κατά του ντόπινγκ, ξαφνιάζεται που όλος ο κόσμος απορεί με τους ερασιτέχνες που ντοπάρονται! Η φύση του ανθρώπου που τον κάνει τόσο ανταγωνιστικό και του προσφέρει περηφάνεια να κερδίσει έναν αγώνα ακόμη και σε μία τοπική λέσχη είναι ο υπεύθυνος παράγοντας για αυτό το φαινόμενο. Η ικανοποίηση λοιπόν όλων αυτών των «αναγκών» υπερτερεί των υλικών αγαθών και αυτό αρκεί για έναν ερασιτέχνη ποδηλάτη να ρισκάρει την υγεία του.
Τέλος, ως επίλογο αυτού του θέματος ο Papp παραδέχεται ότι μετάνιωσε για τις πράξεις του, καθώς μπορεί να μη ξεκίνησε ο ίδιος το πρόβλημα, ωστόσο συνείσφερε κατά πολύ στο να γίνουν οι απαγορευμένες ουσίες τόσο εύκολα προσβάσιμες, χαλώντας παράλληλα την εικόνα του αθλήματος.

Previous Article

4 τρόποι για να προστατέψετε την αλυσίδα σας.

Next Article

Brompton Bike Cafe – Μια καφετέρια διαφορετική από τις άλλες!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια