Έχουμε αναφέρει παλαιότερα για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στην αποθεραπεία και στην απόδοση ενός αθλητή -ή χομπίστα- αναβάτη. Τις περισσότερες φορές όμως όλα αυτά αναφέρονται σε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες ενθαρρύνουν την κατανάλωση ενός ελαφριού αλκοολούχου ποτού -όπως η μπύρα- μετά την προπόνηση για αρκετούς λόγους. Παρακάτω θα σας δώσουμε 5 λόγους που θα σας βοηθήσουν να ανοίξετε εκείνη την μπύρα που συζητούσατε και ονειρευόσασταν καθ’ όλη την διάρκεια της προπόνησης/βόλτας.
Για τα οφέλη που προσφέρουν οι μικρές ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό.
Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πολλά θετικά οφέλη για την υγεία. Μειώνει τους κινδύνους καρδιαγγειακών νόσων, διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου, μειώνει τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, αυξάνει την πυκνότητα των οστών ενώ παράλληλα αυξάνει και το προσδόκιμο ζωής. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε απλά την λίστα με τα θετικά που προσφέρει η μικρή ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό -παρόλο που σε μεγαλύτερες ποσότητες γίνεται δηλητήριο για τον οργανισμό.
Επειδή δημιουργεί ενδορφίνες οι οποίες μας παρακινούν στην άσκηση.
Το γεγονός ότι μετά από την άσκηση το σώμα ζητάει μια παγωμένη μπύρα έχει συσχετιστεί με την παραγωγή ενδορφινών που παράγει ο εγκέφαλος με την κατανάλωση της μπύρας ως επιβράβευση και ως κίνητρο για την άσκηση που κάναμε. Όταν μάλιστα συνδυαστούν οι ενδορφίνες που έχουν παραχθεί από την άσκηση και αυτές που έχουν παραχθεί από την κατανάλωση της μπύρας, δημιουργούν μια αντίδραση στο σώμα τέτοια ώστε να την “θυμάται” το σώμα και να την αναζητά συνεχώς. Με λίγα λόγια, εμείς υποσυνείδητα ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας να ασκείται κάθε μέρα ώστε να απολαμβάνουμε την μπύρα μετά την άσκηση. Οπότε μην απορείτε γιατί θέλετε να βγαίνετε κάθε μέρα για ποδήλατο!
Το έκαναν παλαιότερα στο Tour de France!
Κατά την διάρκεια 1900-1960 οι αναβάτες που συμμετείχαν στον Γύρο Γαλλίας κατανάλωναν ποσότητες αλκοόλ κατά την διάρκεια του αγώνα. Μπύρα, κρασί ή ακόμη και σαμπάνια ώστε να διασκεδάσουν περισσότερο τον αγώνα και φυσικά να μειώσουν λίγο τον πόνο! Για παράδειγμα στην 17η διαδρομή του 1935, όλο το πελοτόν έκανε ένα διάλειμμα για να τα “πιει” με τους ντόπιους. Ο Julien Moineau ο μόνος αναβάτης που δεν σταμάτησε για μια μπύρα κέρδισε με διαφορά αρκετών λεπτών από τον δεύτερο. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο ίδιος και οι φίλοι του είχαν οργανώσει το διάλειμμα της μπύρας!
Ανοίγει νέους κύκλους δραστηριοτήτων.
Σχεδόν όλοι όσοι δεν κάνουν πρωταθλητισμό θέλουν μια παγωμένη μπύρα μετά το τέλος της βόλτας τους. Αυτό το έχουν προσέξει αρκετές μικροζυθοποιίες (στο εξωτερικό κυρίως) και έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ενεργά πολλούς ποδηλάτες και δρώμενα της περιοχής. Σκεφτείτε μόνο κάποια μικρή ζυθοποιία να σας προμήθευε μπύρα για να την “διαφημίζετε” μετά την προπόνηση σας! Εάν αυτό δεν είναι έξυπνο μάρκετινγκ, τι είναι;
Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μετά την προπόνηση. Τελεία και παύλα.
Κακά τα ψέμματα πολλοί από εμάς βγαίνουμε για ποδήλατο με την παρέα μόνο και μόνο για να καταλήξουμε σε κάποια μπυραρία και να ανοίξουμε ποδηλατική κουβέντα σχετικά με το πως περάσαμε, που θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, τα σχέδια των αναβαθμίσεων και φυσικά ατελείωτα πειράγματα για τις πτώσεις και τα “βαριά” περιφερειακά που μπορεί να έχει κάποις στο ποδήλατο του! Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από μια παγωμένη μπύρα μετά την προπόνηση. Επίσης, τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως μέχρι και 600 ml μπύρας δεν προκαλούν αφυδάτωση στον οργανισμό οπότε αν βρίσκεστε στην μέση ενός σημαντικού προπονητικού προγράμματος δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η απόδοση σας!
Την “χτυπάτε” την μπυρίτσα μετά την προπόνηση/βόλτα; Το crew του Sela ζει και ποδηλατεί για την post ride beer!
- Tags: mtb, road bike, αλκοόλ, μπύρα, ποδηλασία βουνού, ποδηλασία δρομου